«Πρέπει στο σπίτι μας και το ξέρουμε»

Γιάννης Ράμμας
«Πρέπει στο σπίτι μας και το ξέρουμε»
Ο Αργύρης Πεδουλάκης μίλησε για τη σημασία επιστροφής στο Ο.Α.Κ.Α., ενώ αναφέρθηκε στο παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη με παράδειγμα τον Μάικλ Τζόρνταν!

Ο 49χρονος προπονητής του Παναθηναϊκού παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στο Ο.Α.Κ.Α. εν όψει 6ης αγωνιστικής του δ' ομίλου της Ευρωλίγκας (21/11, 21:30/Δ.Τ.) και μίλησε...

...για την προσεχή αντίπαλο της ομάδος του: «Καλησπέρα σ' όλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιστρέφουμε στο σπίτι μας, στο γήπεδό μας μετά από έναν ολόκληρο γύρο. Είναι ο χώρος μας, σπίτι μας, μπροστά στους δικούς μας ανθρώπους. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξέρει να συμπεριφέρεται και στους αντιπάλους. Είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό. Η Λιέτουβος Ρίτας προσπαθεί εκτός έδρας να παίξει τελείως διαφορετικά, προσπαθεί να ελέγξει το ρυθμό, παίζει κυρίως στο "5 on 5", παίζει κι άμυνες χώρου για να ελέγξει το παιχνίδι. Παίζει πολύ με την ψυχολογία, τη βρίσκει μέσα απ' το παιχνίδι, όταν είναι εύστοχη. Προσπαθεί στην άμυνα, απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην έδρα τους μπόρεσαν και το γύρισαν, μέσα απ' την άμυνα, απ' την ενέργεια. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τον Στεφάν (σ.σ. Λάσμε), οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Ήταν 4 μήνες έξω, έκανε μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει, από πλευράς φυσικής κατάστασης. Παίζει με το 2ο-3ο άλμα, πράγμα δύσκολο να το βρεις, το 'χαμε χάσει. Είχε βρει το ρυθμό του. Ελπίζω να μη μείνει καιρό έξω. Θα προσπαθήσουμε μέσα απ' τα συστήματα να λύσουμε το πρόβλημα».

...για τους Κουκ, Σεϊμπούτις & Γκετσεβίτσιους, οι οποίοι είχαν κάνει τη ζημιά στο Βίλνιους: «Όταν παίξαμε εκεί, ήταν μετά τον Ολυμπιακό, φύγαμε κατευθείαν μετά το παιχνίδι (σ.σ. στο Σ.Ε.Φ.). Είχαμε κι έχουμε ουσιαστικά τον Ρόκο (σ.σ. Ούκιτς) έξω, που μπορεί να κυνηγήσει. Παίζει, αλλά κάποια, όταν βγαίνει, στιγμή κρυώνουν οι αχίλλειοί του. Μας έλειψε. Και βασικότερα μας έλειψε ο Μπράμος, ένα παιδί που μπορεί να μαρκάρει ψηλά, στο σουτ. Μας έλειψε. Είχαμε αντικειμενικό πρόβλημα μ' αυτά τα παιδιά. Τώρα είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Κι ο Ρόκο είναι πιο έτοιμος, κι ο Μπράμος, κι ο Παππάς, του οποίου ήταν πρώτο παιχνίδι του στην Ευρωλίγκα εκεί. Τώρα έχει μεγάλη αυτοπεποιθηση. Κι ο Βλάντο, δεν είναι εύκολο να παίξεις Παναθηναϊκό απ' την πρώτη στιγμή».

...το πώς θα λύσει το πρόβλημα της απουσίας του Στεφάν Λάσμε: «Δε μπορούμε να πούμε δημόσια πώς θα λύσουμε το πρόβλημα με τον Λάσμε. Τα διαβάζουν. Θα κοιτάξουμε το χρόνο. Για παράδειγμα με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, είχαμε τον Κάρι άρρωστο, δε μπορουσε, έπρεπε να πηγαίνει στην τουαλέτα. Είχαμε και τον Ρόκο έξω στο πρώτο ημίχρονο. Εξαρτάται κατά πόσο ζωντανοί θα μείνουν ο Διαμαντίδης κι ο Παππάς. Άσχετα αν ήταν σε καλή ή σε κακή ημέρα. Το ίδιο κι εδώ. Θα κοιτάξουμε να πάμε με τους ψηλούς στο δευτερο ημίχρονο χωρίς να είναι φορτωμένοι με φάουλ».

...το πότε ο Παναθηναϊκός θα είναι... Παναθηναϊκός, βάσει και της προ καιρού τοποθέτησής του, η οποία «έδειχνε» τον Δεκέμβριο: «Γύρισαν πολλοί παίκτες τραυματίες. Ο Λάσμε κι ο Ρόκο (σ.σ. Ούκιτς) είναι στον άξονα. Οι περιοσσότερες συνεργασίες γίνονται απ' το "1" κι απ' το "5". Ο Λουκάς (σ.σ. Μαυροκεφαλίδης) ήταν ενάμιση μήνα έξω. Ο Ρόκο ακόμα δεν είχε έρθει. Απ' τις 60 ημέρες λείπαμε τις 44. Δεν κάναμε μαζί προπόνηση και δεν εννοώ όπως αυτή σήμερα (20/11). Παίξαμε Τρίτη-Πέμπτη, έπεσε κι ίωση μετά. Έχουμε 11 προπονήσεις. Δε μπορούσαμε να είμαστε... Παναθηναϊκός. Αυτό έφερε καταπόνηση στην ομάδα. Ήμασταν μία φάση πιο αργοί, σαν να γυρίσαμε από προετοιμασία. Φάνηκε κι απ' τα σουτ».

...τη στατιστική της ομάδος, η οποία είναι στις τελευταίες θέσεις σε εύστοχα δίποντα και με διαφορά πρώτη σε προσπάθειες για τρίποντα και κατά πόσο αυτή σχετίζεται με την ανετοιμότητα του Στεφάν Λάσμε και την άμυνα πάνω στον Δημήτρη Διαμαντίδη: «Ένα στοιχείο είναι τι μπορεί να δώσει ο αντίπαλος. Απ' τη στιγμή που ο Διαμαντίδης δε μπορεί να έχει στις επιλογές τον Λάσμε και τον Γκιστ, όταν λείπουν τα παιδιά αυτά, σωστά η άλλη ομάδα θα του δώσει το τρίποντο. Ένα άλλο κομμάτι, όταν λείπουν κάποια παιδιά, επιβαρύνονται άλλα πολύ περισσότερο. Όταν είσαι νέος θα πας για το καλάθι, όσο μεγαλώνεις, όπως για παράδειγμα ο Τζόρνταν, μένεις πιο έξω».

...την καταπόνηση λόγω και των πολλών ταξιδιών: «Μετά την Ευρωλίγκα κανονικά οι παίκτες δεν πρέπει να κουνιούνται καθόλου. Όταν υπάρχει πολύ πρωινό ξύπνημα, αναγκαστικά δεν κοιμούνται σχεδόν καθόλου. Θα το λύσουμε με την προπόνηση, όταν θα γυρίσουν όλα τα παιδιά. Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν ξέρουν τα plays. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει 76 plays, η Μπαρτσελόνα 92 κ εμείς αντίστοιχα. Ο Ρόκο (σ.σ. Ούκιτς) έχει κάνει μόνο 5 προπονήσεις. Δεν υπάρχει ακόμα αυτοματισμός, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε και πέρυσι. Ευτυχώς φέτος υπάρχει περισσότερο βάθος. Δεν έχουμε παίξει ένα γύρο στο γήπεδό μας. Δεν ανησυχούμε, ξέρουμε πού θα πάμε. Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν είχε Ελληνόπουλα. Το σύγχρονο μπάσκετ παίζεται με δύο playmakers. Το Νίκο (σ.σ. Παππά) τον εμπιστεύομαι. Εκεί που πονάμε είναι στους παίκτες κάτω των 27 ετών. Ο Παναθηναϊκός έμεινε έξω απ' το rotation των Ελλήνων παικτών. Έπρέπε να είναι μπροστά. Αυτό είναι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού κι αυτό έχουμε βάλει ως πρώτο μέλημα, να χτίσουμε μία ομάδα με κεντρική βάση τους Έλληνες. Στον Παππά θα δώσουμε χώρο. Το ίδιο θα γίνει και με το Βλάντο. Πιστεύουμε στην ομάδα κι είμαστε βέβαιοι για το που πάμε».

...την ανάγκη για επιτυχία: «Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό πρέπε να μάθεις να ζεις με την πίεση. Ειδικά στο ελληνικό στοιχείο. Το 'χω πει στα παιδιά, το ξέρουν. Δε μπορεί να τους βοηθήσει κανείς. Πρέπει να το διαχειριστούν. Είμαι σίγουρος. Πρέπει να κερδίσουμε, το ξέρουμε κι εμείς και θα συνεχίσουμε».