Summer League: H αφρόκρεμα, τα «λαχεία» και οι... Έλληνες! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Summer League: H αφρόκρεμα, τα «λαχεία» και οι... Έλληνες! (pics & vids)

bet365

Το summer league ολοκληρώθηκε και το gazzetta.gr «ξεψαχνίζει» τις περιπτώσεις παικτών που θα προσπαθήσουν να αφήσουν το στίγμα τους στο ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο ΤΣΣΚΑ – Λοκομοτίβ αν ο Βιτίνιο σκοράρει το πρώτο γκολ (21+).

Μπορεί για πολλούς το summer league να μην είναι το ασφαλέστερο δείγμα για να κρίνεις έναν παίκτη, όμως τα πεπραγμένα κάποιων στο συγκεκριμένο τουρνουά μας κάνουν να αισιοδοξούμε πως υπάρχει πολύ ταλέντο. Και αν για μερικούς το ξέραμε (5 πρώτα draft pick), ξεπετάχτηκαν και άλλοι που δεν σε αφήνουν να τους ξεχάσεις. Άλλωστε θα χορτάσουμε να τους βλέπουμε τις δύσκολες ώρες που παίζεται το άθλημα στις ΗΠΑ. Τέλος θα γίνει αναφορά και στα δικά μας παιδιά (Παπαγιάννης, Ντόρσεϊ, Τζέιμς).

Η «αφρόκρεμα»

Η αλήθεια είναι πως όλοι οι ειδήμονες και οι λάτρεις του NBA είχαν στραμμένη την προσοχή τους στα πέντε πρώτα νούμερα του φετινού draft. Οι κύριοι Μαρκέλ Φουλτζ, Λόνζο Μπολ, Τζέισον Τέιτουμ, Τζος Τζάκσον και Ντε Άαρον Φόξ έπρεπε να δώσουν μια θετική πρώτη γεύση στον κόσμο αλλά και στις ομάδες τους και να ανταποκριθούν στις μεγάλες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για αυτούς.

Μαρκέλ Φουλτζ

Ήταν ο άτυχος της υπόθεσης, αφού πρόλαβε να παίξει μόλις τρία ματς στο summer league πριν τραυματιστεί στον αστράγαλο κόντρα στους Ουόριορς και χάσει τη συνέχεια. Μπήκε φουριόζος στα δυο πρώτα παιχνίδια του, μετρώντας 23 και 17 πόντους με Σέλτικς και Τζαζ και μας προϊδέαζε για μεγάλα πράγματα, αλλά η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Παρόλα αυτά έδειξε εξαιρετικό επιθετικό πρόσωπο με άρτια εκτελεσμένα floaters και step backs. Έχει την ικανότητα να δημιουργεί μόνος του τα σουτ που θα πάρει.

Οι φίλοι των Σίξερς περιμένουν να τον δουν με μεγάλη ανυπομονησία στο πρώτο παιχνίδι της regular season, εκεί όπου μαζί με τους Εμπίντ, Σάριτς και Σίμονς θα συνθέσει μια τετράδα γεμάτη ταλέντο. Σκεφτείτε τι θα μπορούν να κάνουν αυτοί στο μέλλον. Με αυτόν κουμανταδόρο η Φιλαδέλφεια θα είναι μια από τις πιο fun to watch ομάδες του NBA.

Λόνζο Μπολ

Το γεγονός πως βγήκε MVP του summer league λέει πολλά. Οδήγησε τους Λέικερς στον τελικό του τουρνουά, κάνοντας μερικές εκπληκτικές εμφανίσεις, όπως τα triple double απέναντι σε Καβαλίερς και Σέλτικς, αλλά και οι 36 πόντοι που έβαλε στους Σίξερς, τους οποίους συνόδευσε με 11 ασίστ και 8 ριμπάουντ. Στο πρώτο του ματς βέβαια έπεσαν όλοι πάνω του να τον… φάνε, αφού τα… έσπασε (2/15 εντός πεδιάς), όμως ο Λόνζο έδειξε πως ξέρει να αφήνει πίσω του καταστροφικά βράδια.

Είναι ο άνθρωπος που ξεχώρισε παραπάνω από κάθε άλλον. Φοβερός πασέρ, ο οποίος ξέρει να διαβάζει άριστα την αντίπαλη άμυνα και να κάνει… μάγκες τους συμπαίκτες. Ίσως είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά στο μέλλον θα μπορεί να πάρει τον τίτλο του «mr. Triple double» από τον Ράσελ Ουέστμπρουκ. Ο γκαρντ των λιμνανθρώπων φλέρταρε κάθε βράδυ με το triple double μετά την κακή πρεμιέρα του και αποκάλυψε τον πολυδιάστατο ρόλο του μέσα στο παρκέ. Για την ιστορία, τελείωσε το summer league με 16.3 πόντους, 9.3 ασίστ και 7.7 ριμπάουντ. Θα μπορούσε να βάλει και το κερασάκι στην τούρτα στον τελικό με τους Μπλέιζερς, όμως ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός δράσης. Αναμφίβολα ο rookie που έκανε τον μεγαλύτερο… θόρυβο στο τουρνουά.

Τζέισον Τέιτουμ

Αποτελεί έναν παίκτη που μπορεί να ταιριάξει στους Σέλτικς. Ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ έκανε σπουδαίο summer league και κατέθεσε μερικά διαπιστευτήρια του πλούσιου επιθετικού του ταλέντου. Μεγάλη ποικιλία στο επιθετικό του ρεπερτόριο. Έκανε double double στα ματς με Τζαζ, Λέικερς και Σπερς, φανερώνοντας πως ξέρει που να βρεθεί για να μαζέψει τα ριμπάουντ. Τελείωσε τη διοργάνωση με 19.7 πόντους και 9.7 ριμπάουντ.

Ο κόουτς Στίβενς θα πρέπει να τον αξιοποιήσει σωστά, ίσως και σε άλλη θέση για να πάρει το 100% από το επιθετικό του ταλέντο. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν δύο ικανότατοι σμολ φόργουορντ στο ρόστερ, όπως ο Χέιγουορντ και ο Κράουντερ. Ο Τέιτουμ άφησε πολλές υποσχέσεις ενόψει της regular season που έρχεται.

Tζος Τζάκσον

Ένας εκρηκτικός παίκτης που δεν παραμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα. Θέλει δουλειά στο σουτ και στον χειρισμό της μπάλας, όμως είναι ικανός να δώσει άλλο αέρα στο παιχνίδι των Σανς. Μπορεί να δημιουργήσει ένα απίστευτα ταλαντούχο τρίο με τους Μαρκίζ Κρις και Ντέβιν Μπούκερ.

Ξεχωρίζει για την αθλητικότητα του και την ικανότητα του στην πάσα. Στις καλές του βραδιές θα συνεισφέρει τόσο στον εκτελεστικό όσο και στον δημιουργικό τομέα. Στο summer league μέτρησε 17.4 πόντους ανά παιχνίδι και 9.2 ριμπάουντ. Μπορεί να κολλήσει στο νεανικό σύνολο του Φοίνιξ.

Ντε Άαρον Φοξ

Ήταν ο άνθρωπος που κίνησε τα νήματα για το Σακραμέντο στο Λας Βέγκας. Τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι η ταχύτητα, εκρηκτικότητα και το μυαλό του. Είναι πολύ αθλητικός παίκτης που θα δημιουργήσει προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες με την συνήθεια του στο επιθετικό transition.

Αναξιόπιστος πίσω από τη γραμμή το τρίποντου (12.5%), ενώ δεν έφτασε τα standards των υπόλοιπων τεσσάρων κορυφαίων νούμερων του draft. Στο summer league μέτρησε 11.8 πόντους και 2.3 ριμπάουντ.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις

Είναι αυτοί που δεν ανήκουν στα κορυφαία draft picks, όμως με τις εμφανίσεις τους προκάλεσαν ντόρο γύρω από το όνομα τους και μας έκαναν να ασχοληθούμε μαζί τους. Μερικοί από αυτούς τους τύπους θα μπορούν να χαρακτηριστούν «κλοπές» του draft όσο προχωράει η σεζόν. Ξεχωρίζουμε τους Σμιθ, Σουάνιγκαν και Κόλινς.

Ντενις Σμιθ τζούνιορ

Με τις εμφανίσεις του έδειξε πως ήταν για πιο ψηλά στο draft. Έγραψε 17.3 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ στο τουρνουά, κάνοντας τους Μάβερικς να χαμογελούν για την επιλογή τους. Ικανότατος πόιντ γκαρντ με δυνατό στοιχείο την εκρηκτικότητα. Μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους και θα σε σκοτώσει αν τον υποτιμήσεις. Ο Κιούμπαν μπορεί να τράβηξε και το λαχείο.

Τζάστιν Τζάκσον

Οι Κινγκς χτίζουν για το μέλλον, αφού θα έχουν τους Φοξ και Τζάκσον. Ο Τζάστιν Τζάκσον μπορεί να ξεκινά βασικός σμολ φόργουορντ του χρόνου. Μπορεί να σκοράρει και να κινηθεί έξοχα για να υποδεχθεί την μπάλα. Είναι τίμιος σουτέρ που θα επωφεληθεί από το παιχνίδι του Φοξ, ο οποίος θα τραβάει την άμυνα πάνω του και θα του ανοίγει χώρο για να εκτελέσει. Στο Λας Βέγκας δεν τα πήγε άσχημα αφού σκόραρε 16.7 πόντους κατά μέσο όρο.

Κάλεμπ Σουάνιγκαν

Ο παίκτης των Μπλέιζερς εντυπωσίασε στο summer league και έφτασε μέχρι τον τελικό. Εξαιρετικός ριμπάουντερ και σκόρερ με καλές κινήσεις στο post. Tελείωσε το τουρνουά με μέσους όρους double double (16.1 πόντοι και 10.6 ριμπάουντ), όντας ο έκτος παίκτης που επιλέγεται στον πρώτο γύρο και καταφέρνει κάτι τέτοιο. Οι υπόλοιποι είναι οι Λοβ, Σπέιτς, Γκρίφιν, Χάουαρντ και Ταζ Γκίμπσον.

Στον τελικό κόντρα στους Λέικερς μέτρησε 25 πόντους 12 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Κρατήστε το όνομα του, μπορεί να μας απασχολήσει στο μέλλον.

Κάιλ Κούζμα

Μπορεί να έλειπε από τον τελικό ο Λόνζο Μπολ, όμως τη δουλειά την έκανε και με το παραπάνω ο Κάιλ Κούζμα που αναδείχθηκε MVP του παιχνιδιού. Είχε 30 πόντους και 10 ριμπάουντ, έχοντας 11 στα 16 σουτ εντός πεδιάς και 6 στα 10 τρίποντα.

Είναι καλός πασέρ και χειριστής της μπάλας. Πλέον όλοι έμαθαν πως έχει το ένστικτο του σκόρερ. Πήρε την ευκαιρία από τα μαλλιά στο Λας Βέγκας και τώρα θα δούμε αν μπορεί να παίξει το ρόλο του στο ρόστερ των «λιμνανθρώπων». Στο summer league είχε 21.9 πόντους και 6.4 ριμπάουντ. Επίσης σούταρε με 48% στα τρίποντα. Καλή περίπτωση , αξίζει προσοχής.

Τζον Κόλινς

Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην Ατλάντα μετά τις αποχωρήσεις των Χάουαρντ και Χόρφορντ. Δυνατό κορμί, έτοιμο για NBA. Αθλητικός ψηλός που κάνει πολλές δουλείες μέσα στο ζωγραφιστό. Μπορεί να σκοράρει, να κατεβάσει ριμπάουντ. Έχει καλό σουτ από μέση απόσταση, ενώ αν δουλευτεί σωστά θα κάνει θαύματα. Ίσως τον δούμε να τραβιέται και πιο έξω. Σπουδαίο ταλέντο επιθετικά. Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη ρακέτα των Χοκς και παρουσιάζει ενδιαφέρον το πώς θα συνεργαστεί με τον Ντένις Σρέντερ. Θα δείξει ο χρόνος. Τελείωσε το τουρνουά με 15.4 πόντους και 9.2 ριμπάουντ.

Τρείς ακόμα περιπτώσεις που θα πρέπει να προσεχθούν είναι οι Ντόνοβαν Μίτσελ (Τζαζ), Μπριν Φορμπς (Σπερς) και Ουέιν Σέλντεν (Γκρίζλις).

Τα δικά μας παιδιά

Μάικ Τζέιμς

Αποφάσισε να αφήσει τον Παναθηναϊκό για να κυνηγήσει το όνειρο του. Να καθιερωθεί στο NBA. Με τη φανέλα των Σανς μας έχει δικαιολογήσει το ένστικτο του σκόρερ που βλέπαμε στην Ευρώπη. Δύο ήταν τα ματς που έκανε… παπάδες στο summer league. Εκείνο με τους Γκρίζλις (32 πόντοι και 5 ασίστ) και αυτό με τους Κινγκς (25 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ).

Με το θράσος που τον διακρίνει θα προσπαθήσει να πάρει τον ρόλο του αναπληρωματικού πόιντ γκαρντ πίσω από τον Μπλέντσο, αφήνοντας πιο πίσω τους Νάιτ και Γιούλις. Αν πάρει τις ευκαιρίες στο Φοινιξ, θα δώσει σημαντικές λύσεις στην ομάδα της Αριζόνα. Άλλωστε ο τολμών νικά.

Γιώργος Παπαγιάννης

Από τότε που έφυγε ο Κάζινς από τους Κινγκς και μετά το αβέβαιο μέλλον του Κώστα Κουφού στην ομάδα, ο Παπαγιάννης έχει την μεγάλη ευκαιρία να λάμψει φέτος. Να πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Το Σακραμέντο θέλει να χτίσει για το μέλλον (Φοξ, Τζάκσον) και ο «Big Papa» είναι μέσα σε αυτό το πλάνο.

Ο Έλληνας σέντερ έκανε σπουδαίο ματς κόντρα στους Μπακς με 17 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ τελείωσε τη διοργάνωση με 5.7 πόντους και 7.3 ριμπάουντ σε 22 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Η φετινή σεζόν θα κρίνει πολλά για αυτόν.

Τάιλερ Ντόρσεϊ

Στο τρίτο ματς των Χοκς τραυματίστηκε στον αστράγαλο και δεν ξαναεπέστρεψε στη διοργάνωση. Μέχρι τότε δεν πρόλαβε να λάμψει με την παρουσία του, αφού μέτρησε 2.7 πόντους και 1.3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Πάντως το γεγονός πως η Ατλάντα βρίσκεται σε καθεστώς ανοικοδόμησης, ίσως τον βοηθήσει να πάρει χρόνο συμμετοχής και να δείξει την ικανότητα του στο σουτ, το οποίο τον έκανε έναν από τους πιο επικίνδυνους παίκτες του NCAA.

Ναζ Μήτρου-Λονγκ

Εμφανίστηκε σε 4 παιχνίδια με τους Κινγκς και έπαιξε 26 λεπτά ανά αγώνα. Μέτρησε 9.8 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ σούταρε με 40% εντός πεδιάς. Στο τελευταίο του ματς απέναντι στους Σανς πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση, αφού σκόραρε 21 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ. Το κακό για αυτόν είναι πως το Σακραμέντο έχει ήδη αρκετούς γκαρντ στο ρόστερ του

 

NBA Τελευταία Νέα