Ο Μίρζα Μπέγκιτς στο gazzetta.gr

Ο Μίρζα Μπέγκιτς στο gazzetta.gr
Ο Σλοβένος πρώην σέντερ των “ερυθρολεύκων”, Μίρζα Μπέγκιτς, χαρακτηρίζει στο gazzetta.gr την μάχη με τον Ολυμπιακό “όχι και το πιο συνηθισμένο ματς” και εξηγεί πως και γιατί η Λαμποράλ Κούτσα πρέπει να εκμεταλλευτεί την απουσία του Σπανούλη.

Το Σεπτέμβριο του 2013 ήρθε στον Πειραιά, μετά από ένα επιτυχημένο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Σλοβενίας, ως το μακρύ κορμί (2,16) που θα προστάτευε την ρακέτα των “ερυθρολεύκων” και θα αποτελούσε το ιδανικό “match-up”απέναντι λίγους εναπομείναντες “seven-footers” των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Η σεζόν, όμως, δεν κύλησε έτσι όπως ονειρευόταν ο 29χρονος πλέον Σλοβένος σέντερ και σίγουρα όπως υπολόγιζαν ο Γιώργος Μπαρτζώκας που τον επέλεξε και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι που τον πλήρωσαν πολύ παραπάνω απ' όσα προσέφερε.

Ο λόγος για τον Μίρζα Μπέγκιτς, που λίγο μετά τα μέσα της περυσινής σεζόν, αποτέλεσε “ξένο σώμα” για τους Πειραιώτες, αφού αρχικά ταλαιπωρήθηκε και από έναν ύπουλο τραυματισμό στη μέση. Το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, τον βρήκε στην κορυφαία ομάδα της πατρίδας του (Ολίμπια Λιουμπλιάνας), όμως, η αλλαγή προπονητή στηνΛαμποράλ Κούτσα (Ιμπόν Ναβάρο αντί του Μάρκο Κρέσπι), άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του στην Ισπανία (μ.ο. 6,5π. & 4,6ρ.) και την Ευρωλίγκα (μ.ο. 7,1π., 4,4ρ. & 1,9κοψ.). Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του, 48 ώρες πριν από το κρίσιμο ματς της νυν με την πρώην ομάδα του για την 11η αγωνιστική του Top-16, κατέγραψε τις αναμνήσεις του από την “ερυθρόλευκη” θητεία του και σύγκρινε τον Ολυμπιακό με και χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, που είναι τραυματίας και δεν θα παίξει.

Κοντεύεις να συμπληρώσεις σχεδόν τέσσερις μήνες στην Βιτόρια, οπότε να υποθέσουμε ότι αισθάνεσαι πλήρως εξοικειωμένος στο αγωνιστικό σύστημα της Λαμποράλ Κούτσα και στη ζωή της Ισπανίας;

«Το σίγουρο είναι ότι αισθάνομαι πολύ καλύτερα απ' ότι πέρυσι, γιατί φέτος έχω πιο ξεκάθαρο ρόλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής απ' ότι στον Ολυμπιακό. Το αγωνιστικό κομμάτι με βοήθησε να προσαρμοστώ σχεδόν αμέσως, γιατί μετά από τρία χρόνια στην Μαδρίτη, μιλάω πλέον την γλώσσα και είμαι πολύ εξοικειωμένος με τον τρόπο ζωής στην Ισπανία αλλά και με τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος. Ήταν ευκολότερο για μένα, σε σχέση με την Ελλάδα, έστω κι αν δεν ήρθα από την αρχή της σεζόν...»

Είσαι ευχαριστημένος με τον ρόλο σου;

«Αρκετά, αλλά πιο πολύ με το ότι ο coach από την αρχή μου εξήγησε τι θέλει από μένα και για ποιο λόγο με πήρε. Μ' αρέσει ο τρόπος με τον οποίο με χρησιμοποιεί, μου έλειψε να νιώσω απαραίτητος και πραγματικά απολαμβάνω το μπάσκετ στην Λαμποράλ Κούτσα...»

Πέρα από την αλλαγή προπονητή στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, η ομάδα σας έκανε και πολλές αλλαγές παικτών, γεγονός που δεν σας επέτρεψε να βρείτε ρυθμό και σας στοίχισε τον αποκλεισμό από το final-eight του Copa del Rey... Σε τι κατάσταση βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, που η χρονιά βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της;

«Έζησα όλες αυτές τις αλλαγές, γιατί κι εγώ ήρθα μετά από εισήγηση του coach Ναβάρο, οπότε από την πρώτη μέρα στη Βιτόρια, έζησα ένα δεύτερο ξεκίνημα στη σεζόν! Περάσαμε μία δύσκολη περίοδο και αργήσαμε να βρούμε ρυθμό, αλλά πλέον είμαστε μία τελείως διαφορετική ομάδα με μεγαλύτερες δυνατότητες κι αυτό νομίζω ότι σιγά-σιγά το βγάζουμε και μέσα στο γήπεδο. Ήδη έχουμε βελτιώσει την βαθμολογική μας θέση στην λίγκα ACB, ενώ, από τη στιγμή που καταφέραμε να προκριθούμε στο Top-16, πετύχαμε τον στόχο μας και στην Ευρωλίγκα...»

Αυτό σημαίνει ότι δεν σας ενδιαφέρει μία ενδεχόμενη πρόκριση στα πλέι-οφ της διοργάνωσης, η οποία μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά δεν είναι και απίθανη;

«Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό! Θα κυνηγήσουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε για την είσοδο στην οκτάδα, έστω κι αν η τύχη μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα δικά μας αποτελέσματα. Δυστυχώς, πληρώνουμε τις δύο ήττες που κάναμε στον πόντο από την Εφές στην έδρα μας και από την Φενέρ στην Πόλη και γι' αυτό τώρα βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση. Αρχής γενομένης από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, όμως, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και τα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε...»

Εκτός από κρίσιμο ματς για την ομάδα σου, η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, στον οποίο έπαιξες πέρυσι, κρύβει και έξτρα ιδιαιτερότητα για σένα; Σε ρωτάμε, γιατί η περυσινή σεζόν, δεν τελείωσε με ιδανικό τρόπο για σένα...

«Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι ο στόχος της ομάδας μου, που είναι η νίκη και σ' αυτήν θα είμαι προσηλωμένος όταν θα μπω μέσα στο γήπεδο, ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο αντίπαλος... Παίζουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, οπότε αυτό που προέχει είναι το ομαδικό συμφέρον. Πολύ βαθιά μέσα μου, ίσως να υπάρχει και μία επιπλέον ιδιαιτερότητα και ίσως να θέλω να παίξω καλά και για ένα παραπάνω λόγο, ιδανικά όμως, χωρίς να με επηρεάσει συναισθηματικά...»

Με τις αναμνήσεις έφυγες από τον Πειραιά;

«Με καλές και κακές! Ίσως η γεύση που μου έχει μείνει να είναι περισσότερο αρνητική γιατί δεν έπαιξα πολύ και μετά τα μέσα της σεζόν, ουσιαστικά τέθηκα εκτός ομάδας, αλλά μέσα μου, έχω και θετικές αναμνήσεις... Και αυτό γιατί γνώρισα καταπληκτικά παιδιά και εξαιρετικούς συμπαίκτες και είχα την ευκαιρία να ζήσω την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κόσμος του Ολυμπιακού και την ξεχωριστή αγάπη που νιώθει για τον σύλλογο! Από αγωνιστικής πλευράς, όμως, ίσως ήταν η χειρότερη σεζόν στην καριέρα μου... Παρ' όλα αυτά, δεν κρατάω κακία σε κανέναν! Οcoach και η διοίκηση πήραν μία επαγγελματική απόφαση κι εγώ την σεβάστηκα... Απλά ήθελα να παίξω περισσότερο...»

Στην 1η φάση της Ευρωλιγκα, όταν ακόμη δεν είχατε βρει σταθερό ρυθμό, νικήσατε εύκολα (89-70) στην έδρα σας τον Ολυμπιακό με τον Σπανούλη και τώρα, θα αντιμετωπίσετε την ελληνική ομάδα χωρίς τον φυσικό της ηγέτη... Η πρώτη “ανάγνωση” των δεδομένων, δημιουργεί την εντύπωση ότι η αποστολή σας τώρα είναι ευκολότερη...

«Ο Billy ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην “ελίτ” των Ευρωπαίων παικτών, αλλά, παίζοντας δίπλα του πέρυσι, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω γιατί είναι τόσο ξεχωριστός! Θέλει πάντα την μπάλα στα δύσκολα, δεν φοβάται να πάρει το τελευταίο σουτ και επιδιώκει να είναι αυτός που θα αποφασίσει για την ήττα ή τη νίκη της ομάδας του. Αν τελικά ο Σπανούλης δεν παίξει, τότε το κενό του θα είναι μεγάλο! Μπορεί θεωρητικά να έχουμε ευκολότερο έργο, αλλά θα κάνουμε μεγάλο λάθος αν υποτιμήσουμε τον Ολυμπιακό και δεν τον αντιμετωπίσουμε με την συγκέντρωση που απαιτεί το όνομα και η αξία του... Εμείς θα προετοιμαστούμε σαν να παίζει και ο Βασίλης, αν και καμιά φορά, ο τραυματισμός ενός τόσο σημαντικού παίκτη, προσφέρει ευκαιρίες σε όσους δεν παίζουν πολύ να αποδείξουν πόσο υπολογίσιμοι είναι... Και πίστεψέ με, οι αντίπαλοί μας έχουν πολλούς παίκτες με μεγάλη ποιότητα και ικανότητα να κρίνουν ένα τέτοιο παιχνίδι.»

Διαφορετική ομάδα από πέρυσι, οι “ερυθρόλευκοι”;

«Αν και έχουν κρατήσει τον βασικό κορμό του περυσινού ρόστερ, θα έλεγα ότι παίζουν διαφορετικά και αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του προπονητή. Έχουν την ίδια έφεση στο γρήγορο και επιθετικό παιχνίδι, αλλά φέτος παίζουν πολύ δυνατή άμυνα και πιστεύω ότι θα πάνε στο φάϊναλ-φορ, είτε παίξουν με πλεονέκτημα είτε με μειονέκτημα έδρας...»