Ο Αντρέι Βοροντσέβιτς στο gazzetta.gr για Ολυμπιακό & ΤΣΣΚΑ

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Αντρέι Βοροντσέβιτς στο gazzetta.gr για Ολυμπιακό & ΤΣΣΚΑ
Ο πιο βελτιωμένος παίκτης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέϊ Βοροντσέβιτς, μιλάει στο gazzetta.gr για τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Ιτούδη και εξηγεί γιατί η πίεση είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα στον ρωσικό σύλλογο.

Από την πρώτη μέρα που ο 45χρονος Βεροιώτης τεχνικός πάτησε το πόδι του στην Μόσχα, του ξεκαθάρισε πόσο πιστεύει στις δυνατότητές του και του γνωστοποίησε τον σημαντικό όλο που θα έχει στην ΤΣΣΚΑ της νέας σεζόν. Μπορεί να μην έχει κλείσει ακόμη τα 28 του χρόνια, ο γεννημένος στο Ομσκ της νοτιοδυτικής Σιβηρίας, όμως, είναι ο πιο παλιός παίκτης και αρχηγός της “ρωσικής αρκούδας” και γι’ αυτό το λόγο, έδωσε το παρών και στην παρουσίαση του Δημήτρη Ιτούδη από την διοίκηση της ομάδας, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο λόγος για τον έμπειρο διεθνή πάουερ-φόργουορντ, Αντρέϊ Βοροντσέβιτς, που αποτελεί ένα από τα κλειδιά (μ.ο. 11,4π., 5,7ρ., 2,5ασ. & 1,1κοψ. Με 86% στις βολ., 58,5% στα διπ. & 45% στα τριπ.) της εφετινής εκπληκτικής πορείας της αποψινής (21.45) αντιπάλου του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, που είναι αήττητη σε 15 αγώνες. Ο 27χρονος Ρώσος μίλησε στο gazzetta.gr για την αναμέτρηση με τους “ερυθρόλευκους”, τη συνεργασία με τον Έλληνα προπονητή της ομάδας και χαρακτήρισε φυσιολογική την πίεση... πρωταθλητισμού που υπάρχει στην ΤΣΣΚΑ.

Διανύοντας τον 9ο χρόνο σου στην Μόσχα, πρόλαβες τον τελευταίο ευρωπαϊκό τίτλο της ΤΣΣΚΑ (2008), αλλά πιο έντονα, έζησες τις πέντε αποτυχίες της ομάδας στα έξι τελευταία φάϊναλ-φορ και κυρίως τις τρεις τελευταίες σε Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο και Μιλάνο. Πόσο μεγάλη είναι η πίεση που νιώθετε για να επιστρέψετε στην κορυφή της Ευρώπης;

«Η πίεση στην ΤΣΣΚΑ είναι καθημερινή, είναι μέρος της δουλειάς μας, γιατί ο στόχος είναι να κερδίζουμε το κάθε παιχνίδι. Επομένως δεν είναι κάτι που μας απασχολεί και μας επηρεάζει γιατί την έχουμε αποδεχθεί... Από ‘κει και πέρα, μία ομάδα που φτάνει σχεδόν κάθε χρόνο στο φάϊναλ-φορ, είναι ευθύς εξαρχής επιτυχημένη και αποδεικνύει ότι ανήκει στην “ελίτ” του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, λοιπόν, ότι δεν παίζουμε μόνοι μας, αλλά παράλληλα ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να πετύχουμε τον στόχο μας...»

Τρία συνεχόμενα χρόνια, όμως, ξοδέψατε τα περισσότερα χρήματα, κατά γενική ομολογία, είχατε το καλύτερο υλικό στην Ευρώπη και χάσατε μεγάλες ευκαιρίες. Πόσο πιο σοφοί έχετε γίνει από αυτές τις αποτυχίες;

«Σίγουρα πήραμε πολύ καλά μαθήματα και αποκτήσαμε σημαντικές εμπειρίες. Η γνώση και η επιτυχία δεν έρχεται μόνο μέσα από την ικανότητα, αλλά και μετά από αποτυχίες και απογοητεύσεις... Θέλω να πιστεύω ότι τα λάθη που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, θα μας βοηθήσουν να είμαστε καλύτεροι φέτος...»

Αύριο (σ.σ.: απόψε) θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον Ολυμπιακό, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο και την ήττα στον ημιτελικό του Λονδίνου. Κερδίσατε δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη, θα κερδίσετε και στον Πειραιά;

«Για μας είναι σημαντικό να παίξουμε ένα καλό παιχνίδι και να επιστρέψουμε στα επίπεδα απόδοσης που βρισκόμασταν πριν τα δύο τελευταία ματς. Κόντρα στη Νίζνι δείξαμε σημάδια εφησυχασμού έλλειψης συγκέντρωσης και παρ‘ ότι στο τέλος δεν τα πληρώσαμε, κόντρα στη Λοκομοτίβ Κούμπαν, φάνηκε ότι δεν παίζουμε τόσο καλά. Το γεγονός ότι θα παίξουμε σε γεμάτο γήπεδο με εχθρική ατμόσφαιρα και απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο όπως ο Ολυμπιακός, ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει να μπούμε στο γήπεδο με τη σωστή νοοτροπία, να παίξουμε επιθετική άμυνα και να διεκδικήσουμε τη νίκη...»

Μία ήττα που διακόπτει ένα σερί 30-0, πάντως, συνήθως βοηθάει τους παίκτες να ανακτήσουν τη συγκέντρωσή τους...

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε , ποιες είναι οι δυνατότητες της ομάδας και πιστέψτε με, κανείς μας δεν θεωρεί ότι μπορούμε να τελειώσουμε τη σεζόν αήττητοι! Πολλές φορές η πνευματική προετοιμασία για ένα παιχνίδι είναι πολύ σημαντική και μία κακή εμφάνιση, πάντα σε βοηθάει να... ξυπνήσεις. Δυστυχώς, δεν θα έχουμε τον Άαρον (σ.σ.: Τζάκσον) μαζί μας αλλά και τον αρχηγό μας, τον Βίκτορ Κριάπα που λείπει από την αρχή της σεζόν, αλλά ελπίζουμε ότι η επιστροφή του Σόνι Γουίμς, θα μας βοηθήσει...»

Με 0/2 φέτος κόντρα στην Λοκομοτίβ Κούμπαν, αισθάνεστε τυχερή που η ομάδα από το Κράσνονταρ δεν παίζει φέτος στην Ευρωλίγκα;

«Όχι γιατί θα την αντιμετωπίσουμε και πάλι στην VTB-League και σίγουρα θα έχουμε δύσκολη αποστολή... Μπορεί φέτος να παίζει στο Eurocup, αλλά είναι εξαιρετική ομάδα και αυτό το νιώσαμε στο πετσί μας ήδη φορές. Τις τελευταίες δύο μέρες αναλύσαμε πολύ αυτό το παιχνίδι, εντοπίσαμε τα λάθη μας και πιστεύω ότι αυτή η ήττα θα μας βοηθήσει...»

Τι έφερε ο ερχομός του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ;

«Είναι ένας προπονητής που συζητάει και ακούει τους παίκτες, μας ενθαρρύνει να παίρνουμε πρωτοβουλίες μέσα στο γήπεδο και μας ζητάει να έχουμε το μάξιμουμ της συγκέντρωσης και να βρίσκουμε συνεχώς κίνητρα για να κερδίζουμε!»

Την τελευταία φορά που η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε την Ευρωλίγκα είχε δύο Έλληνες παίκτες (σ.σ.: Παπαλουκάς & Ζήσης) στην σύνθεσή της. Τώρα που έχετε έναν συμπατριώτη μας στον πάγκο, λες να το επαναλάβετε;

«Δεν έχουμε μόνο έναν, αλλά τρεις (σ.σ.: τον assistant-coach Ανδρέα Πιστιόλη και τον γυμναστή Κώστα Χατζηχρήστο), οπότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες (γέλια)...»

Υπό τις οδηγίες του Έλληνα τεχνικού, πάντως, πραγματοποιείς την καλύτερη σεζόν της καριέρας σου...

«Είναι αλήθεια ότι με έχει βοηθήσει πολύ με την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει! Μου ζητάει να παίζω ελεύθερα, χωρίς να σκέφτομαι και νιώθω ότι η παρουσία του στην ομάδα με έχει βοηθήσει πολύ...»