«Με τον Γιανγκ, ο Ολυμπιακός δεν θα παιζόταν!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Με τον Γιανγκ, ο Ολυμπιακός δεν θα παιζόταν!»
Ο αρνητικός πρωταγωνιστής του Σαββατοκύριακου για την αποψινή (21.30) αντίπαλο των "ερυθρολεύκων", Χέϊκο Σαφάρτζικ, σχολιάζει στο gazzetta.gr τις εφετινές δυνατότητες της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο Σπανούλης, ο Νοβίτσκι και το περιστατικό που τον στιγμάτισε.

Όταν η υπεύθυνη Τύπου της πρωταθλήτριας Γαλλίας μου επιβεβαίωσε τη συνέντευξη, τα νέα γύρω από την απίστευτη ιστορία στην οποία πρωταγωνίστησε ο 31χρονος Γερμανός διεθνής point-guard, ακόμη δεν είχαν φτάσει στο διαδίκτυο! Όταν λοιπόν, λίγες ώρες αργότερα, διάβασα ότι ο Χέϊκο Σαφάρτζικ, βρέθηκε "τύφλα στο μεθύσι" σε ένα άλλο διαμέρισμα (όχι στο δικό του) της πολυκατοικίας όπου διαμένει, σκέφτηκα ότι μάλλον η προκαθορισμένη επικοινωνία μου με τον παίκτη της Λιμόζ, πιθανότατα θα ακυρωθεί.

Όταν όμως, δοκίμασα να του τηλεφωνήσω, ο έμπειρος πλέϊ-μέϊκερ σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο και δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Ο πρώην παίκτης της Άλμπα, της Μπάγερν Μονάχου (και τουλάχιστον άλλων επτά γερμανικών ομάδων) και της Τουρκ Τελεκόμ, αναφέρθηκε στα αίτια της κακής εφετινής πορείας της Λιμόζ σε γαλλικό πρωτάθλημα (ρεκόρ 5-5) και Ευρωλίγκα (2-6), στη δυναμική του Ολυμπιακού, την αξία του Βασίλη Σπανούλη, στη σημασία της απώλειας του Πάτρικ Γιανγκ, στο σενάριο που θέλει τη χώρα να αναλαμβάνει την διεξαγωγή ενός ομίλου του προολυμπιακού τουρνουά και στο ενδεχόμενο της επιστροφής του Ντιρκ Νοβίτσκι στην Εθνική ομάδα. Αν νομίζετε ότι δεν είπε κουβέντα για το πρόσφατο μεθύσι του, δεν έχετε παρά να διαβάσετε προσεκτικά όλη τη συνέντευξη.

Πως αντιμετωπίζετε το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι σας στην διοργάνωση σε μία χρονιά που μέχρι τώρα δεν κυλάει με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα σας;

«Η Λιμόζ είναι μία πόλη με μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ λόγω των ευρωπαϊκών επιτυχιών του συλλόγου στο παρελθόν και οι εντός έδρας αγώνες της Ευρωλίγκα αποτελούν κάτι σαν μεγάλη γιορτή, κάτι σαν το γεγονός της εβδομάδας για την τοπική κοινωνία. Ο κόσμος γεμίζει το γήπεδο και δημιουργεί πάντα εκπληκτική ατμόσφαιρα και γι' αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε την εφετινή μας παρουσία, με μία απόδοση αντάξια της υποστήριξης που εισπράττουμε πάντα στο "Μπομπλάν". Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να κερδίσουμε μία από τις top ομάδες της Ευρώπης, όπως είναι ο Ολυμπιακός, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποχαιρετήσουμε τους φιλάθλους μας με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο.»

Τι συμβαίνει φέτος και η Λιμόζ τέθηκε από νωρίς εκτός διεκδίκησης ενός εισιτηρίου για το Top-16; Και στο πρωτάθλημα όμως, δεν τα πάτε και πολύ καλύτερα...

«Νομίζω ότι η ασταθής πορεία μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολλές αλλαγές που έχει κάνει η ομάδα από την αρχή της σεζόν. Από τότε που η διοίκηση αποφάσισε να "κόψει" οριστικά τον Ράντι Κούλπεπερ - γιατί η περίπτωσή του αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων - γεγονός που είχε επίπτωση και στο κλίμα μεταξύ των παικτών, μας λείπει ένας point-guard. Συν τοις άλλοις, όλο το Νοέμβριο είχαμε πάρα πολλούς τραυματισμούς και δεν μπορέσαμε να παίξουμε σε κανένα ματς πλήρεις. Είναι δύσκολο να παίξεις καλά και να διεκδικήσεις αποτελέσματα με τόσο προβλήματα...»

Παρ' όλα αυτά, καταφέρατε να κάνετε δύο νίκες επί της Τσεντεβίτα στο Ζάγκρεμπ και επί της Εμπόριο Αρμάνι, σε ένα ματς που έγινε στην κοντινή πόλη Μπουλαζάκ...

«Ναι, αλλά δυστυχώς, χάσαμε στην έδρα μας από τους Κροάτες και εκείνο το ματς, μας στέρησε ουσιαστικά τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε την πρόκριση και μας κατέβαλλε ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να μας πάρει η κάτω βόλτα και στο γαλλικό πρωτάθλημα. Για να καταλάβετε πόσο καταστροφικός ήταν ο προηγούμενος μήνας, είχαμε συνολικό απολογισμό 2 νίκες και 8 ήττες σε Γαλλία και Ευρώπη!»

Και ο Ολυμπιακός έχει προβλήματα όμως... Δεν έρχεται ο Σπανούλης και ο Λοτζέσκι, ενώ με την αποστολή ταξίδεψε για πρώτη φορά ο νεοαποκτηθείς Σον Τζέϊμς... Πως κρίνεις τις εφετινές δυνατότητες του αυριανού (σ.σ.: αποψινού) σας αντιπάλου;

«Νομίζω ότι και φέτος είναι πολύ δυνατή ομάδα! Στον αγώνα του 1ου γύρου, με εντυπωσίασε πολύ ο Σπανούλης, υπό την έννοια ότι στην ηλικία των 33 ετών, περίμενα να τον δω πιο χαλαρό και πιο συγκρατημένο, ειδικότερα σε ένα ματς που έληξε με 25 πόντους διαφορά... Αυτός αντιθέτως, ήταν πολύ ενεργητικός, είχε υψηλό κίνητρο, και θυμάμαι ότι ακόμη και στα τελευταία λεπτά του αγώνα, έβγαινε ψηλά για deny (σ.σ.: για να αποτρέψει τη διείσδυση) στο pick'n'roll! Αυτό δείχνει πόσο συγκεντρωμένος είναι σε κάθε παιχνίδι και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ούτε υπερβολικό να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους γκαρντ όλων των εποχών! Από 'κει και πέρα, δεν ξέρω κατά πόσο ο νέος Αμερικανός αλλά και οι υπόλοιποι ψηλοί παίκτες της ομάδας, θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό του Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος ήταν ένα αθλητικό "τέρας" μέσα στη ρακέτα του Ολυμπιακού και πραγματικά έδινε άλλη διάσταση στην άμυνα... Πιστεύω ότι δεν τραυματιζόταν, τότε η ελληνική ομάδα θα ήταν από τα πιο ακλόνηρα φαβορί για το φάϊναλ-φορ!»

Να σε ρωτήσω λίγο και για την Εθνική Γερμανίας. Στο περασμένο Ευρωμπάσκετ, δεν καταφέρατε να μπείτε στην στους "16" και να διεκδικήσετε την πρόκρισή σας στο προολυμπιακό τουρνουά, αλλά μαθαίνουμε ότι η γερμανική ομοσπονδία έχει ενεργοποιηθεί για να διοργανώσει έναν εκ των τριών ομίλων, οπότε σ' αυτή την περίπτωση θα έχετε μία τελευταία ευκαιρία για το Ρίο...

«Δεν ξέρω ακριβώς τι θα γίνει, αλλά γνωρίζω ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες για να αναλάβουμε έναν όμιλο, οπότε αυτομάτως θα έχουμε δικαίωμα συμμετοχής!»

Αν κι εφόσον, όλα πάνε καλά, εκτιμάς ότι σ' αυτό το τουρνουά θα δούμε και το Νοβίτσκι;

«Ξέρω ότι το ενδεχόμενο να ξαναπαίξει για μία τελευταία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ και ίσως ένα προολυμπιακό τουρνουά επί γερμανικού εδάφους, να τον ιντριγκάρει ιδιαίτερα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι 38,5 ετών, πλέον έχει σύζυγο και δύο παιδιά, ενώ η παρουσία του στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ δεν κύλησε έτσι όπως την φανταζόταν τόσο εκείνος, όσο κι όλοι μας! Νομίζω ότι θα εξαρτηθεί από το πως θα τελειώσει τη σεζόν, πόσο μακριά θα φτάσουν οι Μάβερικς στα πλέϊ-οφ και το πως θα αισθάνεται ο ίδιος τα πόδια του...»

Σ' έχω στο τηλέφωνο, οπότε δε μπορώ να μην σε ρωτήσω; Διαβάσαμε αυτή την τρελή ιστορία, σύμφωνα με την οποία βρέθηκες μεθυσμένος σε άλλο διαμέρισμα από το δικό σου... Θέλεις να μας πεις τι ακριβώς συνέβη;

«Δεν θέλω να το ξανασχολιάσω! Eίναι κάτι που θέλω να αφήσω στο παρελθόν γιατί έσφαλλα οικτρά, απογοήτευσα πολύ κόσμο και πάνω απ' όλα τον εαυτό μου! Γι' αυτό σε παραπέμπω στην δήλωση που έκανα μέσω της υπευθύνου Τύπου της ομάδας...»