Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 80-64 (vid & pics)

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 80-64 (vid & pics)
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε, αλλά η Φενέρμπαχτσε έπαιξε πολύ καλύτερα στον τελικό που έγινε στην έδρα της και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας με 80-64. ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΑΓΙΕΣ

Η Φενέρμπαχτσε είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης αφού νίκησε στην έδρα της τον Ολυμπιακό με 80-64. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προσπάθησαν, αλλά δε βρέθηκαν σε καλή βραδιά σε αντίθεση με την τουρκική ομάδα η οποία έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ. Το δίδυμο Γιούντο και Βέσελι προξένησε πολλά προβλήματα ειδικά με την εξαιρετική τους άμυνα κι έτσι χάθηκε ο τελικός για τους Πειραιώτες. Συγκλονιστική η παρουσία 2500 οπαδών του Ολυμπιακού οι οποίοι είχαν όμως να αντιμετωπίσουν 17.000 Τούρκους.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε διαβάζοντας στην επίθεσή του, αλλά οι αλλαγές στην άμυνα μετά από κάθε σκριν τον «πλήγωσαν». Τα mismatch ήταν συνεχόμενα και με 3 ασίστ του Έκπε Γιούντο και 9 πόντους του ασταμάτητου Νίκολα Κάλινιτς η Φενέρμπαχτσε προηγήθηκε με 16-8 (6’). Παρά την φιλότιμη προσπάθεια των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου η διαφορά δεν έπεσε και μάλιστα οι 26 πόντοι παθητικό της περιόδου ήταν κακός οιωνός.

Η δεύτερη περίοδος βρήκε στο παρκέ τους Ουότερς, Γκριν και Μιλουτίνοφ με καλό ρυθμό κι από δικά τους χέρια οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν σε 27-23 (13’). Οι γηπεδούχοι βρήκαν τρόπο να διασπάσουν την άμυνα του Ολυμπιακού και με τρίποντο του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς προηγήθηκαν με 35-25 (17’). Σε εκείνο το σημείο οι Πειραιώτες έπαιξαν με περισσότερη εξυπνάδα, άνοιξαν με τη σειρά τους τις αποστάσεις και με δύο τρίποντα (Πρίντεζης και Μάντζαρης) μείωσαν σε 37-32 (20’).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με συνεχόμενα τρίποντα κι από τις δύο ομάδες (Ντίξον, τυχερό Βέσελι και 2./2 Μάντζαρης), ωστόσο ακολούθησε ένα «στείρο» δίλεπτο εκατέρωθεν. Η Φενέρμπαχτσε με 5/6 συνεχόμενες βολές πήρε σημαντική ανάσα ενώ ακολούθησε και τρίποντο του Ντατόμε (57-44, 28’). Ο Γιούντο έμοιαζε με τερματοφύλακα και λίμπερο μαζί αφού έκοβε κάθε προσπάθεια από κοντά των «ερυθρόλευκων» κι έτσι η διαφορά παρέμενε σε διψήφιο επίπεδο (60-46, 29’).

Όσο κι αν προσπαθούσαν οι «ερυθρόλευκοι», οι γηπεδούχοι έπαιζαν πολύ καλό μπάσκετ, έβρισκαν καθαρές επιλογές και με άριστα ποσοστά πίσω από τα 6.75 βρέθηκαν στο +18 (68-50, 33’). Οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν να ξαναμπούν στη διεκδίκηση του ματς, αλλά πνιγμένοι στο άγχος τους το έκαναν με ανορθόδοξο τρόπο κι έτσι δεν το κατάφερε ποτέ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Φενέρμπαχτσε ήταν ανώτερη και είχε την παρουσία 17000 οπαδών της. Πολύ καλύτερη σε τρίποντα (52%-35%), ριμπάουντ (40-30) και κυρίως έπαιξε καταπληκτική άμυνα.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Έκπε Γιούντο ήταν καταπληκτικός στα 36:22 που αγωνίστηκε είχε 10 πόντους (1/2δ, 8/10β.), 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 5 κοψίματα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν κι έδωσαν το 100%.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Με το σκορ στο 46-42, η Φενέρ εκμεταλλεύτηκε το μπόνους των βολών και την ευστοχία της από μακριά με αποτέλεσμα να πάει η διαφορά στο +14 (60-46) και ουσιαστικά να πάρει διαφορά ασφαλείας.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Νίκολα Κάλινιτς είχε 17 πόντους και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς άλλους 17 με καλά στατιστικά και σε σημαντικά σημεία του παιχνιδιού.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κάρφωμα του Νίκολα Μιλουτίνοφ για το 46-42 ήταν απίστευτο με τον Σέρβο να καρφώνει στο πρόσωπο του Γιαν Βέσελι με επιβλητικό τρόπο.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε τίποτα. Ο Ολυμπιακός τα άσχημα ποσοστά σε δίποντα (40%) και τρίποντα (35%).

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 37-32, 60-48, 80-64

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.