Να γίνει ο ένατος υπέροχος!

Να γίνει ο ένατος υπέροχος!
Ο Ολυμπιακός παίζει τα ρέστα του κόντρα στην Αναντολού Εφές και ο Βασίλης Σκουντής σκαλίζει το παρελθόν στα Game-5…

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Ρεάλ Μ. – Ατλέτικο Μ. αν ο Γκριεζμάν ανοίξει το σκορ (21+).

Eάν ήμασταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ίσχυε -όπως στο ΝΒΑ- η φόρμουλα του «best-of-seven», τότε με το σκορ της σειράς του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές (όχι στο 2-2, αλλά) στο 3-3 θα ταίριαζε γάντι στην αποψινή περίσταση μια συνηθισμένη έκφραση των Αμερικανών...

Μολονότι ο σημερινός αγώνας είναι ο πέμπτος και όχι ο έβδομος, εν τούτοις υποκύπτω στον πειρασμό να τη χρησιμοποιήσω, ποιητική αδεία: Seventhheaven!

Aυτό ακριβώς είναι ο αποψινός τελικός των τελικών ανάμεσα στις δυο ομάδες, με λάφυρο την τελευταία χηρεύουσα θέση στο Final 4…

O έβδομος ουρανός που προ(σ)καλεί τον Ολυμπιακό και την Αναντολού Εφές για να απογειωθούν και να βιώσουν την απόλυτη ευφορία, οι μεν «κόκκινοι» για δέκατη φορά στην ιστορία τους (και για έκτη από το 2009 και εντεύθεν), οι δε Tούρκοι για τρίτη, μετά το repeat της διετίας 2000-01.

Μιας και το ‘φερε από την αρχή η κουβέντα στο ΝΒΑ, θέλω να πιστεύω πως σε αυτήν την τηρουμένων των αναλογιών φάση του «Seventh Heaven», ο Ολυμπιακός δεν θα βαδίσει στα χνάρια των Κλίπερς και των Μπουλς, που μολονότι προηγήθηκαν στις σειρές με τους Τζαζ και με τους Σέλτικς, εντέλει είδαν τα ραδίκια ανάποδα!

Οι Μπουλς προηγήθηκαν με 2-0, αλλά υπέστησαν τέσσερις απανωτές ήττες, ενώ οι Κλίπερς σε μια εξόχως ανατρεπτική σειρά που σημαδεύθηκε από πέντεbreaks (!) αν και κατάφεραν να επαναφέρουν τη σειρά στο σπίτι τους για τον έβδομο αγώνα, εντέλει υποκλίθηκαν στους Μορμόνους.

Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός θέλει, μπορεί και πρέπει να βαδίσει σε πιο ασφαλή και ευδιάκριτα ίχνη: σε αυτά της Ευρωλίγκας, μηδέ των δικών του εξαιρουμένων!

Τι εννοώ; Από καταβολής των πλέι οφς με τη φόρμουλα «best-of-five» και σε σύνολο οκτώ σειρών που τραβήχτηκαν σε πέμπτο αγώνα, ο νόμος της έδρας υπήρξε καταλυτικός και απαραβίαστος: και στα οκτώ Game-5 που έχουν παιχθεί έως τώρα αυτοί πού νίκησαν και προκρίθηκαν στο Final 4 ήταν oι οικοδεσπότες!

Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 8-0, λοιπόν ή –για να το πω πιο κομψά- μέχρι στιγμής και οι οκτώ (γηπεδούχοι) ήταν υπέροχοι, οπότε ας κοπιάσει και ο ένατος!

  • Η αυλαία άνοιξε τη σεζόν 2008-09 στη συναρπαστική σειρά Μπαρτσελόνα-Ταού που εγκαινιάσθηκε με το «διπλό» των Βάσκων, το οποίο ρέφαραν οι Καταλανοί στη Βιτόρια για να κριθεί η πρόκριση στον πέμπτο αγώνα στο «Palau Blaugrana» με σκορ 78-62. Στις υπόλοιπες σειρές η ΤΣΣΚΑ «σκούπισε» την Παρτίζαν Βελιγραδίου με 3-0, ενώ ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός επικράτησαν με 3-1 της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μοντεπάσκι Σιένα.

  • Τη σεζόν 2009-10 και τα τέσσερα ζευγάρια κρίθηκαν σε τέσσερα ματς, με σκορ 3-1: Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, Μακαμπί-Παρτίζαν, ΤΣΣΚΑ-Κάχα Λαμποράλ και Ολυμπιακός-Πρόκομ Γκντίνια.

  • Η περίοδος 2010-11 εξελίχθηκε στη... χαρά των ανατροπών, καθώς οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν στο Final 4 της Βαρκελώνης έπαιζαν με μειονέκτημα έδρας: Κάχα Λαμποράλ- Μακαμπί 1-3, Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 1-3, Ολυμπιακός- Σιένα 1-3. Το καρέ συμπληρώθηκε από τη Ρεάλ η οποία επικράτησε της συμπατριώτισσα της Βαλένθια σε μια σειρά που εξελίχθηκε όπως η τωρινή του Ολυμπιακού με την Εφές (1-1, 1-1), απλώς τότε οι Μαδριλένοι είχαν προηγηθεί με 2-1 και ισοφαρίσθηκαν στον τέταρτο αγώνα από τους γηπεδούχους. Στον δε πέμπτο αγώνα που εξελίχθηκε σε ένα σκληρό ντέρμπι (με σκορ 8-7 στην τελευταία περίοδο) η «βασίλισσα» επιβλήθηκε στην έδρα της με 66-58 και σφράγισε το τέταρτο εισιτήριο.

  • Την επόμενη χρονιά (2011-12) η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη με sweep επί της Ούνικς Καζάν (3-0), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Ολυμπιακός με 3-1 επί της Μπιλμπάο και της Σιένα (που είχε πλεονέκτημα έδρας απέναντι στους «ερυθρόλευκους»), όσο για τον Παναθηναϊκός επέζησε του δραματικού θρίλερ με τη Μακαμπί σε μια σειρά που είναι tale quale της τωρινής: 1-0 (93-73) και 1-1 (92-94 στην παράταση) στο ΟΑΚΑ, 2-1 (65-62) και 2-2 (69-78) στο «Υad Εliyahu» και 1-0 στις 5 Απριλίου του 2012 στον πέμπτο αγώνα που κρίθηκε στον πόντο με σκορ 86-85, δια χειρός Δημήτρη Διαμαντίδη (25 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ).

  • Τη σεζόν 2012-13, στο δρόμο προς το Λονδίνο η Ρεάλ Μαδρίτης «σκούπισε» τη Μακαμπί (3-0), η ΤΣΣΚΑ επιβλήθηκε με 3-1 της Λαμποράλ Κούτσα, ενώ οι αιώνιοι τραβήχτηκαν σε πέμπτα ματς στα οποία διήνυσαν αντίθετους βίους...

    Στις 25 Απριλίου του 2013 η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 64-53 του Παναθηναϊκού που σούταρε 1/16 τρίποντα (Ναβάρο 15π.-Λάσμε 16π., 7ρ.) και πέτυχε το 3-2 σε μια πολύ κλειστή σειρά που εξελίχθηκε όπως και η τωρινή του Ολυμπιακού με την Εφές : 1-1 στη Βαρκελώνη με νίκη των «πρασίνων» στο δεύτερο ματς χάρη στο τρίποντο του Διαμαντίδη απέναντι στον Τζαγουάι, 1-1 στην Αθήνα με το break των Καταλανών στον δεύτερο αγώνα και 1-0 στο «Palau Blaugrana».

    Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός που είχε δει το 2-0 να μετατρέπεται σε 2-2 και τον έλουσε κρύος ιδρώτας, καθάρισε τη βρώμικη μπουγάδα στο τελευταίο πεντάλεπτο νικώντας την Αναντολού Εφές με το πολύ κολακευτικό 82-72 (Σπανούλης 19π., 5ασ.-Γκόρντον 14π., 5ασ.)

Στον τέταρτο αγώνα της σειράς ο Ολυμπιακός επιδόθηκε σε χαρακίρι καθώς ένα λεπτό και 29 δευτερόλεπτα βρέθηκε επτά πόντους μπροστά (66-73 με 2/2 βολές του Είσι Λο), αλλά στη συνέχεια δέχθηκε ένα 8-0 για να διαμορφώσει το τελικό 74-73 στα 2’’ με λέι απ ο Τζαμόν Λούκας, ενώ ακολούθησε το άστοχο τρίποντο του Κώστα Σλούκα στην εκπνοή.

Μια εβδομάδα αργότερα (26 Απριλίου 2013) στο Game 5 στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός ξόρκισε τα φαντάσματα νικώντας την Εφές με 82-72 σε έναν αγώνα στον οποίο ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης έβαλαν μαζί 34 (19+15) πόντους με 11/22 σουτ, 9/11 βολές και παρήγαγαν επίσης εννέα ριμπάουντ, πέντε ασίστ και ένα κλέψιμο. Εκείνος ο «do or die» αγώνας κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση υπήρξε για τον Ολυμπιακό, που όντας αγχωμένος και πιεσμένος από τη μετατροπή του 2-0 σε 2-2, βρισκόταν πίσω στο σκορ επί 35 λεπτά, μάλιστα στο 15’ η διαφορά είχε φτάσει στους 15 πόντους (23-38). Ισοφάρισε για πρώτη φορά (49-49) με το τρίποντο του Σπανούλη, αλλά δεν έκτισε το απαραίτητο momentum και αυτό που δεν κατέφερε μέχρι τότε το πέτυχε στο τελευταίο πεντάλεπτο όταν έτρεξε ένα επί μέρους σκορ 16-5 και λυτρώθηκε.

  • Τη σεζόν 2013-14 η Μπαρτσελόνα καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες (3-0) τη Γαλατασαράι, η Μακαμπί ανέτρεψε το μειονέκτημα έδρας και χάλασε τη ζαχαρένια της οικοδέσποινας του Final 4 Ολίμπια Μιλάνο (1-3), ενώ οι δυο πρεσβευτές του ελληνικού μπάσκετ έπεσαν πάλι στην περίπτωση του Game 5 μόνο που αυτή τη φορά αστόχησαν και οι δυο με διαφορά ολίγων ωρών!

Στις 25 Απριλίου του 2014 η ΤΣΣΚΑ αιχμαλώτισε τον Παναθηναϊκό με 74-44 (Κάουν 18π., 9ρ., -Γκιστ 11π.), , ενώ στη συνέχεια η Ρεάλ έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό με 83-69 (Γιουλ 20π., 4ασ.- Σπανούλης 19π., 7ασ.), μάλιστα εκείνη η σειρά πρόσθεσε άλλο ένα επεισόδιο στη βεντέτα των δυο ομάδων, με αποκορύφωμα τις.. κατάρες του Παναγιώτη Αγγελόπουλου προς τους Μαδριλένους οι οποίοι παρεμπιπτόντως φορούσαν μαύρα σιρίτια στις φανέλες τους σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα, Τίτο Βιλανόβα ...


«Δεν παραδώσαμε κανένα στέμμα, άλλωστε αποκλεισθήκαμε από την ομάδα την οποία κατατροπώσαμε στον περυσινό τελικό. Η Ρεάλ είναι ένα συνονθύλευμα από καλούς παίκτες αλλά με τον τρόπο που αγωνίσθηκαν δεν έδειξαν κανέναν σεβασμό στον Ολυμπιακό, που κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ευρώπης και τους ταπείνωσε πέρσι στον τελικό. Τον έχουν τσακίσει τον Σπανούλη στο ξύλο και όταν το παιχνίδι έχει κριθεί, να πηγαίνουν τα δύο γκαρντ και να τον σηκώνουν εικονικά είναι μια εικόνα αηδίας για μένα. Εύχομαι να πατώσουν στο Final-4» δήλωσε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος και μπορεί οι λεγάμενοι να μην πάτωσαν στο Μιλάνο, αλλά πάντως ηττήθηκαν στον τελικό από τη Μακαμπί και απέτυχαν να κατακτήσουν τον στοιχειωμένο τίτλο που έμελλε να γίνει δικός τους την επόμενη χρονιά στο σπίτι τους με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

  • Στο δρόμο προς τη Μαδρίτη (2014-15) καμιά σειρά δεν χρειάστηκε να εξαντληθεί: η Φενέρμπαχτσε «σκούπισε» την πρωταθλήτρια Μακαμπί με 3-0, ενώ οι υπόλοιπες τρεις ομάδες προκρίθηκαν με σκορ 3-1: η Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Αναντολού Εφές, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μπαρτσελόνα με ανατροπή του πλεονεκτήματος έδρας και χάρη στο αριστουργηματικό τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη.
    Πέρυσι (2015-16), καθ’ οδόν προς το Βερολίνο οι τρεις από τους τέσσερις εταίρους του Final 4 προκρίθηκαν με 3-0 (Φενέρμπαχτσε- Ρεάλ, Λαμποράλ Κούτσα- Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου), αλλά στο τελευταίο ζευγάρι έγινε χαμός στο ίσωμα και η πρόκριση κρίθηκε στον πέμπτο αγώνα.

    Η σειρά της Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα με την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ εξελίχθηκε όπως και η τωρινή του Ολυμπιακού με την Εφές: 66-61 και 66-92 στο Κρασνοντάρ, 70-82 (προβάδισμα 2-1 υπέρ των Καταλανών) και 92-80 στη Βαρκελώνη, ενώ ο γόρδιος δεσμός λύθηκε στο Game 5 στο οποίο επικράτησαν οι οικοδεσπότες με 81-67 (Ντιλένι 17π., 6ας.- Περπέρογλου 13π.) , με επί μέρους σκορ 8-23 στο τρίτο δεκάλεπτο και 23-5 στο τέταρτο!

    ΥΓ: Στο 8-0 οι οικοδεσπότες των εκάστοτε Game-5, στο 2-3 το ρεκόρ των ελληνικών ομάδων. Εν αναμονή και με την προσδοκία του 9-0 και του 3-3...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3