Ζοτς - Ζήσης: «Γάμος» μετά από 7 χρόνια «φλερτ»

Άρης Λαούδης
Ζοτς - Ζήσης: «Γάμος» μετά από 7 χρόνια «φλερτ»
Ομπράντοβιτς και Ζήσης το... παλεύουν από το 2007 και το κατάφεραν λίγο προτού βγει το 2014! Το gazzetta γράφει για τις τρεις προηγούμενες απόπειρες, καθώς τώρα είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται στην καριέρα τους.

«Οσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή» λέει η λαϊκή ρήση κι όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Νίκος Ζήσης τα τελευταία επτά χρόνια, το κατάφεραν μέσα σε ένα διήμερο!

Είναι άραγε αυτό που λέμε «της μοίρας γραφτό;» είναι αυτό που λέμε «όταν θέλεις κάτι πολύ συνωμοτεί το σύμπαν για να το πετύχεις;», είναι αυτό που λέει η παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...;». Οπως και να ΄χει η ουσία είναι πως ο Ζοτς και ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας θα κάνουν πράξη μια επιθυμία χρόνων, ένα μπασκετικό απωθημένο αν θέλετε που κρατάει από το 2007 και πραγματοποιήθηκε στη λήξη του 2014.

Ο Νίκος Ζήσης σ' ένα σίριαλ που κράτησε λιγότερο από 48 ώρες, άφησε το παγωμένο Καζάν, πλησίασε στα μέρη μας, φόρεσε τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, έγινε μέλος της ομάδας του Ομπράντοβιτς και θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που ανέκεθαν θαύμαζε.

Οπως και να το κάνουμε, όταν έχεις αγωνιστεί με Ιβκοβιτς, Μεσίνα και Μπλατ, σου ακούγεται κάπως παράξενα να μην έχεις συνεργαστεί με τον πολυνίκη Ευρωπαίο προπονητή, πόσω μάλιστα όταν τρεις φορές στο παρελθόν η συνεργασία... περνάει από δίπλα σου, αλλά τελικά δεν ακουμπάει.

Ο «γάμος» του Ζήση με τον Ομπράντοβιτς μοιάζει μ' εκείνες τις πολύχρονες σχέσεις των ζευγαριών που χρειάζονται καμια δεκαετία για να το επισημοποιήσουν. Βλέπετε το «φλερτ» ξεκίνησε από τα μέσα του 2007, κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2011, για να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014, ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, πάνω που και οι δύο πλευρές πίστευαν πως δύσκολα θα 'χουν κι άλλη ευκαιρία στο μέλλον.

1η απόπειρα: Σεζόν 2006-2007, ο Παναθηναϊκός έχει ξοδέψει ένα καράβι δολάρια για τον Τόνι Ντελκ προκειμένου ο Αμερικανός να... βλέπει τα παιχνίδια μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Η επιλογή αποδείχτηκε αποτυχημένη, οικονομική στενότητα δεν υπήρχε (άλλες εποχές βλέπετε) και ο Ομπράντοβιτς... έβαλε για πρώτη φορά στο ματι τον Νίκο Ζήση που διένυε την δεύτερη σεζόν του στην Μπενετόν, την πρώην ομάδα του «Ζοτς». Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας επρόκειτο να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός πήγαινε... τρένο για την τελική φάση και η ενίσχυση με έναν γκαρντ του επιπέδου του Ζήση θα άλλαζε ακόμη περισσότερο τις ισορροπίες.

Η Μπενετόν που ένα καλοκαίρι νωρίτερα είχε αποχωριστεί τον Σισκάουσκας (πάλι για τον Παναθηναϊκό), αλλά και τον Μπαρνιάνι που δοκίμασε το όνειρο του ΝΒΑ, «άναψε» κόκκινο στη μεταγραφή, αρνήθηκε να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο και ουσιαστικά «χάλασε» την πρώτη απόπειρα «γάμου» του Ζήση με τον Ομπράντοβιτς.

2η απόπειρα: 6 Μαϊου του 2011 στη Βαρκελώνη, ο ημιτελικός της Ευρωλίγκας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Σιένα έχει ολοκληρωθεί με τον Ομπράντοβιτς να φτάνει (πάλι) στον τελικό και τον Ζήση να περιορίζεται στον τελικό της παρηγοριάς. Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώνεται, ο «Ζοτς» συναντά τον Ελληνα άσο, τον αγκαλιάζει, του λέει κάτι στο αυτί για 10-15 δευτερόλεπτα και αποχωρεί, αφήνοντας με την απορία τους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν μάταια να μάθουν τι του είπε...

Ουδέποτε κανείς από τους δύο αποκάκυψε την συνομιλία, αλλά ο... μύθος λέει πως ο «Ζοτς» προανήγγειλε την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, λέγοντάς του «το καλοκαίρι σε θέλω μαζί μου». Τελικά, το καλοκαίρι του 2011, ο «γάμος» παρέμεινε πάλι στα επίπεδα του «φλερτ», καθώς ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε περικοπές (σ.σ. αποχώρησαν Νίκολας, Φώτσης), άργησε να πάρει αποφάσεις και το... πουλάκι πέταξε, με τον Ζήση να παραμένει για έναν ακόμη χρόνο στη Σιένα.

3η απόπειρα: Το καλοκαίρι του 2011 στη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας κι εν μέσω της αναστάτωσης που επικρατούσε στον Παναθηναϊκό, πρόσωπο του περιβάλλοντος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ζήση για να του επαναλάβει την πρόθεση του κόουτς να συνεργαστεί μαζί του.
«Νίκο, πρέπει να τα πούμε» ειπώθηκε στο τηλεφώνημα, «όποτε θέλετε» ήταν η απάντηση, αλλά οι δύο πλευρές, για άγνωστο λόγο, δεν κάθισαν ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν σε σοβαρή βάση το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Ετσι, ο Ζήσης συνέχισε στην Ιταλία, ένα καλοκαίρι αργότερα πήγε στην Ισπανία και λίγο - πολύ άρχισε να βάζει στο μυαλό του πως αυτό το απωθημένο της συνεργασίας με τον Ζοτς δεν θα γινόταν ποτέ πράξη... Μ' αυτά και μ' αυτά, φτάσαμε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2014 για να οριστεί επιτέλους ο... γάμος και να ολοκληρωθεί μια μεταγραφή που ο καθένας για τους δικούς του λόγους την είχε πραγματικά ανάγκη.

Από τη μία ο Ομπράντοβιτς που έχει ξοδέψει ένα κάρο χρήματα τα δύο τελευταία καλοκαίρια, αλλά οι ομάδες του δεν έχουν κάν απόχρωση της δικής του φιλοσοφίας. Από το καλοκαίρι ήταν ηλίου φαεινότερο πως αυτό το μοντέλο με τους δύο Αμερικανούς στην περιφέρεια και άπειρους γκαρντ να έρχονται από τον πάγκο, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη λογική του «Ζοτς» που ανέκεθαν βάσιζε την ομάδα του στην ποιότητα και την ευφυία των γκαρντ.

Η προσθήκη του Ζήση δεν θα του λύσει όλα τα προβλήματα που έχει, αλλά σίγουρα θα βάλει σε μια τάξη αυτό το χάος που προκαλείται στην περιφέρεια της Φενέρ. Ο Ζήσης είναι ό,τι ακριβώς ταιριάζει στη λογική του Ομπράντοβιτς που εκτιμά απεριόριστα το μυαλό, την ψυχραιμία και την αθλητική κουλτούρα του Ελληνα άσου.

Υστερα από δύο χρόνια στη Φενέρ, θα είναι η πρώτη φορά που ο Ομπράντοβιτς θα αισθάνεται σιγουριά βλέποντας κάποιον περιφερειακό του να λειτουργεί αντί αυτού πάνω στο παρκέ. Ο Σέρβος εκτιμά πως με τον Ζήση μπορεί να συνεννοηθεί με τα μάτια και δεν έχει καθόλου άδικο, ειδικά αν έχεις συνεργαστεί με παίκτες που έχουν διαφορετική κουλτούρα και σου έχουν βγάλει τη ψυχή για να τους βάλεις στο καλούπι σου.

Από την άλλη ο Ζήσης έχει και τεράστια πρόκληση μπροστά του. Στα 31 προς 32 επιστρέφει σε τοπ επίπεδο στην Ευρωλίγκα, σε μια ομάδα που έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και μ' έναν προπονητή που θαυμάζει και ήθελε πάντα να συνεργαστεί.

Ταυτόχρονα, ύστερα από εννέα χρόνια ξενιτιάς (σ.σ. απουσιάζει από την Ελλάδα σταθερά από το 2005), στο μυαλό του Ζήση στριφογύριζε η ιδέα να επιστρέψει κάποια στιγμή στα πάτρια εδάφη, ενδεχομένως να κλείσει σε μια ελληνική ομάδα την καριέρα του. Η περίπτωση της Φενέρ είναι αυτό που λέμε... όλα σε ένα.

Μισή ώρα απόσταση από την πόλη του, την Θεσσαλονίκη, σε μια ομάδα με υψηλότατους στόχους, μ' έναν προπονητή που του ταιριάζει γάντι και μ' ένα συμβόλαιο που είναι ίδιο μ' αυτό που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι στη Ρωσία. Επί της ουσίας, η Φενέρ δεν αγόρασε τον Ζήση, εξαγόρασε το συμβόλαιο του διεθνούς άσου από την Ούνικς, αναλαμβάνοντας βεβαίως όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ' αυτό.

Για να ολοκληρωθεί βεβαίως η σπουδαία μεταγραφή έπρεπε η Ούνικς να μην λειτουργήσει ως άλλη... Μπενετόν και η αλήθεια είναι πως οι Ρώσοι δεν είχαν κανέναν λόγο να πουν «όχι» στην επιθυμία του παίκτη. Σεβάστηκαν απόλυτα την επιθυμία του παίκτη, δεν προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια για να του κάνουν δύσκολη τη ζωή κι έτσι το σίριαλ τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ με τις τρεις πλευρές να μένουν απόλυτα ευχαριστημένες από την εξέλιξη των πραγμάτων.