Δεν έτυχε, πέτυχε

Δεν έτυχε, πέτυχε

Δεν έτυχε, πέτυχε

bet365

Οι έχοντες γνώση του χαρακτήρα του Αλέξανδρου Βεζένκοφ γνώριζαν πως το ταξίδι του στη Βαρκελώνη ήταν και παραμένει στοίχημα ζωής γι’ αυτόν. Γιατί είναι άνθρωπος που δεν δειλιάζει μπροστά στις προκλήσεις και το απέδειξε (τουλάχιστον) δύο φορές στην καριέρα του.

Στην πραγματικότητα, είναι κομμάτι αδόκιμο να αναφέρουμε τον όρο «καριέρα» διότι ο «Σάσα» παραμένει απλός ναύτης στο βαθιά νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ δίχως να έχει απομακρύνει από πάνω του τον μανδύα του ταλέντου, μη έχοντας συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας του. Αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το απέδειξε φέτος στην (πρώτη ουσιαστικά) χρονιά του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα όπου στη λίστα των διακριθέντων της ACB συναντά κανείς και το δικό του όνομα. Για την ακρίβεια, στην κατηγορία των πιο εύστοχων παικτών του Πρωταθλήματος στα δίποντα όπου με το εξαιρετικό ποσοστό του 69% βρίσκεται στην πρώτη θέση. Εμείς βέβαια τον γνωρίζαμε για… τριποντάκια, αλλά στην Καταλονία φρόντισε να εμπλουτίσει το παιχνίδι του.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Μάντσεστερ Σ. – Γουέστ Μπρομ. (21+).

Επιστρέφοντας στο εισαγωγικό σημείωμα, η πρώτη φορά που ο Βεζένκοφ δεν φοβήθηκε την πρόκληση ήταν εκείνο το καλοκαίρι του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρης Αρβανίτης, με τον τότε προπονητή της ομάδας, Βαγγέλη Αγγέλου, ταξίδεψαν στη Βουλγαρία για να τον πείσουν να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Περίπου μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και με την υπόθεση να θυμίζει… Οδύσσεια (του Ομήρου) καθώς μια ντουζίνα μνηστήρες τον περιτριγύριζαν σε βαθμό πολιορκίας. Μόνο που ο Αλέξανδρος είναι τίμιος άνθρωπος, ομοίως και ο πατέρας του ο οποίος ανέκαθεν είχε μια λατρεία για τον Άρη.

Τότε ο Αγγέλου του έταξε τον ουρανό με τα άστρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, του είπε ότι θα χτιστεί μια ομάδα γύρω από αυτόν. «Βοήθα με να σε βοηθήσω», κοινώς. Ο Αγγέλου που στον προφορικό του λόγο είναι «μαλαγάνας», έπεισε τον Βεζένκοφ ότι μόνο μέσω του Άρη θα βελτιωθεί και του έδωσε να καταλάβει ότι κανένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να του προσφέρει αυτά που δύναται να δώσει ο Άρης. Η μαμά ήταν αντίθετη καθώς ήθελε την πανεπιστημιακή μάθηση, ο μπαμπάς ζει με το όνειρο να δει τον κανακάρη του να κυριεύει την Ευρώπη και ο Βεζένκοφ υπέγραψε αναλαμβάνοντας ουσιαστικά και τον ρόλο του επόμενου ηγέτη του Άρη. Εκείνη τη σεζόν (2013-14) τελείωσε με 11 πόντους ανά αγώνα, 63% στα δίποντα και 38,4% στα τρίποντα.

Η εκτόξευση του ήρθε έναν χρόνο αργότερα (στον Άρη του Πρίφτη) όπου αναδείχθηκε – μακράν του δεύτερου – πρώτος σκόρερ της Basket League γράφοντας ιστορία καθώς είναι ο νεαρότερος αθλητής στην (επίσης) ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που το πέτυχε. Λησμονήσαμε να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι του 2014, ο Παναθηναϊκός πολιόρκησε τον Βεζένκοφ αλλά αυτός… βράχος.

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2015 όπου το σκηνικό ήταν όμοιο με το προηγούμενο. Η πρόταση της Μπαρτσελόνα ήταν εξωπραγματική και είχε κατατεθεί στο τραπέζι από τον Απρίλη, αλλά ο Βεζένκοφ ουδέποτε έκρινε με γνώμονα το οικονομικό. Δεν είναι… μεγιστάνας, αλλά ούτε και φιλοχρήματος. Η σκέψη της παραμονής στον Άρη δεν είχε φύγει από το μυαλό του αλλά και οι «κίτρινοι» λογικά είχαν ζητήσει την επέκταση του συμβολαίου ούτως ώστε να μην χάσουν και τα 270.000 ευρώ της ρήτρας.

Πολλοί έκριναν ότι ήταν ανέτοιμος για την ACB όπου η ταχύτητα σε κίνηση και εκτέλεση καθώς επίσης και η γρήγορη σκέψη είναι τρία απαραίτητα στοιχεία. Επί του τελευταίου, ουδείς είχε αμφιβολία, αλλά για τα δύο πρώτα, αρκετοί… μυαλοπώληδες επέμεναν ότι δεν τα έχει, ξεχνώντας ότι τα δόντια τα έδωσε ο θεός για να συγκρατούν τη γλώσσα.

Ο ίδιος ένιωσε να ισορροπεί σ’ ένα τεντωμένο σχοινί. Μια ακόμη χρονιά στον Άρη θα μπορούσε να τον βελτιώσει ακόμη περισσότερο αλλά και η πρόταση από την Μπαρτσελόνα δεν παρουσιάζεται κάθε μέρα. Πηγαίνοντας στη Βαρκελώνη για τις τελικές υπογραφές ζήτησε ένα πράγμα. Ένα σπίτι κοντά στο γήπεδο καθώς τότε δεν διέθετε δίπλωμα αυτοκινήτου και στη Βαρκελώνη πήγε για δουλειά.

Του έδωσαν το διαμέρισμα του Κροάτη Χεζόνια ο οποίος είχε αναχωρήσει γι’ άλλες (Ηνωμένες) Πολιτείες κι έτσι ο Σάσα έκανε το προπονητήριο της Μπαρτσελόνα, δεύτερο σπίτι του. Πριν καλά-καλά συνέλθει από το πολιτισμό σοκ – λόγω των παροχών των Καταλανών – συνάντησε και τον Λιονέλ Μέσι. Δεν είχε συμπληρώσει ούτε εβδομάδα στη Βαρκελώνη όταν είδε τον γητευτή της μπάλας, του εξήγησε ότι έχουν τον ίδιο εργοδότη και του ζήτησε να φωτογραφηθούν.

Εκείνη την εποχή, η Μπαρτσελόνα προετοιμαζόταν για ανοικοδόμηση έχοντας αποτύχει την προηγούμενη σεζόν (2014-15) τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα όπου έμεινε εκτός φάιναλ φορ. Ο Βεζένκοφ δεν βρήκε περισσότερα από εννιά λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Στην πραγματικότητα, ήταν ο 14ος παίκτης της ομάδας αλλά μέτρησε 22 συμμετοχές.

Φέτος η Μπαρτσελόνα ήταν όμηρος των επιλογών των προηγούμενων καλοκαιριών. Τα μεγάλα συμβόλαια και οι παχυλές αποζημιώσεις την ανάγκασαν να κρατήσει παίκτες που δεν ταίριαζαν στην αγωνιστική φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα και το αποτέλεσμα φάνηκε εντός των τεσσάρων γραμμών. Συν τοις άλλοις, τα διαδοχικά προβλήματα τραυματισμών δημιούργησαν μια μοναδική ευκαιρία στον Βεζένκοφ ο οποίος από κομπάρσος έγινε πρωταγωνιστής.

Εδώ βρίσκεται η δεύτερη πρόκληση για τον Σάσα καθώς κλήθηκε να μπει στα ρούχα του Τζάστιν Ντόελμαν και να βοηθήσει με το υψηλό μπασκετικό IQ του τη χαώδη απόσταση μεταξύ των γκαρντ με τους ψηλούς. Ο ίδιος, παίζοντας ως ημίψηλος, έλαβε πολλές ευκαιρίες από τον Μπαρτζώκα. Στην πραγματικότητα, η πρόσληψη του Έλληνα τεχνικού ήταν κάτι σαν μάννα εξ’ ουρανού γι’ αυτόν, πέραν του ότι τον ανάγκασε να παίζει και άμυνα.

Φέτος ο Βεζένκοφ ήδη μετρά 30 συμμετοχές, έχει υπερδιπλασιάσει τον χρόνο συμμετοχής του, έχει τριπλασιάσει τους πόντους του ανά αγώνα, κοινώς… μπορεί να δηλώνει παίκτης της Μπαρτσελόνα. Βέβαια, συνήθειες δεν άλλαξε. Παραμένει το ίδιο παιδί που ήταν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που άλλαξε είναι ότι εξασφάλισε δίπλωμα οδήγησης κι έτσι δεν χρειάζεται να «ταλαιπωρεί» άλλο τον Βίκτορ Κλαβέρ ή τον Ταϊρίς Ράις οι οποίοι του έχουν αδυναμία.

 

Τελευταία Νέα