Καντζούρης: «Ο Στρέλνιεκς είναι γκαρντ υψηλού επιπέδου»

Καντζούρης: «Ο Στρέλνιεκς είναι γκαρντ υψηλού επιπέδου»
Ο Ηλίας Καντζούρης είναι ο άμεσος συνεργάτης του Αντρέα Τρινκιέρι και ζώντας καθημερινά τον Γιάνις Στρέλνιεκς στη Μπάμπεργκ αναλύει στο gazzetta.gr το μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε τον Γιάνις Στρέλνιεκς στο ρόστερ του επισημοποιώντας της μεταγραφή. Οι Πειραιώτες κατέβαλλαν την ρήτρα αποδέσμευσης στη Μπάμπεργκ και ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση.

Ο 27άχρονος Λετονός αγωνίστηκε την τελευταία τριετία στη Μπάμπεργκ και δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να τον αναλύσει από τον Ηλία Καντζούρη. Ο άμεσος συνεργάτης εδώ και χρόνια του Αντρέα Τρινκιέρι μίλησε στο gazzetta.gr για τον Γιάνις Στρέλνιεκς.

Κόουτς καλησπέρα, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Γιάνις Στρέλνιεκς και θα θέλαμε να μας βοηθήσεις να καταλάβουμε τι παίκτης είναι...

Παίξε νόμιμα στοίχημα από υπολογιστή ή κινητό με μεγάλες αποδόσεις (21+).

Ο Γιάνις είναι ένα σύγχρονο γκαρντ που συνδυάζει την εκτελεστική δεινότητα με τη δημιουργία. Πρόκειται για έναν παίκτη υψηλού επιπέδου ο οποίος «διαβάζει» τέλεια το παιχνίδι και κυρίως είναι άριστος επαγγελματίες.

Έχει αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται;

Ειλικρινά είναι δύσκολο να βρεις αδυναμία στο παιχνίδι του. Το παιδί δουλεύει πάρα πολύ και φροντίζει να βελτιώνει τα παραπάνω στοιχεία τα οποία ανέφερα. Ο Γιάνις εκτός των άλλων είναι πολύ ψύχραιμος στις αποφάσεις του, ειδικά ότα ένα ματς φτάνει στο τέλος του και η κατοχή είναι κρίσιμη. Γενικά είναι ένα ολοκληρωμένο γκαρντ.

Πιστεύεις ότι θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό στο μέτρο που βοήθησε την Μπάμπεργκ την τελευταία τριετία;

Ο Γιάνις είναι παίκτης υψηλού επιπέδου και μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε ομάδα στην Euroleague. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της Μπάμπεργκ τα τελευταία τρία χρόνια και πραγματικά είμαι χαρούμενος που συνεργάστηκα μαζί του όλο αυτό το διάστημα.

Πες μας και λίγα λόγια για την παρουσία του στα αποδυτήρια...

Ο Στρέλνιεκς εκτός από καλός παίκτης είναι υπέροχος συμπαίκτης. Στα αποδυτήρια είχε εξαιρετική παρουσία. Ποτέ δε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Θα δεχτεί την πλάκα, διαθέτει χιούμορ και όποτε πρέπει να είναι σοβαρός θα είναι. Σε λίγες μέρες ετοιμάζεται να γίνει πατέρας για πρώτη φορά και αυτό θα τον ωριμάσει ακόμη περισσότερο.

Ήσουν μαζί του καθημερινά για μία τριετία. Τι βελτίωσε στο παιχνίδι του αυτά τα χρόνια;

Ο Στρέλνιεκς φαινόταν από μικρός πως διέθετε στοιχεία τόσο στο σκορ όσο και στη δημιουργία. Να φανταστείτε τον θέλαμε στο Καζάν όταν βρισκόμασταν στην Ούνικς, αλλά τελικά συνεργαστήκαμε στη Μπάμπεργκ.

Τεχνικά φαινόταν πως διέθετε καταπληκτικά χαρακτηριστικά. Στο πέρασμα του χρόνου βελτίωσε πάρα πολύ το σώμα του. Πρόσθεσε μυικό όγκο, απέκτησε αθλητικότητα. Στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά στο σύγχρονο μπάσκετ.

Επίσης με δύο γεμάτες σεζόν στην Euroleague απέκτησε πολλές εμπειρίες που σίγουρα θα τον βοηθήσουν.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βασίζει πολλά στην πιεστική άμυνα. Ο Στρέλνιεκς μπορεί να ανταποκριθεί;

Ναι χωρίς αμφιβολία. Μπορεί να μαρκάρει και τις τρεις θέσεις της περιφέρειας. Είναι καλός να πιέζει τον παίκτη με τη μπάλα ενώ επειδή όπως ανέφερα και νωρίτερα, είναι πανέξυπνος βοηθά και στην ομαδική άμυνα μετις σωστές περιστροφές.

Να υποθέσω με όλα αυτά που αναφέρεις, πως πρόκειται για παίκτη που θα βάλει το «εγώ» του κάτω από την ομάδα;

Εννοείται. Ο Γιάνις είναι παίκτης ομάδας, είναι παίκτης ο οποίος αναδεικνύεται μέσα από τη λειτουργία της ομάδας στο παρκέ. Δε θα μπορούσε να είναι αυτός που θα βάζει 40 πόντους σε μία ομάδα.

Πέρυσι η ταυτόχρονη παρουσία του Σπανούλη με τον Γκριν δε λειτούργησε. Πιστεύεις πως ταιριάζει με τον τρόπο που παίζει ο Σπανούλης;

Είναι τελείως διαφορετικός παίκτης από τον Γκριν. Ο Στρέλνιεκς παίζει πρώτα για να δημιουργήσει και ύστερα για να σκοράρει. Ακόμη κι όταν παίζει το pick 'n' roll ψάχνει πρώτα τη δημιουργία.

Χωρίς ίχνος προσβολής προς τις ικανότητες και την προσφορά του Γκριν είναι διαφορετικός παίκτης. Ο Γκριν είτε μετά από pick 'n' roll είτε μετά από ένας εναντίον ενός έψαχνε το καλάθι. Δημιουργούσε καλά για τον εαυτό του, αλλά όχι για τους συμπαίκτες του.

Ο Γιάνις είναι το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα. Σε μπάσκετ με κίνηση στην επίθεση και δημιουργία, είναι παίκτης υψηλού επιπέδου.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα