«Αντετοκούνμπο: Από πωλητής του δρόμου στο ΝΒΑ»

«Αντετοκούνμπο: Από πωλητής του δρόμου στο ΝΒΑ»

«Αντετοκούνμπο: Από πωλητής του δρόμου στο ΝΒΑ»

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει το εκπληκτικό αφιέρωμα του Yahoo.sports στον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τίτλο: «Από πωλητής του δρόμου, παίκτης του ΝΒΑ. O Greek Freak ζει το Αμερικάνικο όνειρο»!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μιλά συχνά στα ελληνικά ΜΜΕ για όσα έζησε την χώρα μας πριν γίνει γνωστός. Ο διεθνής άσος έβγαζε τα προς τα ζην ως μικροπωλητής και έφτασε μέχρι το ΝΒΑ παραμένοντας ταπεινός.

Το αφιέρωμα που του έκανε το Yahoo δείχνει τις δυσκολίες που πέρασε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις πρώτες του μέρες στην Αμερική πουλώντας ακόμα και το Playstation που είχε για να περνάει τις ώρες μοναξιάς στο διαμέρισμα του.

Αναλυτικά όλο το αφιέρωμα του yahoo στον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

Από το τριάρι διαμέρισμα του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει να καταπολεμήσει την μοναξιά ενός μακρύ χειμώνα, για να γραφτεί στην ιστορία των νεαρών παικτών του NBA.

Ο ψυχρός άνεμος διαπερνά την λίμνη Μίσιγκαν και χτυπά στη γυάλινη πόρτα του μπαλκονιού που ανήκει στο 19χρονο φαινόμενο με το παρατσούκλι «Greek Freak».

Η μοναξιά τις μέρες του Νοεμβρίου είχαν κάνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίζει πολλές ώρες στο PS4 το παιχνίδι του ΝΒΑ, όπως κάθε rookie σε μια νέα πόλη με αρκετό χρόνο στην διάθεση του. Με ένα βασανιστικό αίσθημα του φόβου πάνω του. Ομως αισθάνθηκε λάθος: «Ενιωθε... ένοχος», είπε ο μεγάλος του αδερφός Θανάσης.

Ένοχος πάνω από τη λιανική τιμή των 399 δολαρίων τα πιο πολλά που έχει ξοδέψει τόσο επιπόλαια στη ζωή του. Ένοχος για τους δύο αδελφούς του στην Ελλάδα που αγωνίζονται μαζί με τους γονείς του για να αναιρέσουν την γραφειοκρατία της μετανάστευσης και να τον επισκεφθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένοχος για όλα τα απογεύματα στους δρόμους της Αθήνας που γυρνούσε ως πεινασμένος, απελπισμένα αγόρια, που πούλαγαν γυαλιά ηλίου και σουβενίρ για να βγάλουν χρήματα για τα ψώνια και τους λογαριασμούς.

«Ας κάνουμε κάτι με τις ζωές μας», είπε ο Θανάσης στον Γιάννη, «ώστε να μην χρειαστούμε να το ξανακάνουμε αυτό»!

Ο Γιάννης πούλησε το PlayStation 4 στον βοηθό προπονητή των Μπακς, Νίκ Βαν Έξελ και περίμενε τρεις μήνες ώστε η οικογένεια του να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν λόγοι που ο Γιάννης αφήνει πίσω τα 1,7 εκατομμύρια δολάρια που είναι ο μισθός του ως ρούκι και προσπαθεί να ζήσει με 190 δολάρια ημερησίως. Υπάρχουν λόγοι που οι συμπαίκτες του επίπλωσαν το διαμέρισμα του με τα χέρια. Υπάρχουν λόγοι που ο Γιάννης μαζί με τον 21χρονο αδερφό του Θανάση, που παίζει στους Delaware, πήγαν σε ένα πολυτελές εστιατόριο κοιτάζοντας το μενού.

«Πάρε ό,τι θέλεις να φας», είπε ο Γιάννης στο Θανάση, τον κοίταξε και επανέλαβε: «Ό,τι θέλεις». «Θα παραγγείλω σαλάτα», απάντησε τελικά ο Θανάσης και ο Γιάννης έκανε το ίδιο.

Για να κατανοήσουμε τη ζωή τους, πριν λίγο καιρό δεν είχαν τίποτα, η μητέρα τους ήταν άρρωστη και ο πατέρας του πάλευε για σταθερή εργασία. Ετσι, αρνείται να επανέλθει σε μια μικρή κατοικία κοντά στην Ακρόπολη μέχρι να μπορέσει να φέρει πίσω δολάρια και κέρματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς.

«Θα είμαστε στο δρόμο μαζί, πουλώντας ένα παιχνίδι, ένα ρολόι, κάτι, ώστε να αυξήσουμε τα λεφτά μας κατά 10 δολάρια», λέει ο Θανάσης: «Και αυτό είναι καλό, γιατί δεν λιμοκτονούμε το σήμερα. Εμείς πάμε για να πάμε στο σπίτι. Εμείς πάμε για να έχουν κάτι να φάνε. Και είναι μια καλή μέρα».

Λίγους μήνες πριν γίνει νούμερο 15 του ντραφτ, πριν αγωνιστεί με τη φανέλα των Μπακς, πριν πάρει μέρος στο All-Star Weekend , αλλά και στον διαγωνισμό δεξιοτήτων, ο Γιάννης έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας και με το ταλέντο του μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας.

Από τις εικόνες σε ένα video, το ακριβές σκάουτινγκ του Jonathan Givony στο σάιτ DraftExpress, από τους... ελιγμούς του μάνατζερ του Γιάννη, Αλεξ Σαράτση και ένας βασικός λόγος πληροφόρησης ήταν να ταξιδέψουν στελέχη του ΝΒΑ στην Ελλάδα για μια πιο προσεκτική παρακολούθηση.

Τώρα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ψηλώσει και αναμένεται να ψηλώσει περισσότερο και τα περισσότερα στελέχη του ΝΒΑ θεωρούν πως δεν θα τον αφήσουν έξω από την πεντάδα της τάξης του 2013.

Τα στελέχη και οι προπονητές του πρωταθλήματος είδαν ένα εξαιρετικό μείγμα των ταλέντων του, αλλά και παράξενα ένστικτα για το παιχνίδι. Η ηθική της εργασίας του ήταν αμείλικτη με ένα νεαρό παιδί που δεν είχε προπονηθεί στην Ελλάδα, που πάντα έπρεπε να κάνει περισσότερα επειδή η οικογένεια του είχε ανάγκη για χρήματα. Αν κάποιος μείνει σε μια προπόνηση των Μπακς, θα δει πως ο Γιάννης θα φύγει τελευταίος από το παρκέ. Μερικές φορές, φεύγει έπειτα από ώρες.

Τα στατιστικά του, 6.9 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ και δύο ασίστ ανά παιχνίδι, διαψεύδουν ένα απίστευτο άλμα σε επίπεδο ανταγωνισμού. Κάθε μέρα κάνει κάτι που κάνει τους ανθρώπους να κουνούν το κεφάλι τους. Κάθε μέρα προσφέρει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ο Αντετοκούνμπο κέρδισε τους φανς του ΝΒΑ: «Δεν θέλω να γίνω καλός παίκτης», λέει ο Γιάννης: «Θέλω να γίνω σπουδαίος παίκτης»!

Όλοι στο Μιλγουόκι, ψάχνουν τον Γιάννη. Είναι σαν μικρός αδερφός, ένα μέρος ενός σωτήρα. Ο ιδιοκτήτης των Μπακς, Χερμπ Κολ ψάχνει χρηματοδότη για νέο γήπεδο, μια οικονομική ενίσχυση της ιδιοκτησίας του με συνεργάτες, the Greek Freak είναι ο ο κύριος λόγος για τον κόσμο να αγοράσει εισιτήριο και να δει αγώνα των Μπακς.

Η ομάδα έχει το χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ με 13-54 και ο καθένας αντιλαμβάνεται το βάρος που έπεσε στον Γιάννη. Από τον ιδιοκτήτη στον τζένεραλ μάνατζερ, από τους φιλάθλους στους παρευρισκόμενους στο Bradley Center, ο Γιάννης είναι κάτι ενός κοινού κοινοτικού σχεδίου.

Τον αγαπούν εδώ: το εκτελεστικό γραφείο, οι προπονητές, οι συμπαίκτες, οι γραμματείς. Οταν περπατά προς την πόρτα βλέπουν ένα τόσο ταλαντούχο σώμα που κάποια στιγμή μπορεί να οδηγήσει τους Μπακς στην ελίτ. Πιστεύουν πως μπορεί να γίνει ένα μεγάλο αστέρι, αλλά υπάρχει μακρύς δρόμος να περπατήσει και τόσα πολλά να μάθει.

Ο διευθυντής του εκτελεστικού γραφείου, Ντέιβ Ντιν καθόταν στο γραφείο του, όταν άκουγε τον Γιάννη και έναν δάσκαλο οδήγησης να του εξηγεί τους κανόνες του δρόμου. Ποτέ δεν είχε ακούσει τόσο ενθουσιασμό, μια τέτοια περιέργεια ικανοποίησης με κάθε αποκάλυψη του δρόμου του Ουισκόνσιν.

«Ωωωω», αναφώνησε ο Γιάννης: «Αυτό είναι...υδρολίσθηση».

Μετά σιωπή και ύστερα ακόμα μια αναφώνηση: «Τα λάστιχα είναι φαλακρά και αυτό είναι κακό. Θέλω να κάνω το πρώτο τεστ τώρα. Είμαι έτοιμος»!

Δεν ήθελε να περάσει το τεστ, ήθελε να μάθει τους κανόνες. Ήθελε να καταλάβει. Ολα ήταν καινούρια. Κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια. Ο βοηθός τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Ντέιβιντ Μόργουέι είδε τον Γιάννη να τρώει σπιτικές μπάρες φυστικοβούτυρου από τα χέρια της γυναίκας του και αναφώνησε: «Ουάου» και γούρλωσε τα μάτια του σαν... πιάτο.

«Δεν είχε δοκιμάσει ποτέ φυστικοβούτυρο στη ζωή του», ανέφερε ο Μόργουέι και συνέχισε: Τα πάντα είναι μια ανακάλυψη για αυτόν. Ολα είναι η πρώτη του φορά»!

Όταν ο Γιάννης πήγε στο κέντρο της πόλης για να στείλει τα χρήματα πίσω στην πατρίδα μέσω της Western Union μια μέρα που είχαμε παιχνίδι, δεν ήθελε να ενοχλήσει τον στενό φίλο του, βοηθό συντονιστή βίντεο Ross Geiger και δεν είχε στις τσέπες του, άλλα χρήματα για να πάρει ταξί, οπότε ο Γιάννης, φορώντας ένα αντιανεμικό, άρχισε να τρέχει στους δρόμους του κρύου Μιλγουόκι για να φτάσει στο γήπεδο.

Ενα παντρεμένο ζευγάρι τον αναγνώρισε, τον σταμάτησε και τον οδήγησε στην υπόλοιπη διαδρομή στο Bradley Center.

Ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χάμοντ του εξήγησε λίγο αργότερα: «Γιάννη, όταν χρειαστείς μια βόλτα μπορείς να καλέσεις κάποιον» και διάβασε μια λίστα με υπαλλήλους, λέγοντας στο τέλος: «Αν χρειαστείς μια βόλτα κάλεσε τον Τζον Χάμοντ»!

Ο Γιάννης λατρεύει την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και να τους συναντά οπουδήποτε και έτσι ζηλεύει τον αδερφό του Θανάση που αγωνίζεται στη D-League και έχει πολλές ώρες ταξιδιών είτε με αεροπλάνο, είτε με λεωφορείο.

«Μπορείτε να δείτε ανθρώπους στο αεροδρόμιο», είπε ο Γιάννης στον Θανάση και συνέχισε: «Είσαι τυχερός. Εμείς απλά πάμε και φεύγουμε. Ποτέ δεν είδα κανέναν».

Μερικές φορές ο Γιάννης δεν μπορεί να πιστέψει πως είναι στο ΝΒΑ. Ολα γίνονται πολύ γρήγορα στο ΝΒΑ.

Πίσω στο διαμέρισμα του, ο Γιάννης έχει ένα μπιλιάρδο («παίζω για σεβασμό, αυτό κάνω») που είναι δώρο του προσωπικού των Μπακς ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Αφού πέρασε και η γραφειοκρατία και η οικογένεια του έφτασε στην Αμερική και ήταν χαρούμενος που ο μάνατζερ του, του βρήκε ένα καινούριο PlayStation για το σαλόνι του. Τώρα είναι μαζί για ώρες και ώρες και η ενοχή έμεινε πίσω.

Ακόμα και με το κρύο που έχει τον χειμώνα στο Μιλγουόκι με το χιόνι στα πόδια: «Κοιτάξτε το νερό. Κοιτάξτε τη λίμνη», αναφέρει από την γυάλινη πόρτα του μοντέρνου διαμερίσματος του.

 

NBA Τελευταία Νέα