Κόλινς: «Ψυχολογικό πρόβλημα κόντρα στον ΠΑΟ!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Κόλινς: «Ψυχολογικό πρόβλημα κόντρα στον ΠΑΟ!»
Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Μάρντι Κόλινς, μιλάει στο gazzetta.gr για την μάχη της νέας του ομάδας με τον Παναθηναϊκό και καταθέτει την δική του εξήγηση για τις συνεχόμενες αποτυχίες των “ερυθρολεύκων” στα περισσότερα ντέρμπι.

Του μιλήσαμε στο τηλέφωνο, λίγα λεπτά μετά την άφιξη της αποστολής της πρωταθλήτριας Πολωνίας στην Αθήνα για τον αυριανή (17/10, 21.30) πρεμιέρα της Ευρωλίγκα στο κλειστό του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Μοιραία, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις 8 συνολικά αναμετρήσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού (σε Ελλάδα και Ευρώπη), κόντρα στον “αιώνιο αντίπαλο”. Ειδικότερα, όταν μας είπε ότι παρακολούθησε από το διαδίκτυο τον πρόσφατο αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες και δεν πίστευε πως η πρώην ομάδα του απώλεσε τη νίκη, η κουβέντα πήρε... φωτιά και ο 30χρονος Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ, είπε πράγματα που ίσως να μην μπορούσε να πει αν ήταν ακόμη μέλος της ομάδας του Πειραιά.

Ο λόγος για τον Μάρντι Κόλινς, που την Πρωτοχρονιά του 2014, υπέγραψε συμβόλαιο με τους “ερυθρόλευκους” αντικαθιστώντας τον τραυματία Έϊσι Λο και πλέον ανήκει στην Τουρόφ Ζγκόρτζελετς, η οποία – στην παρθενική της εμφάνιση – στην Ευρωλίγκα, είναι ο πρώτος αντίπαλος του “τριφυλλιού”. Ο έμπειρος άσος, δήλωσε νοσταλγός της Αθήνας, υπογράμμισε ότι όποιος υποτιμήσει την ομάδα του θα πληρώσει ακριβά και έδωσε την δική του εξήγηση για την λάθος προσέγγιση με την οποία ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Πρώτο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα αύριο, όλως τυχαίως κόντρα στην ομάδα και στο γήπεδο, που τελείωσε άδοξα η περυσινή σεζόν...

«Βασικά, είμαι πολύ ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Ευρωλίγκα, με μία νέα ομάδα, με νέους συμπαίκτες και με φιλοδοξίες για μία καλή πορεία... Δεν σκέφτομαι καθόλου τον Παναθηναϊκό, ως ξεχωριστό αντίπαλο...

Έμεινες στην Ελλάδα περίπου 6 μήνες... Με τι αναμνήσεις επιστρέφεις;

«Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση εδώ στην χώρα σας, ενώ η ένταση μέσα στην οποία διεξάγονται οι αγώνες, ειδικότερα τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Πόσο παθιασμένοι είναι οι φίλαθλοι και γενικότερα η φασαρία που επικρατεί στη διάρκεια των παιχνιδιών... Δεν χαλάστηκα καθόλου, ίσα-ίσα που σαν παίκτης αποκτούσα μεγαλύτερο κίνητρο, γιατί προέρχομαι από την Φιλαντέλφια και μ' αρέσει πολύ ο ανταγωνισμός και η έντονη ατμόσφαιρα! Από 'κει πέρα, αγάπησα πολύ τη χώρα σας και ήδη στην Αμερική, έχω κάνει αρκετή διαφήμιση για τις ομορφιές και τον πολύ ζωντανό τρόπο ζωής της Αθήνας! Χαίρομαι πολύ που επέστρεψα, έστω για 1-2 μέρες...»

Η σχέση σου με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, δεν ήταν και η καλύτερη, ειδικότερα τον πρώτο καιρό που ήρθες, αλλά στη συνέχεια ο κόσμος εκτίμησε το δυναμικό τρόπο του παιχνιδιού σου και προοδευτικά άλλαξε τον τρόπο συμπεριφοράς του απέναντί σου...

«Αλήθεια είναι αυτό και το χάρηκα, γιατί μπόρεσα σιγά-σιγά να τους κερδίσω! Είμαι σίγουρος ότι θα θέλουν να νικήσουμε αύριο τον Παναθηναϊκό, κάτι για το οποίο θα προσπαθήσω σκληρά, όχι όμως, για τον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του, αλλά για την Τουρόφ και το κοινό που γεμίζει σε κάθε παιχνίδι το γήπεδό μας!»

Τι... σόι ομάδα είναι η Τουρόφ; Τι να περιμένουμε απ' αυτήν;

«Είμαι εδώ και τρεις εβδομάδες στην Πολωνία και μπορώ να σας πω ότι μ' αρέσει πολύ αυτό που βλέπω στις προπονήσεις μας! Δεν θα είμαστε καθόλου κακοί, αν και θα με συνέφερε να μην πω κάτι τέτοιο, μήπως και μας υποτιμήσουν περισσότερο οι αντίπαλοί μας. Έχουμε παίκτες με πολύ θετικά χαρακτηριστικά, που ξέρουν το παιχνίδι, που μπορούν να σουτάρουν κι έχουν αθλητικά προσόντα κι αν παίξουμε έξυπνα, νομίζω ότι μπορούμε να προκαλέσουμε μερικές εκπλήξεις!»

Μπορεί αυτό να συμβεί κι εναντίον του Παναθηναϊκού;

«Γιατί όχι; Όλη την εβδομάδα, δουλέψαμε πολύ καλά κι αν βγάλουμε στο γήπεδο όσα κάναμε στην προπόνηση, είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιαστούμε πολύ ανταγωνιστικοί! Νομίζω ότι το κλειδί θα είναι να παίξουμε με αυτοπεποίθηση και ηρεμία στο παιχνίδι μας και να μην αγχωθούμε επειδή, σαν ομάδα είμαστε πρωτάρηδες σ' αυτό το επίπεδο. Μόνο έτσι θα έχουμε τύχη...»

Τι έχεις πει στους συμπαίκτες σου για τον πρώτο σας αντίπαλο στην Ευρωλίγκα;

«Αυτό που τους έχω πει, είναι να τρέχουν συνεχώς, χωρίς να σταματάνε, όποιον και να βρουν μπροστά τους! Πρέπει να ακολουθήσουν το στυλ που παίζει ο Σλούκας, που όταν παίρνει την μπάλα συνεχώς κινείται κι αλλάζει κατευθύνσεις (γελάει!!)... Στα παιχνίδια που παίξαμε πέρυσι εναντίον τους, όταν τρέχαμε και “σπρώχναμε” την μπάλα στον αιφνιδιασμό, τους δημιουργούσαμε πολλά προβλήματα, γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μία αργή ομάδα, που δεν την βολεύει ο αργός ρυθμός. Γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει να τρέξουμε, να μην πιεστούμε και να διασκεδάσουμε μέσα στο γήπεδο.»

Έμαθες ότι πριν από μία εβδομάδα, ο Ολυμπιακός έχασε από τον Παναθηναϊκό στο άδειο – λόγω τιμωρίας – γήπεδο που θα παίξετε αύριο και αποκλείστηκε από το Κύπελλο;

«Το είδα το παιχνίδι μέσω internet και πραγματικά δεν μπορούσα να το πιστέψω! Η ίδια ιστορία! Τόσο πέρυσι, πόσο μάλλον φέτος, που ο Παναθηναϊκός μάλλον αποδυναμώθηκε, πίστευα ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερη ομάδα! Πάντα αισθανόμουν ότι ασκούσαμε περισσότερη πίεση απ' ότι έπρεπε στους εαυτούς μας για αυτό το ματς... Καταλαβαίνω την αντιπαλότητα, αλλά για κάποιο λόγο, όταν έφτανε η ώρα για αυτά τα παιχνίδια, στο ψυχολογικό κομμάτι, η ομάδα καταρρακωνόταν κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να κερδίσει έναν σαφώς κατώτερο αντίπαλο. Κατά ένα περίεργο τρόπο, η ιστορία επαναλήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα... Φαίνεται πως υπάρχει ψυχολογικό πρόβλημα κόντρα στον Παναθηναϊκό!»

Μιλάς καθόλου με τους παλιούς σου συμπαίκτες;

«Αρκετά! Πριν από λίγες μέρες μίλησα με τον Πέτγουεϊ και που και που επικοινωνούμε σε ένα ομαδικό chat, που έχουμε φτιάξει στο διαδίκτυο. Είναι πολύ καλά παιδιά και τους εύχομαι να έχουν καλή επιτυχία στη νέα σεζόν.»