Ο Ντάνιελ Χάκετ στο gazzetta.gr

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Ντάνιελ Χάκετ στο gazzetta.gr
Κάπως έτσι απάντησε ο Ντάνιελ Χάκετ στις ερωτήσεις των Ιταλών πρώην συμπαικτών του, σχετικά με το στοιχείο που κάνει τον Ολυμπιακό τόσο ανθεκτικό στα δύσκολα. Ο 27χρονος Ιταλός γκαρντ εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί νιώθει ευτυχισμένος στον Πειραιά.

Μία συζήτηση με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τον γενικό διευθυντή της “ερυθρόλευκης” ΚΑΕ, Χρήστο Σταυρόπουλο στο Λας Βέγκας, όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στο summer-league του ΝΒΑ, ήταν αρκετή για να βάλει την υπογραφή του (επί αμερικανικού εδάφους) στο διετές (1+1) συμβόλαιο που του πρόσφερε ο Ολυμπιακός και να μετακομίσει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του την Ιταλία.

Ο λόγος για τον διεθνή Ιταλό άσο, Ντάνιελ Χάκετ, που στα τρία προηγούμενα χρόνια του στην Ευρωλίγκα (με τα χρώματα της Μοντεπάσκι Σιένα και της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνου), είχε συνηθίσει σε έναν πολύ πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, απ' αυτόν που έχει φέτος που φοράει την “ερυθρόλευκη” φανέλα. Παρ' όλα αυτά, ο 27χρονος point-guard δηλώνει κάτι περισσότερο από ευτυχής που είναι μέλος των πρωταθλητών Ελλάδας, απόλυτα γοητευμένος με την Αθήνα και εντυπωσιασμένος με το “δέσιμο” που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των παικτών της νέας του ομάδας.

Καθώς περνάει ο καιρός, όμως, η προσφορά του στο παιχνίδι της ομάδας του γίνεται ολοένα και πιο πολύπλευρη κάτι που φάνηκε περίτρανα και στην 12η σερί νίκη του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Χάκετ είχε 9 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ, έκανε αισθητή την παρουσία σε όλες τις γωνιές του γηπέδου και μετά το τελικό 73-63, απάντησε στις ερωτήσεις του gazzetta.gr.

Έχεις αρχίσει να νιώθεις άνετα στο νέο σου περιβάλλον ή ακόμη νιώθεις λίγο σαν μαθητευόμενος “μάγος”;

«Τα παιδιά στην ομάδα είναι καταπληκτικά, έχουν φτιάξει φοβερή παρέα και εκπληκτικό κλίμα και σε συνδυασμό με την πόλη που είναι πραγματικά πανέμορφη, δεν ένιωσα ποτέ ότι χρειάζεται να προσαρμοστώ σε ένα νέο περιβάλλον ή να εξοικειωθώ με το σύστημα της ομάδας! Από την αρχή αισθάνθηκα τόσο άνετα, που και εγώ ο ίδιος δεν πίστευα πόσο τυχερός είμαι... Πάνε κάτι περισσότερο από δύο μήνες από τότε που ήρθα στον Ολυμπιακό και νιώθω λες και ήμουν πάντα εδώ! Οπότε, απλά προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος σ' αυτά που ζητάει ο coach, να προπονούμαι σκληρά και να είμαι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός στους αγώνες. Πιο απλό δε γίνεται...»

Στην 4η χρονιά σου στην Ευρωλίγκα, στον Ολυμπιακό σε βλέπουμε σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο με λιγότερες προσπάθειες στην επίθεση και πιο οργανωτικές κι αμυντικές αρμοδιότητες. Πόσο έχεις αποδεχθεί αυτή τη νέα πραγματικότητα;

«Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που είναι πασίγνωστη σε όλον τον μπασκετικό κόσμο για τη δυναμική της παρουσία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και τη συνέπεια και τη σταθερότητα με την οποία κατακτά τίτλους και συμμετέχει στο φάϊναλ-φορ. Επομένως νιώθω τυχερός κι ευλογημένος που αποτελώ μέλος αυτού του οργανισμού και βασικό μέλημα είναι να βρίσκομαι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και να κάνω ό,τι χρειάζεται για να ανταποκρίνομαι στο υψηλότερο επίπεδο του ανταγωνισμού.»

Αν έχετε φτάσει στο σημείο να πετυχαίνετε 12 σερί νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τόσους πολλούς και διαδοχικούς τραυματισμούς, τι μπορεί να κάνει αυτό το σύνολο, όταν όλοι θα είστε υγιείς;

«Έχουμε κάνει τέτοιο σερί; Δεν το είχα μετρήσει! Αυτό που ξέρω είναι ότι προπονούμαστε πολύ σκληρά, ο coach μας πιστεύει πολύ και μέσα στ' αποδυτήρια υπάρχει ένα κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, που πραγματικά δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ίσως αυτό το κλίμα, αυτή η “χημεία” που υπάρχει ανάμεσα σε όλα τα παιδιά είναι το μυστικό που κάνει την ομάδα να μην παραδίνεται ποτέ κι αυτό είναι ξεχωριστό.»

Ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για σένα, να αντιμετωπίζεις την πρώην ομάδα σου και ανθρώπους με τους οποίους πέρασες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της ζωής σου;

«Για να είμαι ειλικρινής ήταν! Η προϋπηρεσία μου στην Εμπόριο Αρμάνι με βοήθησε υπερβολικά να ωριμάσω σαν άνθρωπος και να γίνω καλύτερος παίκτης και με προετοίμασε να περάσω στο υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο ανήκει ο Ολυμπιακός. Από το καλοκαίρι, λοιπόν, έχω μπει σε ένα καινούριο κεφάλαιο της καριέρας μου και της ζωής μου, ζω μία καταπληκτική εμπειρία και την απολαμβάνω κάθε λεπτό, επομένως είμαι χαρούμενος που νικήσαμε!»

Σε ρώτησε κάποιος από τους παλιούς σου συμπαίκτες, προπονητές και παράγοντες, για τις πρώτες σου εντυπώσεις στον Ολυμπιακό; Για το ποιο είναι το μυστικό που τον κρατά τόσα χρόνια στην “ελίτ” του ευρωπαϊκού μπάσκετ;

«Τους είπα μόνο πόσο όμορφη πόλη είναι η Αθήνα! Κατάγομαι από το Πέζαρο που βρίσκεται στα παράλια της Αδριατικής θάλασσας και λατρεύω να κάνω βόλτες στην παραλία, οπότε το να ζω δίπλα στο γαλάζιο νερό για μένα είναι ευτυχία... Τα αγωνιστικά μυστικά του Ολυμπιακού δεν θα τα αποκάλυπτα ποτέ! Άλλωστε αυτό που σου έλεγα νωρίτερα, είναι κάτι που δεν εξηγείται με λόγια... Πρέπει να είσαι μέρος του συστήματος για να το καταλάβεις...»

Όλα καλά επομένως δηλαδή, μέχρι τώρα, εκτός φυσικά από τις πρώτες εμπειρίες σου από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Παρ' όλα αυτά, βέβαια, καταφέρατε πολύ γρήγορα να αλλάξετε εκείνες τις αρνητικές εντυπώσεις...

«Η αρχή της σεζόν ήταν πράγματι δύσκολη, υπό την έννοια ότι είμαστε νέα ομάδα με πολλούς παίκτες στις Εθνικής ομάδες, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τις δύο ήττες που κάναμε τότε. Τότε δεν είμαστε σε καλή κατάσταση, αλλά στρωθήκαμε στη δουλειά και κοιτούσαμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Όπως θα κάνουμε και τώρα με την ΑΕΚ...