Γκίκας: «Κόουτς, για σένα»

Γκίκας: «Κόουτς, για σένα»

bet365

Ο Προμηθέας Πατρών τάραξε τα ήρεμα νερά της Basketleague με τη νίκη του επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και ο Νίκος Γκίκας εξήγησε στο gazzetta.gr γιατί «γκρέμισε» τον προπονητή του Μάκη Γιατρά όταν πια όλα είχαν κριθεί.

Πολλές φορές, η σχέση μεταξύ παίκτη και προπονητή μπορεί να τοποθετηθεί στην ίδια ζυγαριά με την αντίστοιχη μεταξύ πατέρα και γιου. Γιατί, όπως έλεγε και μια ψυχή, η πλειοψηφία των αθλητών παραμένουν παιδιά έως ότου μπουν σε καθεστώς αποστρατείας και το σπουδαιότερο πειστήριο είναι ότι… φορούν κοντά παντελονάκια μέχρι κάποιας ηλικίας.

Basket League, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ώρα 19:30. (21+)!

Στην περίπτωση του Νίκου Γκίκα, η αντίδραση «πρωτάρη» που τον χαρακτήρισε στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα στο PAOK SPORTS ARENA πήγαζε από τη μεγάλη επιθυμία της δικαίωσης. Του ιδίου, του Προμηθέα Πατρών, κυρίως όμως του προπονητή του Μάκη Γιατρά ο οποίος για πρώτη φορά περπατάει στα δύσβατα μονοπάτια της Basketleague παρότι έχει γαλόνια στρατηγού από τις μικρότερες κατηγορίες. Για τον Γκίκα εξάλλου ήταν η 3η φορά που κέρδισε τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία καθώς είχε φύγει νικητής ως παίκτης του Άρη (στο Κύπελλο το 2013) και της Κηφισιάς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της σεζόν 2015-16. Κοινός παρονομαστής των τριών νικών είναι ότι έγιναν μήνα Οκτώβριο!

Χθες το βράδυ, καθώς ο Ολεκσάντρ Λίποβιι άφηνε την μπάλα στο καλάθι, κατευθυνόμενος από τον ενθουσιασμό της στιγμής ο Γκίκας πήγε να πανηγυρίσει με τον προπονητή του. Ο Γιατράς ένιωσε έναν… κεραυνό να τον χτυπά και η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκε αρχικά. Πέσανε μαζί στο παρκέ του γηπέδου και σηκώθηκαν μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα. «Αυτό ήταν μια άτυχη στιγμή», είπε χαμογελώντας ο Νίκος Γκίκας ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε την… πατρική αγκαλιά του προπονητή του.

Αυτή η εικόνα έχει αξία, εξήγησε σχετικά ο ίδιος ο αθλητής στο gazzetta.gr. «O κόουτς έχει κερδίσει τους παίκτες κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι έμπειροι όπως ο Φαγέ, ο Μιλόσεβιτς, ο Λίποβιι έπαιξαν γι’ αυτόν. Μπορεί να είναι ρούκι στην κατηγορία αλλά πιστέψτε με, υπάρχουν πράγματα που μετρούν πολύ περισσότερο από τα συστήματα. Μετράει το τι άνθρωπος είσαι και το πώς συμπεριφέρεσαι. Ο κόουτς ξέρει να συμπεριφέρεται στους παίκτες, τους αντιμετωπίζει όλους με σεβασμό κι αυτό ξεπερνά τα συστήματα», είπε. Επί τούτου άπαντες αποκόμισαν το ίδιο συμπέρασμα καθώς τα τελευταία καλάθια του Προμηθέα ήταν αφιερωμένα στον Γιατρά.

«Τον πλήγωσα αλλά έτσι είναι το μπάσκετ»

Την ώρα βέβαια που ο Γκίκας πανηγύριζε μαζί με τον προπονητή του τη σπουδαία νίκη του Προμηθέα, στην απέναντι πλευρά ήταν ένας άλλος άνθρωπος – με τον οποίον επίσης έζησε αθλητικές στιγμές. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ήταν βυθισμένος σε έντονο προβληματισμό για την εικόνα της ομάδας του, τη δεύτερη ήττα σε ισάριθμα επίσημα παιχνίδια. «Σίγουρα πλήγωσα τον παλιό προπονητή μου, έτσι είναι όμως το μπάσκετ. Μπαίνεις για να κερδίσεις. Πάντως, σε μια χρονιά γεμάτη προσδοκίες, πετύχαμε το Νο1 αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να έχουμε. Για να αποκτήσουμε καλή ψυχολογία, να κοιτάξουμε μπροστά και κυρίως να πιστέψουμε περισσότερο στους εαυτούς μας και στην ομάδα», συμπλήρωσε.

Κι έτσι ο Προμηθέας αποδείχθηκε πολύ πιο ισχυρός άνεμος σε σχέση με τον Βαρδάρη που από χθες το μεσημέρι έριξε τη θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη (περίπου) κατά 12ο Βαθμούς Κελσίου. Το μεσημεράκι του Σαββάτου στην περιοχή της Πυλαίας το θερμόμετρο έδειχνε 22ο Βαθμούς Κελσίου αλλά πριν τις εννιά το βράδυ είχε υποχωρήσει στους 10ο Βαθμούς. Ξαφνική βαρυχειμωνιά στον ΠΑΟΚ, αλλά για τον Προμηθέα η περίοδος του καλοκαιριού πήρε μικρή παράταση. Για τους μη μυημένους η νίκη του Προμηθέα στοιχειοθετεί βόμβα μεγατόνων. Όσοι όμως είχαν προλάβει να ρίξουν μια ματιά στο ρόστερ της πατρινής ομάδας – βάζοντας στην ίδια εξίσωση και τα προβλήματα του ΠΑΟΚ, προφανώς και δεν ένιωσαν μεγάλη έκπληξη.

«Καταρχάς γνωρίζαμε ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει απουσίες. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, εμείς όμως εστιάσαμε στη δική μας προετοιμασία. Ξέραμε επίσης ότι ο ΠΑΟΚ θα ήταν κουρασμένος γιατί προερχόταν από ένα δύσκολο παιχνίδι και τον αποκλεισμό από τον Άρη. Κυρίως όμως πεισμώσαμε γιατί χάσαμε πολύ εύκολα από τη Ρόδο (στο Κύπελλο). Προσωπικά περίμενα ότι θα ήμασταν ανταγωνιστικοί γιατί έχουμε καλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις με αποδεδειγμένη ικανότητα και εμπειρία στο Πρωτάθλημα. Το δικό μας πρόβλημα ήταν ότι καθυστέρησαν να ενσωματωθούν στην ομάδα και κατ’ επέκταση να βρεθεί ο ένας με τον άλλον», σημείωσε ο Γκίκας.

«Σε άλλο γήπεδο, θα ήταν… καθαρισμένο»

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι περίμενε ο οποιοσδήποτε ότι στα μέσα της 3ης περιόδου ο Προμηθέας θα είχε αποκτήσει διαφορά 21 πόντων. Αυτό μάλλον στοιχειοθέτησε έκπληξη ακόμη και για τα μέλη του αγωνιστικού τμήματος του Προμηθέα. «Προηγηθήκαμε με διαφορά 21 πόντων, σε οποιοδήποτε άλλο γήπεδο το παιχνίδι θα είχε καθαρίσει αλλά η έδρα και η φανέλα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να γυρίσει το παιχνίδι, ασχέτως που στο τέλος το κερδίσαμε. Ο ΠΑΟΚ γύρισε το παιχνίδι στο σημείο που εμείς είχαμε να διαχειριστούμε πολλά φάουλ και νομίζω ότι μόνο εγώ έπαιζα από τα γκαρντ και ο Σαλούστρος ήταν στη θέση «2». Μέσα από την πίεσή του γύρισε το ματς. Αν δεν είχαμε προβλήματα με τα φάουλ πιστεύω ότι το παιχνίδι δεν θα έφθασε στο σημείο που έφτασε. Συνολικά όμως η ομάδα έδειξε χαρακτήρα κι αυτό το παιχνίδι είναι το εχέγγυο για τη συνέχεια και κυρίως για όλα τα δύσκολα ματς που ακολουθούν», ήταν η εξήγηση του έμπειρου πλέι μέικερ.

«Κρατάμε μικρό καλάθι»

Στον επίλογο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα των στόχων. Για το ρόστερ του Προμηθέα, μπορεί να σταθεί ο στόχος της πεντάδας. «Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές έχουμε κρατήσει χαμηλούς τόνους. Οι δηλώσεις δεν κάνουν καλό. Είναι πιο συνετό να κρατάς μικρό καλάθι, ειδικά όταν γίνεται λόγος για 5αδα. Βλέπετε εξάλλου τι μπορεί να γίνει σε έδρες μεγάλων ομάδων. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλό ρόστερ και ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Υπό την έννοια ότι υπάρχουν καλοί και έμπειροι παίκτες. Κυρίως όμως – παρότι δεν είμαστε όλοι μαζί μεγάλο χρονικό διάστημα – έχουμε αποκτήσει χημεία. Είναι εξίσου σημαντικό ότι υπάρχουν προσωπικότητες και ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλον σε μια κακή μέρα», είπε (μάλλον με διπλωματική γλώσσα) ο Γκίκας.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα