Ο θιγμένος εγωισμός και η πρώτη κρίση της Ρεάλ

Ο θιγμένος εγωισμός και η πρώτη κρίση της Ρεάλ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρει τα δεδομένα της σειράς με την Ρεάλ Μαδρίτης και σκέφτεται τα αγωνιστικά «κλειδιά» που θα φέρουν την μία εκτός έδρας νίκη.

Χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε εσκεμμένα στο Κάουνας ώστε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στα play offs. Οι Μαδριλένοι σε εκείνο το παιχνίδι ήταν πιο μπλαζέ από ποτέ και ο Λάσο έκανε «περίεργο» κοουτσάρισμα στην τελευταία περίοδο. Ας είναι...

Προσπαθώντας να σκεφτώ τους λόγους για αυτή την απόφαση των Ισπανών, κατέληξα μόνο στο συμπέρασμα ότι δε θέλουν να βρουν τον Ολυμπιακό σε νοκ άουτ αναμέτρηση στο Final 4 και προτιμούν να τον αντιμετωπίσουν έως και πέντε φορές. Αισθάνονται πως δε μπορούν να ηττηθούν σε τρία ματς εντός δεκαημέρου και ενδεχομένως να έχουν δίκιο. Άλλο λόγο δε μπορώ να σκεφτώ.

Φυσικά και στην σειρά υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία αξίζουν αναφοράς και ανάλυσης.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 1: Η Ρεάλ είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό (αυτό δε σημαίνει βέβαια πως θα προκριθεί) και σίγουρα έχει περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 2: Θα αναμετρηθούν οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι γκαρντ. Ροντρίγκεζ και Σπανούλης πιθανότατα θα ματσαριστούν και στο ένα άκρο του παρκέ (ο Σέρχιο θα μαρκάρει τον αρχηγό του Ολυμπιακού).

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 3: Με την ήττα στο Κάουνας ο δρόμος για το τρόπαιο δυσκόλεψε για την Ρεάλ αφού αν θέλει να φτάσει στον τίτλο θα πρέπει να νικήσει τρεις φορές τον Πρωταθλητή Ευρώπης, μία την Μπαρτσελόνα και μία όποια ομάδα βρει στον τελικό. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε Παναθηναϊκό (ταιριάζει καλύτερα) και κυρίως... Αρμάνι ή Μακάμπι στον ημιτελικό.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 4: Η Ρεάλ έχει υποστεί τρεις ήττες (συμπεριλαμβανομένης στο Κάουνας) σε 51 ματς, πόσο εύκολο είναι να χάσει άλλες τόσες σε πέντε παιχνίδια;

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 5: Το παραπάνω δεδομένο έχει και άλλη όψη. Η Ρεάλ πάει «τρένο» και δεν χρειάστηκε να διαχειριστεί καμία κρίση μέχρι τώρα. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και πάρει μία νίκη στην Ισπανία αμέσως θα της δημιουργήσει πρόβλημα διότι για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες η ισπανική ομάδα θα πρέπει να διαχειριστεί μία άγνωστη για αυτήν, κατάσταση. Δεν ισχυρίζομαι ό,τι θα διαλυθεί, αλλά θα υπάρξουν τριγμοί και γκρίνια.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 6: Άγχος και πίεση έχει η Ρεάλ και όχι ο Ολυμπιακός. Οι Ισπανοί έχουν το τριπλάσιο μπάτζετ, διαθέτουν καλύτερη ομάδα και το «πρέπει» ακολουθεί αυτούς και όχι τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αφήστε που ο ισπανικός Τύπος πιστεύει πως ηττήθηκε εσκεμμένα επιλέγοντας τον Ολυμπιακό του Σπανούλη που την «καθάρισε» πέρυσι στο Λονδίνο και θα προγραμματιστεί ΕΔΕ αν αποκλειστούν.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 7: Σε αυτή τη φάση της Ευρωλίγκας δε χρειάζεται επιπλέον κίνητρο. Ήδη αυτό που έχουν οι παίκτες είναι τεράστιο. Ωστόσο η επιλογή αντιπάλου έθιξε τον εγωισμό των «ερυθρόλευκων», τους... τσίγκλησε λίγο περισσότερο και αυτό ίσως να το βρει μπροστά της η Ρεάλ. Δεν έπρεπε να τους υποτιμήσει.

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

1. Το ρόστερ της Ρεάλ είναι πλήρες, αλλά κινητήριος μοχλός της είναι η περιφέρεια. Ροντρίγκεζ και Γιουλ τρέχουν ασταμάτητα βγάζοντας μπόλικη ενέργεια στο παρκέ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανακόψει (μέχρι ενός βαθμού) ο Ολυμπιακός. Ένας καλός τρόπος να το έκανε, θα ήταν να ποστάρει τα δύο γκαρντ των Ισπανών. Αφενός δεν παίζουν καλή άμυνα στο low post, αφετέρου βρισκόμενοι κάτω από το καλάθι τους θα είχαν μεγαλύτερη απόσταση να διανύσουν στο παρκέ.

Δυστυχώς ο Ολυμπιακός δεν έχει «ασσόδυα» που να ποστάρουν, συνεπώς...

2. Ίσως να ήταν καλό να έπαιζε στην άμυνα ένα press στα 3/4 του γηπέδου με σκοπό να καθυστερήσει την επίθεση των αντιπάλων και όχι να κλέψει τη μπάλα. Μία τέτοια άμυνα την είδαμε στον δεύτερο γύρο του Top 16 με τον Πέτγουεϊ να βοηθάει τα μπροστινά γκαρντ και πιθανολογώ πως θα την ξαναεμφανίσει ο Μπαρτζώκας. Επίσης σε αυτό το σενάριο της πιεστικής άμυνας θα υπάρξουν σίγουρα και κάποιες βιαστικές επιλογές των παικτών της Ρεάλ, τις οποίες και επιθυμεί κάθε άμυνα.

3. Ο Γιάννης Μπουρούσης βοηθάει πολύ την Ρεάλ, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να τον... σημαδεύει συνέχεια στα πόδια του. Όλα τα pick 'n' roll πρέπει να γίνονται με τον παίκτη που μαρκάρει ο Ελληνας σέντερ για να εκμεταλλευτούν τα αργά του πόδια.

4. Ποιος θα μαρκάρει τον Ρούντι; Πιθανότατα θα πάνε πάνω του οι Παπαπέτρου (άπειρος και θα του πάρει ενδεχομένως γρήγορα φάουλ), Περπέρογλου (πιο αργός από τον Ισπανό) και Λοτζέσκι (ιδανικότερη λύση μάλλον).

5. Με την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω στον Σπανούλη οι Πρωταθλητές Ευρώπης θα πετύχουν τον σκοπό τους μόνο αν βρεθούν τουλάχιστον δύομιση περιφερειακοί ακόμη σε πολύ καλή μέρα. Μάντζαρης, Σλούκας και Παπαπέτρου (ο μισός) το έκαναν με τον Παναθηναϊκό. Χρειάζεται λοιπόν να παίξουν πολύ καλά... δυόμιση εκ των Μάντζαρη, Σλούκα, Κατσίβελη, Παπαπέτρου, Περπέρογλου και Λοτζέσκι.

Τα ξαναλέμε από ισπανικό έδαφος...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.