Ελόνου: Όταν το μπάσκετ δίνει ελπίδα... (pics)

Ελόνου: Όταν το μπάσκετ δίνει ελπίδα... (pics)

Στέλλα Παπαδοπούλου
Ελόνου: Όταν το μπάσκετ δίνει ελπίδα... (pics)

bet365

Το μπάσκετ είναι η ζωή για τον Τσινεμέλου Ελόνου, η ζωή όμως δεν είναι μόνο μπάσκετ. Ο σέντερ της ΑΕΚ μίλησε στο gazzetta.gr για το «Ηope For Us Charity» και τον στόχο να βοηθήσουν και να δώσουν ελπίδα στον κόσμο.

Για αδρεναλίνη χωρίς όρια, παίξε νόμιμα live στοίχημα. (21+)!Πολλές φορές το να προσφέρεις δεν σημαίνει μόνο να δώσεις χρήματα σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση. Να στείλεις ένα ξερό sms σε κάποιο ίδρυμα ή να δώσεις κάποια κέρματα σε έναν άστεγο που θα σου χτυπήσει το τζάμι του αυτοκινήτου, καθώς περιμένεις χωρίς υπομονή να ανάψει το πράσινο στο φανάρι.

Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζεστό χαμόγελο, ακόμα και στην μαύρη μέρα σου, σε κάποιον άγνωστο που περνάει κι εκείνος κατσουφιασμένος από μπροστά σου...

Ίσως αυτό να εννοούσε η Μάγια Αγγέλου όταν είπε: «Προσπάθησε να είσαι το ουράνιο τόξο στο σύννεφο κάποιου».

«Είχα πολλά σύννεφα, αλλά είχα και πολλά ουράνια τόξα, προσπάθησα να βγάλω ένα ουράνιο τόξο σε όποιον ήταν ευγενικός μαζί μου. Δεν έχει σημασία που μένει, τι χρώμα έχει...», είχε πει η ίδια.

«Try to be a rainbow in someone's cloud» αυτή είναι η πρώτη φράση που βλέπεις στην ιστοσελίδα hopeforuscharity.com. Αν ακολουθείς στο instagram τον Τσινεμέλου Ελόνου σίγουρα θα την έχεις δει αρκετές φορές. To μπάσκετ του πρόσφερε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να δει τον κόσμο, εκείνος νιώθει ευγνώμων με όσα έχει και προσπαθεί από τη στιγμή που μπορεί να προσφέρει με κάθε τρόπο.

Ο σέντερ της ΑΕΚ μίλησε αρχικά στο gazzetta.gr για το hopeforuscharity.com και τον στόχο που έχουν να δείξουν πως υπάρχει ακόμα ελπίδα στο κόσμο.

«Μου αρέσει πολύ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Προσπαθώ να βοηθώ διάφορους οργανισμούς και γι' αυτό άρχισα το δικό μου πρότζεκτ με το "Hope For Us". Είναι σημαντικό όταν έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις».

Έπειτα, λίγες ώρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Μαρία» από το Πουέρτο Ρίκο (σ.σ. έπαιξε μπάσκετ εκεί το καλοκαίρι) και λίγες μέρες μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ στο Τέξας (σ.σ. που σπούδασε και έπαιξε μπάσκετ) έστειλε το μήνυμά του στους δικούς του ανθρώπους.

Aρχικά, πες μας λίγα λόγια για το «Hopeforuscharity». Ποιες είναι οι δράσεις του;

«Βοηθάμε κυρίως παιδιά κι ηλικιωμένους στην Αφρική. Η αλήθεια είναι πως αρχίσαμε από την Αφρική, αλλά όραμά μας είναι να βοηθήσουμε κάθε υποανάπτυκτη χώρα στον κόσμο. Θέλουμε να τους προσφέρουμε από σχολικό εξοπλισμό... τσάντες, μολύβια, τετράδια, μέχρι εκπαίδευση και τα βασικά αγαθά που έχουν ανάγκη».

Αλήθεια, η ιδέα πως γεννήθηκε;

«Η ιδέα γεννήθηκε στο Τέξας το 2011 από την ιδρύτρια του οργανισμού, Ομολόλα Αντεγκόκε, όταν πήγαινε ακόμα στο λύκειο. Έμπνευσή της ήταν μία ξαδέλφη της από τη Νιγηρία που της εξήγησε την κατάσταση στην χώρα της. Τότε κατάλαβε σε μία χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες οι άνθρωποι δεν εκτιμούν πάντα όσα έχουν. Ένιωσε υποχρεωμένη να βοηθήσει τους ανθρώπους της στην Αφρική που δεν έχουν όσα έχει. Γιατρούς, φάρμακα, σχολεία, φαγητό, νερό. Έτσι δημιούργησε το "Hope For Us" για να δείξει στον κόσμο πως υπάρχει ακόμα ελπίδα».

The aftermath of torrential rainfalls in Makurdi, Benue State has left close to 3,000 houses submerged and rendered thousands of residents of the city homeless. The unpreparedness of the emergency agencies in handling and managing this latest incident has caused many affected residents to lash out at the state government. Affected victims claim there is still no provision for temporary shelters and relief materials. Similar incident left homes submerged in 2012 with Federal and State authorities promising lasting solutions in the event of another disaster. The Benue State government has pointed to the dredging of River Benue as a lasting solution to the problem but says it needs about N300 billion for the project. #Flood #Benue #Makurdi #Rain #RiverBenue #Residents #Harvey #FederalGovernment #Nigeria #TheGuardianNg#RepostSave @guardiannigeria with @repostsaveapp #hfucharity #please #donate #donated #donateforalife #donategenerously #donatelife #donatenow #donateonline #donates #donatetime #donatetoacause #donatetoagoodcause #donatetoday #support #supportacause #supporteachother #supporter #supported

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Hope For Us Charity (@hfucharity) στις

Πώς θα μπορούσε κάποιος να σας βρει αν θέλει και να προσφέρει με τον δικό του τρόπο;

«Έχουμε ένα website κι όποιος θέλει μπορεί να κάνει τη δωρεά του. Μπορεί να προσφέρει χρήματα ή ακόμα και ν' αγοράσει κάτι από το e-shop μας. Όλα τα έσοδα δίνονται στον σκοπό μας. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να αγοράσουμε όσα προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια πρότζεκτ στη Νιγηρία* που "χτυπήθηκε" από πλημμύρες και τώρα προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες δωρεές στα θύματα του τυφώνα Χάρβεϊ** αρχικά που έπληξε το Τέξας που είναι η έδρα μας».

Με το «hopeforuscharity» μαζέψατε χρήματα για τα θύματα του τυφώνα «Χάρβεϊ». Έχεις φίλους που έζησαν από κοντά τις καταστροφές του, ενώ τώρα στο Πουέρτο Ρίκο που αγωνιζόσουν το καλοκαίρι οι κάτοικοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με έναν νέο ισχυρό τυφώνα τον «Μαρία»:

«Θα ήθελα όλη η οικογένειά μου και οι φίλοι μου που έζησαν τον τυφώνα "Χάρβεϊ" να ξέρουν πως όλα θα πάνε καλά. Είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται και φυσικά έζησαν μία άσχημη εμπειρία! Θέλω να ξέρουν πως τα υλικά αγαθά δεν είναι... τίποτα. Ευτυχώς τα σπίτια τους θα φτιαχτούν ξανά, τα οχήματά τους θα φτιαχτούν ή θα καταφέρουν να αγοράσουν κάποια στιγμή καινούρια. Ο Θεός μας παρακολουθεί πάντα και μας προσέχει.

Για τους φίλους μου στο Πουέρτο Ρίκο που θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν άλλο τυφώνα τον «Μαρία» θέλω να τους πω να είναι γεροί και να βρουν ένα πολύ καλό κατάλυμα μαζί με τους αγαπημένους τους. Ελπίζω και προσεύχομαι όλα να πάνε καλά! Ακόμα και αν γίνει κάποια σοβαρή ζημιά, να μείνετε ενωμένοι και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο. Επίσης, μίλησα με τον πρόεδρο της ομάδας (σ.σ. έπαιζε στους Capitanes de Arecibo το καλοκαίρι) και του ευχήθηκα όλα να πάνε καλά».

Ο Ελόνου που μεγάλωσε με την οικογένειά του στη Νιγηρία δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Εκτιμάει ότι του έχει δοθεί και προσπαθεί να το ανταποδώσει:

«Aρχίσαμε από το μηδέν. Οι γονείς μου δούλεψαν σκληρά για να μας δώσουν τα πάντα. Φαγητό... σπουδές και μας μεγάλωσαν με το σωστό τρόπο. Ήμασταν τυχεροί που είχαμε τη δυνατότητα ν' αρχίσουμε το μπάσκετ. Κάποια παιδιά άρχισαν να παίζουν πιο νέα. Εγώ άρχισα γύρω στα 15 μου. Το μπάσκετ με έφερε τόσο μακριά. Αν δεν έπαιζα μπάσκετ δεν θα βρισκόμουν εδώ να παίζω στην Ελλάδα. Ήρθα στην Ευρώπη για πρώτη φορά για να παίξω μπάσκετ. Δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο, το μπάσκετ ήταν ένα δώρο για εμένα».

Let's be a hero to someone starting today! @hfucharity can use help from many heroes! #hfucharity #hero #helpinghand

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chinemelu Elon (@chinemeluelonu) στις

Θα έκανες ποτέ κάποιο πρότζεκτ που να είναι σχετικό και με το μπάσκετ;

«Αν είχα ποτέ την ευκαιρία να βοηθήσω νέα παιδιά να μάθουν κάτι για το μπάσκετ. Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθάς και με άλλους τρόπους. Πάντα ήθελα να κάνω ένα camp και να βοηθήσω νέα παιδιά να μάθουν μπάσκετ ή κάτι μικρό πάνω στο άθλημα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι δύσκολο ειδικά όταν παίζεις δύο φορές τη βδομάδα κι έχεις συνέχεια προπονήσεις».

Mπορεί στην Ελλάδα να μην περνάμε και την καλύτερή μας περίοδο. Οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά προβλήματα απασχολούν καθημερινά την κοινωνία μας, σίγουρα όμως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και δεν μας... αγγίζουν.

*Στο Μακουρντί της Νιγηρίας οι πλημμύρες άφησαν άστεγους τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους.
** Το κόστος από τις καταστροφές που άφησαν στο πέρασμά τους οι τυφώνες «Ίρμα» και «Χάρβεϊ» υπολογίζεται τουλάχιστον σε 240 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα ολόκληρες περιοχές έχουν καταστραφεί στα νησιά της Καραϊβικής κι η «Μαρία» που χαρακτηρίστηκε ως ο πιο καταστροφικός τυφώνας των τελευταίων 84 ετών που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο έκανε... φονικό πέρασμα το βράδυ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα