Το plan B της FIBA και ο κίνδυνος αποκλεισμού της Μιλάνο

Άρης Λαούδης
Το plan B της FIBA και ο κίνδυνος αποκλεισμού της Μιλάνο
To gazzetta.gr γράφει για την ενεργοποίηση του εναλλακτικού σχεδίου από τη FIBA και το παράδειγμα της Αρμάνι που αφορά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Η FIBA αντεπιτίθεται και προχωρά σε Plan B για να «χτυπήσει» την Ευρωλίγκα!

Σύμφωνα με πληροφορίες η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να ενεργοποιήσει το εναλλακτικό πλάνο και να προσεγγίσει μέσω των Ομοσπονδιών τις ομάδες που θα μπορούσαν να στελεχώσουν ένα δεύτερο παράλληλο πρωτάθλημα, ελπίζοντας ταυτόχρονα πως θα καταφέρουν να «τσιμπήσουν» κάποιο ή κάποια από τα μεγάλα ονόματα (π.χ. Παναθηναϊκός) που ακόμη δεν έχουν βάλει υπογραφή με την Ευρωλίγκα.

Η FIBA λοιπόν αφήνει σε πρώτη φάση το σχέδιο του να πείσει τις πρωτοκλασάτες ομάδες, προσεγγίζει συλλόγους επιπέδου Αλμπα, Μπάγερν, Γαλατασαράι, Μπεσίκτας κλπ και βάζει πλώρη για τη διεξαγωγή ενός παράλληλου πρωταθλήματος που σε πρώτη φάση θα πλήξει το κύρος της Ευρωλίγκας, άρα θα μειώσει τα έσοδα της διοργάνωσης και κατ' επέκταση των ομάδων.

Αυτό το πλάνο συζητήθηκε στη σημερινή (26/11) συνάντηση με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών από την Ισπανία, την Τουρκία, την Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι Ομοσπονδίες είναι αυτές που θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν με τη FIBA κι εν συνεχεία να πιέσουν τις ομάδες τους προκειμένου να πουν το «ναι» και να αποφύγουν τις κυρώσεις που σκοπεύει να επιβάλει η FIBA.

Ποιες είναι αυτές οι κυρώσεις; Πρώτα απ' όλα ο αποκλεισμός των ομάδων από τα εθνικά πρωταθλήματα. Δηλαδή, όποια Ομοσπονδία πει «ναι» στη FIBA θα υποχρεωθεί να αποκλείσει τους «αντάρτες» από τις εθνικές διοργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr μάλιστα η ιταλική Ομοσπονδία που είναι υπέρ του σχεδίου της FIBA, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να αποκλείσει τη Μιλάνο από το εθνικό πρωτάθλημα της περιόδου 2016-17, με δεδομένο πως αυτή έχει βάλει την υπογραφή της στο 10ετές συμβόλαιο της Ευρωλίγκας.

Υπάρχουν βεβαίως κι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ιταλική ομοσπονδία θέλει να έχει από κοντά τη FIBA προκειμένου να πάρει τη διοργάνωση του Προολυμπιακού τουρνουά και να διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο την ιταλική ομάδα για να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς.

Θεωρητικά πάντως, αν δηλαδή, η FIBA και οι Ομοσπονδίες προχωρήσουν, το ίδιο θα πρέπει να κάνει η ΕΟΚ με τον Ολυμπιακό (σ.σ. και τον Παναθηναϊκό αν υπογράψει), η τουρκική Ομοσπονδία με τη Φενέρ, την Εφές και Νταρουσάφακα και Καρσίγιακα και οι υπόλοιπες με τις διικές τους ομάδες που θα επιλέξουν την Ευρωλίγκα από τις επίσημες θέσεις της FIBA και κατ' επέκταση των Ομοσπονδιών.

Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία τη διάλυση των εγχώριων πρωταθλημάτων και τη διπλή διάσπαση του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πέραν δηλαδή του γεγονότος ότι θα έχουμε δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League και Ευρωλίγκα), θα έχουμε εθνικά πρωταθλήματα με μηδαμινό ενδιαφέρον, από την στιγμή που δεν θα συμμετέχουν οι ομάδες - κολοσσοί της κάθε χώρας!

Πέραν αυτής της απειλής, η FIBA έχει στη φαρέτρα της και το μεγάλο όπλο απέναντι στις Ομοσπονδίες που θα διαφωνήσουν και δεν θα συνδράμουν στην προσπάθειά της. Την αποβολή των εθνικών ομάδων απ' όλες τις διοργανώσεις. Στην ουσία, όποια Ομοσπονδία αρνηθεί κινδυνεύει με εμπάργκο και και μη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα!

Ο... μπερδεμένος Παναθηναϊκός

Την ίδια στιγμή η μόνη μεγάλη ομάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα είναι ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» παίζουν καθυστερήσεις αναμένοντας τις οριστικές εξελίξεις και προτάσεις. Ανθρωπος των «πράσινων» θα ταξιδέψει προσεχώς στη Βαρκελώνη για να πάρει στα χέρια του το σχέδιο της 10ετούς συμφωνίας, αλλά την ίδια ώρα τηρείται στάση αναμονής για τις τελικές προτάσεις που θα υποβάλει η FIBA.