Ο Χουέρτας στο Gazzetta.gr για τον Παναθηναϊκό

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Χουέρτας στο Gazzetta.gr για τον Παναθηναϊκό
O έως τώρα πολυτιμότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα, Μαρσελίνιο Χουέρτας, σχολιάζει για λογαριασμό του gazzetta.gr τον όμιλο των “πρασίνων” στην φάση των “16” της Ευρωλίγκα που αρχίζει την Τρίτη (30/12) και αποθεώνει τον πρώην συμπαίκτη του, Κώστα Παπανικολάου.

Στα 31 του χρόνια κι έχοντας συμπληρώσει τρία “γεμάτα” χρόνια στην θέση του βασικού “κουμανταδόρου” της Μπαρτσελόνα, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους point-guards που αγωνίζεται στην Ευρώπη. Η αμερικάνικη εμπειρία του στο λύκειο Κούπελ του Τέξας, τον βοήθησε να ωριμάσει γρήγορα, γι' αυτό και σε ηλικία 21 ετών, πήρε την μεγάλη απόφαση να αφήσει τη γενέτειρα του (Σάο Πάουλο) και να μετακομίσει στην Ευρώπη. Με τη φανέλα της Γιουβεντούντ Μπανταλόνα, παρέα με τους Ρίκι Ρούμπιο και Ρούντι Φερνάντεθ, κατέκτησε το Eurocup του 2006, ενώ ως παίκτης της πρώην Ταού και νυν Λαμποράλ Κούτσα, στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ισπανίας (2010). Από το 2011, οπότε και είναι μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης, ο έμπειρος Βραζιλιάνος πλέϊ-μέϊκερ, έχει “σηκώσει” δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Ισπανίας.

Ο λόγος για τον Μαρσελίνιο Χουέρτας, που στο τελευταίο παιχνίδι της 1ης φάσης στην Ευρωλίγκα, ήταν ο κορυφαίος παίκτης της πρωταθλήτριας Ισπανίας και η εξαιρετική του απόδοση (17π., 4ρ., 9ασ.) στο κλειστό του ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, βοήθησε τους “μπλαουγκράνα”να διατηρήσουν το εκτός έδρας αήττητό τους (5-0) και να ολοκληρώσουν τους αγώνες με το 2ο καλύτερο ρεκόρ (9-1) της διοργάνωσης. Μετά το τέλος του αγώνα, ο 31χρονος Βραζιλιάνος άσος μίλησε στο gazzetta.gr για τις προσδοκίες της ομάδας του στην τρέχουσα σεζόν, σχολίασε τον νέο όμιλο του Top-16 και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα διεθνή φόργουορντ των Ρόκετς και πρώην συμπαίκτη του, τον Κώστα Παπανικολάου.

«Τονωτική ένεση η εύκολη νίκη στο ΟΑΚΑ!»

«Δεν ξέρω τι συνέβη με το τηλεφώνημα για βόμβα, αλλά το θετικό ήταν ότι η διακοπή δεν μας επηρέασε ολοκληρωτικά και δεν μας έβγαλε από το ρυθμό μας! Για μας ήταν σημαντικό να κλείσουμε νικηφόρα την πρώτη φάση της διοργάνωσης για να τερματίσουμε και τυπικά πρώτοι στον όμιλο και να προετοιμαστούμε ενόψει των πολύ πιο σκληρών αναμετρήσεων που μας περιμένουν στο Top-16. Όταν καταφέρνεις να κερδίζεις σχετικά εύκολα σε μία από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης, δε σημαίνει απλά ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο αλλά ότι χτίζεις και τον χαρακτήρα της ομάδας για τη συνέχεια. Τις τελευταίες μέρες λέγαμε στους νεότερους της ομάδας, πόσα δύσκολα βράδια έχουμε περάσει σ' αυτό το γήπεδο τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι κυριαρχήσαμε σε όλους τους τομείς απέναντι στον Παναθηναϊκό, μας γεμίζει αισιοδοξία ενόψει της συνέχειας.», μας είπε αρχικά ο βασικός point-guard της Εθνικής Βραζιλίας, πριν του θυμίσουμε ότι από την εν λόγω αναμέτρηση απουσίασε ο Δημήτρης Διαμαντίδης...

«Εκπληκτικό το πόσο βελτιώνει τους γύρω του ο Διαμαντίδης!»

«Εννοείται ότι αυτό ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για μας, γιατί ο Δημήτρης είναι ένας από τους παίκτες-“θρύλους” του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Παναθηναϊκού τα προηγούμενα χρόνια και ακόμη είναι σε θέση να κάνει την διαφορά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παρακολουθώντας σε video τους αγώνες κόντρα στην Φενέρμπαχτσέ και την Εμπόριο Αρμάνι, συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά όλοι, πόσο καλύτερους είναι σε θέση να κάνει τους συμπαίκτες του ο Διαμαντίδης. Ξέρουμε ότι θα τον αντιμετωπίσουμε ξανά πολύ σύντομα για την φάση των “16” και στα δύο αυτά παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ διαφορετικός και πολύ πιο υπολογίσιμος. Έχει πολύ βαριά φανέλα, μεγάλη προϊστορία και παράδοση και τα 2,5 τελευταία χρόνια που έχει κάνει μία νέα αρχή, χωρίς τον Ομπράντοβιτς, όποια ομάδα τον έχει υποτιμήσει, το έχει πληρώσει πολύ ακριβά!», σχολίασε ο Μαρσελίνιο Χουέρτας και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος στόχος της Μπαρτσελόνα είναι η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης.

«Όνειρο, ο τίτλος μέσα στην Μαδρίτη!»

«Ο όμιλος στον οποίο βρισκόμαστε και οι δύο ομάδες, δεν έχει κανένα εύκολο παιχνίδι και πιστεύω ότι δεν υπάρχει αντίπαλος τον οποίο μπορούμε να πάρουμε αψήφιστα! Έχουμε μπροστά μας 14 τελικούς και στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις, που θα μας δώσουν πλεονέκτημα για τα πλέϊ-οφ. Η πρόκριση στο φάϊναλ-φορ της Μαδρίτης, είναι ο βασικός μας στόχος, ωστόσο, όλοι μέσα στα αποδυτήρια ονειρευόμαστε έναν ευρωπαϊκό τίτλο μέσα στην έδρα της Ρεάλ.», υπερθεμάτισε ο πρώην συμπαίκτης του Λάζαρου Παπαδόπουλου στην Φορτιτούντο Μπολόνια (2008-09), ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι η απουσία του Κώστα Παπανικολάου από το εφετινό ρόστερ της Μπαρτσελόνα, αφαίρεσε από την ομάδα του μία ισχυρή δόση στον τομέα της νοοτροπίας του νικητή, που χαρακτηρίζει απόλυτα τον 24χρονο διεθνή φόργουορντ των Ρόκετς. «Ο Κώστας είναι εκπληκτικό παιδί και φανταστικός παίκτης! Μας βοήθησε πολύ πέρυσι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα γιατί είναι ηγέτης και σε όλη του την καριέρα έπαιζε σε ομάδες που διεκδικούσαν τίτλους! Μας λείπει η εμπειρία του, το πάθος του και το εκρηκτικό αγωνιστικό του προφίλ και του εύχομαι να συνεχίσει να παίζει ολοένα και καλύτερα στο ΝΒΑ... Έτυχε να τον δω σε 2-3 αγώνες και χάρηκα πολύ που προσαρμόστηκε τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο κι ένα πρωτάθλημα με πολύ υψηλές απαιτήσεις...», κατέληξε ο άσος της Μπαρτσελόνα, που χθες βοήθησε (10π., 3ασ. με 5/5 διπ.) την ομάδα του να νικήσει (76-68) τη Ρεάλ στο ισπανικό classico.