Ο Τζάστιν Ντόελμαν στο gazzetta.gr

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Τζάστιν Ντόελμαν στο gazzetta.gr
Ο κορυφαίος παίκτης της Μπαρτσελόνα στον πρόσφατο θρίαμβό της στο classico της Μαδρίτης, Τζάστιν Ντόελμαν, αποκαλύπτει στο gazzetta.gr πως αντιμετωπίζει αυτός και οι συμπαίκτες την αποψινή (21.00) πρεμιέρα του Top-16 με τον Ολυμπιακό.

Γεννημένος στο Σινσινάτι του Οχάϊο, έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο πανεπιστήμιο Εξέϊβιερ απ' όπου αποφοίτησε το 2007 (μ.ο. 10,6π. & 5,4ρ.), χωρίς να επιλεγεί στο ντραφτ. Αναγκαστικά λοιπόν, μπήκε στο αεροπλάνο, πέρασε τον Ατλαντικό κι εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Τα τρία πρώτα χρόνια έπαιξε στη Γαλλία (Σολέ, Μπεζανσόν και Ορλεάν) και την τελευταία του σεζόν, είχε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 12,8π., 4,3ρ. & 1,8κλ.) και ουσιαστικά να πάρει... προαγωγή για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο λόγος για τον Τζάστιν Ντόελμαν, που μετά από μία τετραετία σε Αλικάντε (2010-11), Μανρέσα (2011-12) και Βαλένθια (2012-14), από πέρυσι είναι βασικός στέλεχος της Μπαρτσελόνα. Ο 30χρονος Αμερικανός πάουερ-φόργουορντ που ήταν πρώτος σκόρερ (17π. & 5ρ. με 6/7 σουτ σε 23') της Μπάρτσα στην εκτός έδρας νίκη (91-84) επί της Ρεάλ, μίλησε στο gazzetta.gr για τον όμιλο-"φωτιά" του Top-16, την επιστροφή στον τόπο του περυσινού "μαρτυρίου" (ΣΕΦ) για την ομάδα και το συναπάντημα με τον Ολυμπιακό, που πέρυσι ανάγκασε τους "μπλαουγκράνα" να δουν το φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα από τον καναπέ...

Πως πάνε τα πράγματα φέτος για την Μπαρτσελόνα; Πως θα χαρακτήριζες την έως τώρα πορεία στη σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις;

«Κοίτα... Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αρχίσαμε πολύ καλά τη χρονιά με την κατάκτηση του Super Copa και μπήκαμε αρκετά δυνατά στο πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρωλίγκα αργήσαμε να βρούμε ρυθμό και χάσαμε κάποια παιχνίδια που μας στοίχισαν την πρώτη θέση του ομίλου μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό, όμως και πλέον η συγκέντρωσή μας βρίσκεται στην φάση των "16", όπου πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να παίξουμε 14 τελικούς! Βρισκόμαστε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο με άλλες επτά πολύ υπολογίσιμες ομάδες και αν θέλουμε να πάμε στα πλέϊ-οφ και να φτάσουμε στο φάϊναλ-φορ, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε στιγμή!»

Να υποθέσουμε ότι θα προτιμούσατε να είχατε βρεθεί στον άλλο όμιλο;

«Δεν συζητάμε τέτοια πράγματα γιατί όταν έχεις υψηλούς στόχους, για να πετύχεις, πρέπει να περάσεις μέσα από δύσκολο δρόμο! Οπότε κατά μία έννοια, ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και η πίεση που επιτάσσει αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό γκρουπ, έχει και τα καλά του γιατί αναγκαστικά θα μας βάλει σε εγρήγορση και λογικά θα μπορέσουμε να βρούμε έναν ικανοποιητικό ρυθμό, που θα μας βοηθήσει και στη λίγκα ACB! Όπως καταλαβαίνετε μέσα από τις δυσκολίες χτίζεις τον χαρακτήρα σου και γίνεσαι πιο σκληρός και δυνατός. Αυτό θέλουμε κι εμείς... Να θέσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να φτάσουμε στο φάϊναλ-φορ, που είναι ένα από τους βασικούς στόχους της χρονιάς!»

Ο μαραθώνιος του Top-16 αρχίζει για σας από τον Πειραιά και το Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας", που είναι ένα γήπεδο από το οποίο - λογικά - δεν θα έχετε και τις καλύτερες αναμνήσεις από πέρυσι...

«Αυτό είναι αλήθεια! Ο περυσινός αποκλεισμός και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, πόνεσε πολύ και να είσαι σίγουρος ότι δεν τον έχουμε ξεχάσει! Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι η πρόκριση χάθηκε στο δεύτερο παιχνίδι της Βαρκελώνης, στο οποίο είμαστε απογοητευτικοί και επιτρέψαμε στον Ολυμπιακό να αποκτήσει τεράστια αυτοπεποίθηση και να πιστέψει ότι μπορεί να μας αποκλείσει.... Είχαμε βέβαια και αρκετούς τραυματισμούς εκείνη την περίοδο, αλλά χάσαμε από έναν αξιοσέβαστο αντίπαλο που αποδείχτηκε καλύτερη στην μεγαλύτερη διάρκεια της σειράς των αγώνων! Επομένως, το ότι αρχίζουμε το Top-16 από το γήπεδο που αποκλειστήκαμε πέρυσι στην εκπνοή του αγώνα, αποτελεί για μας ένα έξτρα κίνητρο για να παρουσιάσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να δείξουμε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας!»

Πως βλέπεις τον εφετινό Ολυμπιακό, σε σχέση με την ομάδα που σας απέκλεισε πέρυσι κι έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκα;

«Νομίζω ότι βρίσκεται πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο! Μπορεί να έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τραυματισμών, αλλά είναι μία ομάδα πολύ σωστά δομημένη, με μεγάλη εμπειρία στα μεγάλα ματς και αρκετούς παίκτες που έχουν πολύ υψηλές παραστάσεις και ξέρουν να ανταποκρίνονται στα δύσκολα!»

Που εκτιμάς ότι θα κριθεί το ματς;

«Νομίζω ότι τα πάντα θα κριθούν από τον ρυθμό και την αποτελεσματικότητα που θα επιδείξουμε στην άμυνα! Ο Ολυμπιακός έχει δύο πολύ ποιοτικούς παίκτες στην επίθεση, όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης και νομίζω ότι αν τους "κλείσουμε", θα έχουμε σίγουρα τον πρώτο λόγο για τη νίκη!»

Νιώθεις καλύτερα φέτος στην Μπαρτσελόνα, μετά την περυσινή αναγνωριστική χρονιά;

«Ο δεύτερος χρόνος σε μία ομάδα είναι συνήθως πιο παραγωγικός, γιατί μετά από μία χρονιά προσαρμογής, ο παίκτης πάντα αισθάνεται καλύτερα, έχει αφομοιώσει το σύστημα και την φιλοσοφία του προπονητή και είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα... Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με μένα! Νιώθω πολύ άνετα στην Μπαρτσελόνα κι αυτό νομίζω ότι φαίνεται ολοένα και περισσότερο στο γήπεδο. Χαίρομαι που βοήθησα πολύ την ομάδα μου να κερδίσει ένα τόσο σημαντικό ματς, όπως το classico με την Ρεάλ στη Μαδρίτη, αλλά αυτό το έχουμε αφήσει ήδη πίσω μας και στο μυαλό μας έχουμε μόνο την πρεμιέρα του Top-16 με τον Ολυμπιακό, που όλη η Ευρώπη ξέρει πόσο μεγάλη ομάδα είναι!»

Πως βλέπεις τα δύο "δικά μας" παιδιά που ήρθαν φέτος, τον Στράτο (Περπέρογλου) και τον Σάσα (Βεζένκοφ);

«Είναι τρομεροί χαρακτήρες, πολύ καλοί παίκτες και μας έχουν βοηθήσει πολύ από τις θέσεις που αγωνίζονται. Ο Στράτος είναι πολύ έμπειρος, είναι ψηλό τριάρι και πέρα από το πολύ αξιόπιστο σουτ, μπορεί να παίξει με πλάτη και να δημιουργήσει πολλά miss-match! O Σάσα είναι πολύ νέος, αλλά πολύ ταλαντούχος με πολύ μπάσκετ μέσα του και έχει όλο το μέλλον μπροστά του.»

Πες μου κάτι τελευταίο... Ζώντας για 2η χρονιά στην Βαρκελώνη, έχεις αρχίσει να γίνεσαι καθόλου fan του ποδοσφαίρου ή σου άρεσε από το παρελθόν;

«Ήμουν από μικρός γιατί η γυναίκα μου έπαιζε ποδόσφαιρο στο πανεπιστήμιο Εξέϊβιερ, οπότε καταλαβαίνεις ότι εδώ στην Βαρκελώνη με τον Μέσι και την παρέα μου, είναι η καλύτερή μου! Όποτε βρίσκω τον χρόνο, δεν χάνω ευκαιρία να πηγαίνω στο Camp Nou και να θαυμάζω αυτό το ποδοσφαιρικό υπερθέαμα! Σκέτη απόλαυση!»