«Να βρεθούμε ξανά στο ίδιο επίπεδο»

Φάνης Παναγιώτου
«Να βρεθούμε ξανά στο ίδιο επίπεδο»

bet365

Λίγες ημέρες πριν το πρώτο τζάμπολ του πρωταθλήματος ο Γιάννης Καλαμπόκης μίλησε στο gazzetta.gr για τη μεταγραφή του στο Ρέθυμνο και αναφέρεται στους στόχους των Κρητικών, αλλά και τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Ο Γιάννης Καλαμπόκης ξεκίνησε από τα γήπεδα της ΕΣΚΑ (σ.σ. αγωνίστηκε με τους Νέους Παλατιανής) για να βρεθεί στον Ολυμπιακό το 2003, έπειτα από μια επιτυχημένη τετραετία με το Παλαιό Φάληρο (1999-2003). Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και πλέον ο 35χρονος γκαρντ είναι από τους πιο έμπειρους σκόρερ της Α1. Μετά την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Πανιώνιο, τον Ίκαρο Καλλιθέας και τον Κολοσσό Ρόδου ο Γιάννης Καλαμπόκης θα βρίσκεται από τη νέα σεζόν στο Ρέθυμνο...

Πως προέκυψε η μεταγραφή του στην ομάδα της Κρήτης; Ποιοι είναι οι στόχοι μετά την περσινή εξαιρετική πορεία, που βρήκε το Ρέθυμνο στην 4η θέση του πρωταθλήματος; Ο Γιάννης Καλαμπόκης δίνει τις απαντήσεις μιλώντας στο gazzetta.gr λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ της Α1 και παράλληλα αναφέρεται στο... ιδιαίτερο στιλ παιχνιδιού του Ρεθύμνου αλλά και στην πρώτη «μάχη» ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό...

Γιάννη, πως προέκυψε η μεταγραφή σου στο Ρέθυμνο και τι ήταν τελικά αυτό που σε οδήγησε στο να πεις το «ναι» στους Κρητικούς;

«Το Ρέθυμνο ήταν από τις πρώτες ομάδες που με προσέγγισαν. Υπάρχει σεβασμός προς τους παίκτες και αυτός ήταν ίσως ο βασικότερος λόγος της απόφασης μου… Από εκεί και πέρα υπάρχει η ανοδική πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια σε αγωνιστικό επίπεδο, ενώ σημαντικός παράγοντας της επιλογής μου ήταν και η διοικητική σταθερότητα του συλλόγου».

Η ομάδα πέρυσι έφτασε στην 4η θέση του πρωταθλήματος συνεχίζοντας την σταθερά ανοδική πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια. Ποιοι είναι οι στόχοι που υπάρχουν φέτος;

«Η ομάδα είναι καινούργια (σ.σ. αποχώρησαν βασικοί ξένοι όπως ο Κάρτερ και ο Πέτγουεϊ) και είναι λογικό πως δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε ξεκάθαρα για στόχους. Εξάλλου βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας μας και δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη αγωνιστική εικόνα. Θεωρούμε πως το ταβάνι της ομάδας είναι ψηλά και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο μέσα από καθημερινή δουλειά. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ομάδες έχουν ενισχυθεί και εμείς παράλληλα έχουμε πολλά νέα πρόσωπα, συνεπάγεται πως πρώτα πρέπει να βρούμε την αγωνιστική μας ταυτότητα, να βρούμε χημεία στο παιχνίδι μας και στη συνέχεια να μιλήσουμε για αριθμούς, αν δηλαδή στοχεύουμε στην τετράδα ή στην 6η θέση ή κάπου αλλού… Ο βασικός μας στόχος είναι να αποκτήσουμε ρυθμό στο παιχνίδι μας και να βρεθούμε στο περσινό αγωνιστικό επίπεδο».

Θέλουμε να μας σχολιάσεις το επιθετικό στιλ μπάσκετ που παίζει το Ρέθυμνο, το οποίο σίγουρα δεν βλέπουμε στις περισσότερες ομάδες της Α1...

«Το αγωνιστικό στιλ της ομάδας έχει να κάνει κυρίως με τις επιλογές των ξένων. Πρόκειται για παίκτες με πλούσια αθλητικά προσόντα, που βασίζουν εκεί το παιχνίδι τους και κινούνται γρήγορα στο παρκέ. Πάνω εκεί στηρίζεται η ομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο γρήγορος ρυθμός στην επίθεση. Τα πάντα όμως ξεκινούν από την άμυνα. Ο coach μας ζητάει να είμαστε πιεστικοί και να ελέγχουμε τα ριμπάουντ, προκειμένου να έχουμε περισσότερες κατοχές και πιο πολλή ώρα τη μπάλα στα χέρια μας. Οι αιφνιδιασμοί είναι το αποτέλεσμα της καλής άμυνας και από εκεί ξεκινάει το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Παράλληλα είναι και μια ανταπόδοση για τον κόσμο που βρίσκεται συνεχώς κοντά στο Ρέθυμνο και στηρίζει την ομάδα, επομένως και εμείς από τη μεριά μας θέλουμε να προσφέρουμε όμορφες μπασκετικές εικόνες».

Οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον ποιοι είναι;

«Θεωρώ πως οι προσωπικοί στόχοι τελειώνουν τη στιγμή που επιλέγεις την ομάδα που θα συνεχίσεις την καριέρα σου. Παίζοντας σε μια ομάδα είσαι… αναγκασμένος να ακολουθείς τους στόχους που υπάρχουν, ειδικά όταν βρίσκεται στο Ρέθυμνο που τα τελευταία χρόνια έχει συνεχόμενη ανοδική πορεία. Αυτός είναι και ο φετινός στόχος… Να παρουσιάσουμε δηλαδή μια εικόνα αντάξια εκείνης που δείχνει το Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα κάθε παίκτες θα ήθελε μια ατομική διάκριση, ωστόσο αυτές καταλήγουν σχεδόν πάντα στους παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Επομένως είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια ατομική διάκριση και ακόμα και αν γίνει αυτό, είναι δεδομένο πως θα έχει προκύψει μέσα από την ομαδική δουλειά. Συνεπώς στόχος είναι η επιτυχία της ομάδας»

Έχεις αγωνιστεί δύο φορές στο εξωτερικό (σ.σ. Μπενετόν το 2009 και Άλμπα το 2012), ενώ έχεις μεγάλη εμπειρία από την Α1 (σ.σ. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιος, Πανιώνιος). Τι θεωρείς πως πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το πρωτάθλημα;

«Το πρωτάθλημα δεν μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικό όσο υπάρχουν ελεύθερα μπάτζετ χωρίς περιορισμούς. Οι δύο οικογένειες (σ.σ. Γιαννακόπουλοι - Αγγελόπουλοι) φροντίζουν να παραμένουν οι ομάδες τους (σ.σ. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός) σε πολύ υψηλό για τα δεδομένα επίπεδο, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον… τρίτο πόλο να μπει ανάμεσα τους. Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης κάνουν μια προσπάθεια να επανέλθουν, ωστόσο η απόσταση παραμένει τεράστια… Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα. Αρκετές ομάδες διεκδηκούν τις θέσεις 3-6, ενώ και στη μάχη του υποβιβασμού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως πέρυσι όταν τα πάντα κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική (σ.σ. στο ματς Περιστέρι - Ηλυσιακός). Αν δεχτούμε λοιπόν ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός υπερτερούν, τότε θα παραδεχτούμε πως από εκεί και κάτω υπάρχει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με την ευχή όλων να είναι οι αγώνες να διεξάγονται μέσα σε φίλαθλα πλαίσια».

Τέλος, θέλουμε τη δική σου πρόβλεψη για το ντέρμπι της πρεμιέρας και γενικά για τη φετινή «μάχη» του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό.

«Αντιμετωπίσαμε και τις δύο ομάδες σε φιλικά προετοιμασίας και αυτό που είδα είναι πως αμφότερες είναι πιο ενισχυμένες από πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε όλους τους παίκτες… Ο Παναθηναϊκός απέκτησε παίκτες που έχουν αγωνιστεί ξανά στην Ελλάδα και έχουν εμπειρία, ενώ και ο Ολυμπιακός πήρε παίκτες που ναι μεν δεν έχουν αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο έχουν περάσει από την Α1 (σ.σ. Σίμονς από Καβάλα, Ντάνστον από Άρη). Θεωρώ πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την μεταξύ τους «μάχη», καθώς σημαντικός παράγοντας είναι η Ευρωλίγκα και τα ταξίδια που θα υπάρξουν, με το πρόγραμμα να είναι δύσκολο από την πρώτη κιόλας φάση… Αυτό που θέλουμε είναι μια καλή εκπροσώπηση στην Ευρώπη και όταν έρθει η ώρα των τελικών, να δούμε καλό μπάσκετ σε αθλητικά πλαίσια.

Πρόβλεψη είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει και για το ντέρμπι της πρεμιέρας, καθώς υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες, όπως το γεγονός ότι το ματς θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών αλλά και το ότι ο Ολυμπιακός ξεκινάει με -2 το πρωτάθλημα...»

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα