Γιάνκοβιτς: «Οι απαιτήσεις του κόσμου μας κάνουν καλύτερους!»

Γιάνκοβιτς: «Οι απαιτήσεις του κόσμου μας κάνουν καλύτερους!»
Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς αποκαλύπτει στο gazzetta.gr πως η συζήτηση μεταξύ συμπαικτών, στα αποδυτήρια, έδωσε ώθηση στον Παναθηναϊκό να μειώσει σε 2-1 και δηλώνει ότι οι προσδοκίες του κόσμου, έχουν παίξει ρόλο στην υπέρβαση της εφετινής χρονιάς.

Μπαίνοντας στα αποδυτήρια του «τριφυλλιού», λίγα λεπτά μετά τη νίκη-«θρίλερ» (86-85) επί της ΤΣΣΚΑ, η εικόνα του αποκαμωμένου, Βλάντο Γιάνκοβιτς, τα έλεγε όλα για την ενέργεια που ξόδεψαν οι «πράσινοι» στο παρκέ, απέναντι στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ (24-3) της διοργάνωσης! Ο 24χρονος διεθνής φόργουορντ είχε γείρει στον τοίχο και μ' ένα απλανές βλέμμα, προσπαθούσε να ανακτήσει ανάσες και να μαζέψει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, λίγο πριν μπει κάτω από το ντους για να νιώσει καλύτερα!

Μία γρήγορη ματιά στο φύλλο της στατιστικής, σε κάνει να διαπιστώσεις ότι ο άσος του Παναθηναϊκού έμεινε στον αγωνιστικό χώρο, περισσότερο (32'48”) από κάθε άλλο συμπαίκτη του και λόγω της αθλητικής σωματοδομής, έδωσε ό,τι είχε κυρίως στο μαρκάρισμα του Αντρέϊ Κιριλένκο (11π., 7ρ., 2κλ. με 3/8 σουτ), ο οποίος χάρη και στη δική του προσπάθεια δεν ήταν το πολυβόλο «AK-47», που είδαμε στους δύο αγώνες της Μόσχας. Ο Βλάντο μπορεί να ήταν άστοχος (3/11 σουτ), όμως έκανε πολύ βρώμικη δουλειά (4ρ., 4ασ. & 2κλ.) και ήταν από τους αφανείς ήρωες της σπουδαίας και για πολλούς ανέλπιστης νίκης των πρωταθλητών.

Πέρα από τις οδηγίες, το πλάνο του προπονητή και την τακτική που καταστρώνει το τεχνικό επιτελείο, σε τέτοιου είδους νίκες, παίζουν ρόλο η θέληση, το συναίσθημα, η ψυχή... Θέλεις να μας πεις τι συζητάγατε μεταξύ σας, όλες αυτές τις μέρες, μετά την επιστροφή σας από τη Μόσχα;

«Ότι η εικόνα που παρουσιάσαμε στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς, δεν μας αντιπροσωπεύει σαν παίκτες και σαν σύνολο και ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε... Κι αν είναι να χάσουμε, τουλάχιστον να μην πέσουμε αμαχητί! Μέρα με την μέρα, όμως, αρχίσαμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να πιστεύουμε ολοένα και περισσότερο ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί και όταν ήρθε η ώρα, αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Θεωρείς ότι ο εφετινός Παναθηναϊκός, κατά έναν τρόπο, έχει πέσει θύμα των συνεχών υπερβάσεων που κάνει, υπό την έννοια ότι όσο ο απαιτητικός φίλαθλος κόσμος της ομάδας, σας βλέπει να κερδίζετε, μοιραία τόσο πιο ψηλά βάζει τον πήχη;

«Αυτό είναι λογικό, πρώτον γιατί ο κόσμος έχει μάθει να βλέπει την ομάδα να πρωταγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις και δεύτερον γιατί ακόμη κι εμείς, όσο κερδίζουμε, τόσο πιο ψηλά θα κοιτάμε! Αυτή είναι και η φύση του πρωταθλητισμού άλλωστε, να προσπαθείς να φτάσεις στην κορυφή και εν συνεχεία να ξεπεράσεις τα όριά σου! Εμείς δεν αγχωνόμαστε, ούτε αισθανόμαστε ότι παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο! Αντιθέτως, αντιμετωπίζουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά σαν να αρχίζουμε και πάλι από το μηδέν και έχουμε ως όπλο την ένεση αυτοπεποίθησης που έδωσε η νίκη στον τρίτο αγώνα της σειράς...»

Αν ισοφαρίσετε τη σειρά σε 2-2, πάντως, ο κόσμος θα έχει την απαίτηση να πάτε στο φάϊναλ-φορ! Αυτό σας επηρεάζει καθόλου, το συζητάτε στα αποδυτήρια;

«Δεν θα έλεγα ότι μας επηρεάζει αρνητικά, αντιθέτως, μας εξιτάρει!»

Σας αρέσει δηλαδή;

«Εννοείται πως μας αρέσει, γιατί είμαστε παίκτες με φιλοδοξίες, θέλουμε να φτάσουμε ψηλά και όταν οι φίλαθλοι περιμένουν από μας να τα καταφέρουμε, μοιραία μας αναγκάζουν να προσπαθήσουμε πιο πολύ και αν θέλεις να ξεπεράσουμε τα όρια μας!»

Αλλάζουν καθόλου τα δεδομένα της σειράς, με την έννοια ότι εσείς πλέον νιώθετε ότι μπορείτε να επιστρέψετε στη Μόσχα για ένα 5ο ματς, την ώρα που η ΤΣΣΚΑ αναγκάζεται να ανασκουμπωθεί για να μην το επιτρέψει;

«Δεν θεωρώ ότι αλλάζουν πολλά πράγματα! Απόψε (σ.σ.: χθες), είμαστε και λίγο τυχεροί αλλά στο μπάσκετ, χρειάζεται να έχεις και τύχη! Το πιο βασικό θα είναι να προσεγγίσουμε τον αγώνα της Τετάρτης (22/04), όπως προσεγγίσαμε το 3ο ματς, να παλέψουμε από την αρχή στην άμυνα και να είμαστε συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί στις αποφάσεις μας στην επίθεση και να μην αφήσουμε να επηρεάσουν κάποια στιγμιαία συναισθήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ΤΣΣΚΑ είναι το φαβορί για την πρόκριση, γιατί έχει πολύ ποιοτικό ρόστερ και πολύ έμπειρο και καλό προπονητή, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα είναι στο πλευρό και θα το παλέψουμε παρέα!»

Τον παράγοντα της τύχης, τον επικαλείσαι λόγω της εξωπραγματικής ευστοχίας στα τρίποντα (16/31);

«Και γι' αυτό, αλλά και γιατί η ΤΣΣΚΑ είχε το τελευταίο σουτ και γενικά στην 4η περίοδο είχε βρει ρυθμό και είχε βάλει συνεχόμενα δύσκολα σουτ! Αλλά αν δεν έχεις και τύχη, δεν πας πουθενά!»