Αγραβάνης: «Περιμένουμε πως και πως τον Παναθηναϊκό!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Αγραβάνης: «Περιμένουμε πως και πως τον Παναθηναϊκό!»
Ο Δημήτρης Αγραβάνης θεωρεί μιλώντας στο gazzetta.gr, ότι οι δύσκολες νίκες, είναι πιο εποικοδομητικές για τη συνέχεια, εξηγεί πως ο Ολυμπιακός ξεπέρασε την κρίση και ξανανοίγει την κουβέντα για τον Παναθηναϊκό.

Δεν έχει ακόμη κλείσει τα 20 του χρόνια και ήδη θεωρείται “κεφάλαιο” για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ. Η περυσινή, πρώτη του χρονιά στον Πειραιά, ήταν “αναγνωριστική”, απ’ όλες τις απόψεις, αλλά όποτε χρειάστηκε, έδειξε ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα “συστατικά” για να επενδύσει μία ομάδα πάνω του. Γι’ αυτό, άλλωστε, το περασμένο καλοκαίρι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας εισηγήθηκε να μην αποκτηθεί επιπλέον ψηλός παίκτης, ενώ με την έλευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, οι “ερυθρόλευκοι” αποδέσμευσαν και τον Σέντρικ Σίμονς, που δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Αγραβάνη, που συνεχίζει να αρπάζει από τα μαλλιά κάθε ευκαιρία που του δίνεται και ειδικότερα απέναντι στη Βαλένθια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολική επαναφορά, που στην 4η περίοδο ανέτρεψε μία διαφορά 10 πόντων και έφτασε στην 6η σερί νίκη (77-76) του στην Ευρωλίγκα. Ο 19χρονος διεθνής πάουερ-φόργουορντ τελείωσε το ματς με 8 πόντους και 10 ριμπάουντ, “γεμίζοντας” την στατιστική του κατά κύριο λόγο στο 4ο δεκάλεπτο, στη διάρκεια του οποίου πέτυχε ένα καθοριστικό τρίποντο (68-70), ένα κρίσιμο καλάθι (60-67) και μάζεψε συνολικά 6 “σκουπίδια”!

Μετά το τέλος του αγώνα, ο πρώην παίκτης του Αμαρουσίου και του Πανιωνίου, που ήδη έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο rotation του Ολυμπιακού σε Ελλάδα (μ.ο. 7,1π. & 4,0ρ. σε 17,6‘) και Ευρώπη (μ.ο. 6,0π. & 5,5ρ. με 61,1% στα διπ. σε 16,5‘), τέθηκε στην διάθεση του gazzetta.gr και οι απόψεις του σε συνάρτηση με το νεαρό της ηλικίας του, έχουν αν μη τι άλλο ενδιαφέρον!

Πέρυσι, είχες κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα, στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής, στην Κωνσταντινούπολη με τη Γαλατασαράϊ και μάλιστα είχες ξεκινήσει και στην πεντάδα. Έκτοτε δεν ξανάπαιξες πολύ, αλλά φέτος από την αρχή της διοργάνωσης, σταθεροποιείς και αυξάνεις τον χρόνο συμμετοχής σου και ειδικότερα απόψε (σ.σ.: χθες), όχι μόνο απλά έπαιξες σε όλη την 4η περίοδο αλλά είχες και σημαντική συμβολή στην ανατροπή που πετύχατε. Πως εισπράττεις αυτή την αλλαγή του ρόλου σου;

«Όταν είμαι μέσα στο παρκέ, δεν σκέφτομαι καθόλου αν χάνουμε, σε ποια φάση του παιχνιδιού βρισκόμαστε, τι θα γίνει αν χάσω το σουτ, γιατί αν μπω σε μία τέτοια λογική, θα χαλάσω την ψυχολογία μου και θα κάνω κακό στην ομάδα και τον εαυτό μου. Αντιμετωπίζω ξεχωριστά κάθε αμυντική προσπάθεια και κάθε κατοχή στην επίθεση, σαν να έχω μόλις μπει στο γήπεδο και προσπαθώ να έχω πάντα την ίδια αυτοπεποίθηση, γιατί αν πιστεύεις ότι σε κάτι, τότε έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να το πετύχεις. Έτσι λειτούργησα και στο κρίσιμο τρίποντο που πήρα στο τέλος και χαίρομαι πολύ που ευστόχησα και βοήθησα την ομάδα να “γυρίσει” το ματς!»

Νιώθεις σε έναν βαθμό τυχερός που νέος προπονητής σου, σε ήξερε πριν έρθει στον Ολυμπιακό; Από την συνύπαρξή σας στον Πανιώνιο...

«Σίγουρα αυτό είναι θετικό! Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία στον Πανιώνιο και είμαι πολύ χαρούμενος που τον συναντώ και στον Ολυμπιακό... Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι ο χρόνος συμμετοχής μου οφείλεται στο ότι ο coach με γνωρίζει από το παρελθόν. Αν παίζει κάποιος καλά και δουλεύει σκληρά στην προπόνηση, τότε αυξάνει τις πιθανότητες για περισσότερες ευκαιρίες στα παιχνίδια...»

Μετά από ένα άσχημο ξεκίνημα, με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό και την ήττα που ακολούθησε από τη Νέα Κηφισιά, μετράτε πλέον 9 συνεχόμενες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη κι ένα 6/6 στην Ευρωλίγκα. Πως καταφέρατε να αλλάξετε την κατάσταση;

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι στον αθλητισμό, υπάρχουν και καλές και κακές στιγμές. Στην αρχή της σεζόν, περάσαμε πολύ άσχημες μέρες, ωστόσο και με την βοήθεια του Μίλαν Τόμιτς, που ανέλαβε για ένα διάστημα και με την έλευση του νέου προπονητή, άλλαξε η ψυχολογία μας και καταφέραμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Πιστεύω, όμως, ότι τόσο η αγωνιστική καθίζηση όσο και η ολική επαναφορά, έχει να κάνει περισσότερο με μας τους παίκτες! Η ποιοτική προπόνηση, η καλή παρέα στα αποδυτήρια και στις αποστολές και οι συχνές μεταξύ μας εποικοδομητικές συζητήσεις μας εν μέσω αυτοκριτικής, για τα λάθη μας σε κάθε παιχνίδι και τις λεπτομέρειες που πρέπει να βελτιώσουμε, μας βοήθησαν πολύ να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Αυτό, όμως, πρέπει να το δείξουμε και στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, τα οποία περιμένουμε πως και πως...»

Να υποθέσουμε λοιπόν, ότι τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αποτελούν συχνά θέμα συζήτησης μεταξύ σας στα αποδυτήρια;

«Αυτό είναι λογικό και συμβαίνει γιατί είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος και τουλάχιστον τα δύο χρόνια που είμαι εγώ στην ομάδα, δεν τα έχουμε καταφέρει και τόσο καλά εναντίον του. Θεωρώ ότι αυτό, οφείλεται περισσότερο σε ψυχολογικούς και λιγότερο σε αγωνιστικούς λόγους και αυτό είναι ένα θέμα, πάνω στο οποίο δουλεύουμε συνεχώς, έτσι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε πανέτοιμοι!»

Ο αγωνιστικός χαρακτήρας που έχετε “χτίσει” σαν ομάδα και ο οποίος, μετά από δύο μεγάλες “κατατραπακιές” στην αρχή της σεζόν και με τόσο σοβαρά προβλήματα τραυματισμών (Παπαπέτρου, Ντάρντεν, Πρίντεζης και Λοτζέσκι), σας επιτρέπει να κερδίζετε, είτε παίζετε καλά είτε όχι, δεν μοιάζει και τόσο εύκολο επίτευγμα...

«Θεωρώ ότι αυτές οι απουσίες ήταν που μας “ατσάλωσαν” περισσότερο, γιατί μοιραία δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για όλους και δόθηκε χρόνος συμμετοχής σε παιδιά που δεν είχαν παίξει πολύ και τα οποία απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της ομάδας. Ο χαρακτήρας ενός συνόλου, άλλωστε, “χτίζεται” στις δύσκολες στιγμές και ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πολλές φορές ότι του ταιριάζουν περισσότερα τα δύσκολα...»

Πιστεύεις ότι έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι με τη Βαλένθια, η δύσκολη νίκη θα σας βοηθήσει περισσότερο για τη συνέχεια, σε σχέση με την εύκολη επικράτηση επί της Γαλατασαράϊ την προηγούμενη εβδομάδα;

«Από τη στιγμή που κερδίσαμε μόλις έναν πόντο, σημαίνει ότι δεν είμαστε καλοί, ότι έχουμε κάνει αρκετά λάθη και ότι αύριο (σ.σ.: σήμερα) στο video, οι προπονητές μας θα έχουν πολλές παρατηρήσεις να μας κάνουν! Θα προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε, έτσι ώστε με τον ΠΑΟΚ, να παρουσιάσουμε καλύτερη εικόνα!»