«Μακάρι να παίξουν και στον τελικό του Βερολίνου!»

«Μακάρι να παίξουν και στον τελικό του Βερολίνου!»
Δύο παίκτες από διαφορετικές γενιές, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και ο Νίκος Οικονόμου που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, προλογίζουν στο gazzetta.gr το πρώτο εφετινό "αιώνιο" ντέρμπι.

Το 2001, όταν ο 17χρονος Πυργιώτης φόργουορντ έπαιρνε μετεγγραφή στον ΠΑΟΚ, ο νυν προπονητής του Ιωνικού Νικαίας, της ομάδας στην οποία ανδρώθηκε μπασκετικά, είχε μόλις υπογράψει στην Μπαρτσελόνα και το 2005, όταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος "έπιασε λιμάνι" στον Πειραιά, ο Νίκος Οικονόμου είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στον Πανιώνιο, έχοντας αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Α1 Κατηγορία. Κοινώς, οι δύο τους, δεν έπαιξαν ποτέ αντίπαλοι σε ένα ντέρμπι "αιωνίων αντιπάλων", γιατί έχοντας ηλικιακή διαφορά 11 ετών, όταν ο πρώτος έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα, ο δεύτερος είχε αρχίσει να μετράει ανάποδα για την συνταξιοδότηση.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο νυν άσος του Κοροίβου Αμαλιάδας, όσο και ο 42χρονος παλαίμαχος διεθνής πάουερ-φόργουρντ, "έφαγαν με το κουτάλι" τους αγώνες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, με τον πρώτο να μετράει 7 χρόνια (2005-2012) με την "ερυθρόλευκη" φανέλα και τον δεύτερο μία οκταετία (1991-1999) ως πρωταγωνιστής με το "τριφύλλι" στο στήθος! Ο "Νικόλας", μάλιστα, έζησε τη μοναδική αυτή ατμόσφαιρα για μισή χρονιά και από το αντίπαλο στρατόπεδο, φορώντας τα χρώματα των Πειραιωτών την περίοδο 2000-2001. Το gazzetta.gr ζήτησε την άποψή τους για την εφετινή δυναμικότητα των δύο μονομάχων, τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει απ' αυτά τα ματς, αλλά και τα συναισθήματα που προκαλούν και σας παρουσιάζει τη γενική "σούμα"...

Παναγιώτης Βασιλόπουλος, 31χρ., Κόροιβος Αμαλ. - Ολυμπιακός (2005-2012)

Για το πως είναι φέτος οι δύο ομάδες: «Πέρυσι υπήρχε μεγάλη διαφορά στη δυναμικότητα των δύο ομάδων και γι' αυτό πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε τόσο πολύ αυτό το καλοκαίρι. Ήρθαν πέντε παίκτες που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, νέος προπονητής και τόσο η θεωρία, όσο και τα πρώτα δείγματα γραφής στα φιλικά, συνηγορούν ότι θα είναι πολύ πιο ισχυρός! Αν κι αυτό θα φανεί στο γήπεδο... Ο Ολυμπιακός, από την άλλη πλευρά διατήρησε την πετυχημένη συνταγή της περυσινής σεζόν, κράτησε τον βασικό κορμό και τον coach που έβαλε την σφραγίδα του στην αμυντική λειτουργία της ομάδας και αντικατέστησε, με ποιοτικούς παίκτες, τον Σλούκα και τον Ντάνστον, που αποχώρησαν... Πιστεύω ότι ο προημιτελικός του Κυπέλλου θα αποτελέσει ένα δυνατό τεστ και για τους δύο, μέσα από το οποίο θα δουν που βρίσκονται! Σίγουρα και οι δύο ομάδες θέλουν να κερδίσουν, ωστόσο, το ότι ένα τέτοιο ματς γίνεται τόσο νωρίς, νομίζω ότι αυτόματα του αφαιρεί αρκετά τον χαρακτήρα του "do or die", που έχουν συνήθως αυτά τα ματς. Το ότι θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, δίνει ίσως μικρό προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, καθώς λογικά, θα επηρεαστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό από το γεγονός ότι θα παίξουν εκτός έδρας.»

Για το ποια ομάδα φαίνεται να "πατάει" καλύτερα πριν το τζάμπολ: «Ο Παναθηναϊκός φαίνεται να έχει καλύτερο ρυθμό για την εποχή γιατί οι παίκτες που έλλειπαν με τις Εθνικές, είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής και έχουν βρει αγωνιστικό ρυθμό, ωστόσο, αυτό δε νομίζω ότι θα αποτελέσει κριτήριο για την έκβαση του ντέρμπι, γιατί και οι δύο ομάδες έχουν πολλούς παίκτες και ξέρουν να προσαρμόζονται ανά πάσα στιγμή στις απαιτήσεις αυτών των αγώνων. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι ούτε οι μεν, ούτε οι δε, μπορούν να αποφύγουν την αγωνιστική κοιλιά, που κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο ή αργότερα θα έρθει, οπότε, το πρόωρο φορμάρισμα, απλά δίνει ψυχολογική ώθηση για μία καλή αρχή

Για την... "μετακόμιση" του Διαμαντίδη στον πάγκο: «Κάποια στιγμή για το καλό του Παναθηναϊκού, οι ώμοι του Δημήτρη έπρεπε να ελαφρύνουν! Θα ήταν παρά φύσει να έχει, στα 35 του χρόνια, τις ίδιες ευθύνες και τον ίδιο χρόνο συμμετοχής που είχε πέρυσι και πρόπερσι! Εκτιμώ ότι η προσθήκη του Νικ (σ.σ.: Καλάθη) θα δώσει ποιότητα στο παιχνίδι τους και θα επιτρέψει στον Διαμαντίδη να είναι πιο φρέσκος και αυτό ίσως, να είναι και το μεγάλο κέρδος στη νέα αυτή προσπάθεια.»

Για το ποια ομάδα είναι καλύτερη: «Γενικά, φαίνεται ότι η ψαλίδα που χώριζε τις δύο ομάδες πέρσι, έχει κλείσει και φέτος, όχι απλά θα δούμε τα πιο ανταγωνιστικά ντέρμπι “αιωνίων” των τελευταίων ετών, αλλά πιστεύω και οι δύο ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα. Μακάρι να τα καταφέρουν και οι δύο, χωρίς να συναντηθούν μεταξύ τους στον ημιτελικό και τον Μάϊο στο Βερολίνο να ζήσουμε κάτι μοναδικό στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ. »

Για το πόσο διαταράσσεται ο συναισθηματικός κόσμος των παικτών: «Το να παίζεις στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό είναι ευχή και κατάρα, γιατί όχι πρέπει να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια, δεν έχεις το δικαίωμα να βρεθείς σε κακή βραδιά και αυτό ισχύει σε πολλαπλό βαθμό, όταν αγωνίζεσαι κόντρα στον “αιώνιο αντίπαλο”! Μοιραία λοιπόν, σ' αυτά τα ματς παίζει τεράστιο ρόλο η συγκέντρωση και η προσοχή που πρέπει να δώσεις σε πολλές μικρές λεπτομέρειες, που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα. Γι' αυτό και η πνευματική και ψυχολογική προετοιμασία ενός ντέρμπι έχει μεγάλη σημασία... Όσο λιγότερο επηρεαστείς από παράγοντες εκτός των τεσσάρων γραμμών, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να διαδραματίσεις σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Την πώρωση την έχεις συνέχεια, ειδικότερα αν είσαι μικρός σε ηλικία και δεν έχεις "γράψει" πολλά χιλιόμετρα σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Μετά τα πρώτα 3-4 παιχνίδια, συνειδητοποιείς ότι πρέπει να έχεις υπομονή, να μην βιάζεσαι, να μην παρασύρεσαι από τον κόσμο και να “διαβάζεις” το παιχνίδι. Αυτή η εμπειρία έρχεται με το χρόνο, δεν την αποκτάς ούτε την αγοράζεις από την πρώτη συμμετοχή σε ένα τέτοιο ματς!»

Για το αν η νίκη στην πρεμιέρα είναι μονόδρομος: «Όχι ιδιαίτερα, δεν θα το 'λεγα! Πολλές φορές, μάλιστα, η ήττα σε ένα ντέρμπι μπορεί να κάνει μεγαλύτερο καλό από ότι μία νίκη! Όταν χάνεις και ειδικότερα στο πρώτο ματς, αναγκάζεσαι να προσγειωθείς, να καταλάβεις τα λάθη σου και να μάθεις πως πρέπει να δουλέψεις από 'δω και στο εξής για να επιστρέψεις στο σωστό δρόμο! Είδατε τι έγινε πέρυσι με τον Ολυμπιακό; Ταπεινώθηκε στο ΟΑΚΑ, αλλά στη συνέχεια μαζεύτηκε, έφτασε στον τελικό της Ευρωλίγκα και στο τέλος πήρε το πρωτάθλημα!»

Nίκος Οικονόμου, 42χρ., προπονητής Ιωνικού Νικαίας - ΠΑΟ (1991-99)

Για την υποβάθμιση της σημασίας των ντέρμπι στο Κύπελλο: «Μπορεί και οι δύο ομάδες να λένε κατά καιρούς ότι το Κύπελλο είναι ένας θεσμός που δεν τους ενδιαφέρει και τόσο πολύ και ότι ασχολούνται κυρίως με την Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα, αλλά κακά τα ψέματα όταν γίνεται ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, για όποια διοργάνωση και να παίζουν, πως να το κάνουμε, είναι σημαντικό! Πιστέψτε με και οι δύο ομάδες "κατεβαίνουν" για να κερδίσουν! Πέρυσι για παράδειγμα που ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό, παίζοντας με απουσίες και στο άδειο ΟΑΚΑ, πολλοί είπαν ότι μ' αυτό το αποτέλεσμα "αγόρασε" πίστωση χρόνου για δύο μήνες! Προσωπικά πιστεύω ότι έγινε το αντίθετο, γιατί από την αρχή φαινόταν ότι μ' αυτό το ρόστερ δεν θα μπορούσε να πετύχει πολλά πράγματα και ουσιαστικά μ' αυτή τη νίκη, εκτιμώ ότι έχασε χρόνο! Αν έχανε, λοιπόν, ίσως να αντιλαμβάνονταν νωρίτερα ότι χρειάζονταν ενίσχυση και η σεζόν να εξελισσόταν διαφορετικά... Κατά την άποψή μου, το μόνο που πέτυχε τελικά ήταν ο αποκλεισμός του "αιώνιου αντιπάλου" από τη συνέχεια του Κυπέλλου, κάτι που θεωρητικά θα έκανε το έργο της ομάδας ευκολότερο όσον αφορά στην κατάκτηση του τίτλου! Αν και τελικά η "κούπα", ουσιαστικά ήρθε χάρη σε ένα τρίποντο του Γιάνκοβιτς στην εκπνοή, στον ημιτελικό της Πυλαίας με τον ΠΑΟΚ... Οπότε, πολύ κακό για το τίποτε, μια και η χρονιά κρίθηκε αποτυχημένη!»

Για την διάθεση, με την οποία παρακολουθεί πλέον τα ντέρμπι ως θεατής: «Να σας πω την αλήθεια, γυρνώντας πίσω το χρόνο και φέρνοντας στο μυαλό μου τα ντέρμπι της εποχής που έπαιζα εγώ, με πιάνει μελαγχολία όταν κάθομαι στην τηλεόραση να δω τα τωρινά παιχνίδια! Στενοχωριέμαι που σχεδόν τα μισά ματς γίνονται χωρίς κόσμο, στενοχωριέμαι γιατί δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο οι φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας! Είναι κρίμα να διαθέτουμε δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, σε ιστορία, παράδοση, τρόπαια και διακρίσεις και να μην μπορούμε να μετατρέψουμε αυτούς τους αγώνες σε γιορτή του αθλήματος! Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να πάμε στο γήπεδο για να απολαύσουμε αυτά τα ματς! Γιατί γίνονται λοιπόν; Είναι κρίμα να έχουμε αποδεχθεί ότι δεν μπορούμε να διοργανώσουμε ένα Final-Four ή ένα Final-Eight στο Κύπελλο... Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις δύο ομάδες και να δώσουμε μεγαλύτερη αίγλη και στο πρωτάθλημα, πόσω μάλλον στο Κύπελλο, που είναι κατ' εξοχήν διοργάνωση των εκπλήξεων!»

Για την αγωνιστική δυναμική που έχουν φέτος οι δύο "αιώνιοι": «Δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε ή να μιλήσουμε με ακρίβεια για την αγωνιστική δυναμική που θα έχουν οι δύο ομάδες στην εφετινή σεζόν. Και οι δύο είχαν πολλούς παίκτες στις Εθνικές ομάδες και ουσιαστικά μαζεύτηκαν πριν από δέκα μέρες! Ο Παναθηναϊκός έχει αναμφισβήτητα ενισχυθεί κι έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από πέρυσι, αλλά πρέπει να τον δούμε όταν θα μπει ο Γκιστ και όταν θα επιστρέψει και ο Παππάς... Ακόμη είναι πολύ νωρίς να τον κρίνουμε! Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός, μπορώ να πω ότι κατάφερε να αντικαταστήσει επάξια σημαντικούς παίκτες που έφυγαν και το ζητούμενο είναι πως οι νεοφερμένοι θα μπορέσουν να ταιριάξουν με την ήδη υπάρχουσα "χημεία" που έχει η ομάδα από πέρυσι.»

Για το πιο αμφίρροπο ντέρμπι "αιωνίων" σε όλη την Ευρώπη: «Το εκπληκτικό με αυτή την αντιπαλότητα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού είναι ότι αποτελεί μία κόντρα, που πάντα, ανεξάρτητα από την δυναμικότητα των δύο ομάδων, θα είναι αμφίρροπη! Δηλαδή το 2013, πίστευε κανείς ότι ο Ολυμπιακός θα έχανε το πρωτάθλημα με 3-0 στις νίκες, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας και προερχόμενος από την κατάκτηση της Ευρωλίγκα στο Λονδίνο; Δηλαδή ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν ήταν καλή ομάδα; Εκεί που έχω καταλήξει, λοιπόν, είναι ότι αυτά τα παιχνίδια έχουν τόσο μεγάλη ιδιαιτερότητα, που δεν είναι εύκολο να προβλέψεις ποιος θα κερδίσει, ακόμη κι αν μία ομάδα ξεχωρίζει αντικειμενικά! Γι' αυτό λοιπόν, ο κόσμος δεν πρέπει να βγάζει συμπεράσματα από ένα ματς μεσούσης της περιόδου γιατί το ταμείο γίνεται στο τέλος, από μέσα Μαϊου και μετά! Τα πρώτα χρόνια που ήμουν στον Παναθηναϊκό, όλοι πιστεύαμε ότι είχαμε καλύτερη ομάδα και ότι θα κακακτούσαμε τον τίτλο και στα πλέϊ-οφ τον χάναμε! Στη συνέχεια το 1998, ούτε εμείς οι ίδιοι, καλά-καλά, δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε μέσα στο ΣΕΦ και τελικά σηκώσαμε το πρωτάθλημα μέσα στον Πειραιά! Δεν είναι εύκολο να κάνεις προγνωστικά, είναι ίσως το πιο απρόβλεπτο ντέρμπι της Ευρώπης, πιο πολύ και αυτά της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ και της Κίντερ με την Φορτιτούντο παλιότερα!»

Για το στοιχείο που τον έχει στιγματίσει περισσότερο από τους αγώνες Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού: «Αυτό που ξεχωρίζω περισσότερο απ' όλα όσα χαρακτηρίζουν το συναισθηματικό κόσμο των παικτών πριν από ένα τέτοιο ντέρμπι, είναι ότι πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ένα τεράστιο "πρέπει"! "Πρέπει να κερδίσουμε!" Αυτό το "πρέπει", ό,τι και να λένε οι παίκτες, ότι "έχουμε συνηθίσει", ότι "δεν έχουμε άγχος", ότι "δεν υπάρχει πίεση", είναι απόλυτα... ενσωματωμένο στην ψυχολογία τους! Βέβαια, μετά η ζωή συνεχίζεται και αν χάσεις, δεν έρχεται η καταστροφή! Οι υποχρεώσεις τρέχουν, οπότε δεν μπορείς να σκεφτείς την ήττα, ούτε να χαρείς τη νίκη, γιατί σε λίγες μέρες έχεις ευρωπαϊκό παιχνίδι, που κι αυτό έχει τη δική του σημασία... Από 'κει και πέρα, αυτά τα παιχνίδια δημιουργούν έντονα συναισθήματα, προκαλούν πώρωση, αλλά όσο περισσότερο είσαι σε θέση να διαχειριστείς τον ψυχικό σου κόσμο και να μπεις στο γήπεδο με συγκέντρωση και καθαρό μυαλό, τόσο καλύτερα θα αποδώσεις! Το γεμάτο γήπεδο, οι παραινέσεις του κόσμου, πολλές φορές παρασύρουν τον παίκτη και τον βάζουν στην διαδικασία της υπερβολής και της προσπάθειας να αποδείξει πράγματα στους φιλάθλους, ενώ δεν χρειάζεται... Καμιά φορά αυτή η τρέλα γυρίζει μπούμερανγκ και αντί να κλέψεις την παράσταση, τα κάνεις όλα χειρότερα, αλλά αυτά τα συνειδητοποιείς στην πορεία, δεν είναι εύκολο να τα αφομοιώσεις, αν δεν έχεις κάποια ντέρμπι στην πλάτη σου!»

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα