«Κορυφαίος κόουτς των Final 4 ο Ζοτς, στο Top-10 ο Ιτούδης»!

«Κορυφαίος κόουτς των Final 4 ο Ζοτς, στο Top-10 ο Ιτούδης»!
Η επίσημη ιστοσελίδα της EuroLeague παρουσίασε το Top-10 των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία της διοργάνωσης. Στο Νο.1 της λίστας ο Ομπράντοβιτς, «μέσα» οι Πασκουάλ, Ιτούδης, Ίβκοβιτς και Μάλκοβιτς!

Ο Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς, ένας εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων στον χώρο του μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια, κλήθηκε να παραθέσει το προσωπικό του Top-10 σε ό,τι αφορά τους κορυφαίους προπονητές των Final 4 της EuroLeague και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης! Κριτήρια; Οι επιδόσεις τους στα Final 4, οι τίτλοι που κατέκτησαν, η διάρκεια και η συνέπεια στην καριέρα τους, το μέγεθος του κλαμπ, το μπάτζετ και η ανάδειξη νέων παικτών.

Υπάρχουν, λοιπόν, 45 προπονητές που έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα Final 4, συμπεριλαμβανομένης της σεζόν 2000-01 με την ταυτόχρονη διεξαγωγή της SuproLeague και της EuroLeague. Οι 45 τεχνικοί προέρχονται από 12 διαφορετικές χώρες ενώ οι 14 εξ αυτών έχουν κατακτήσει τουλάχιστον μια φορά τον τίτλο. Στην κορυφή του Top-10 του Στάνκοβιτς φιγουράρει, φυσικά, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Ο πολυνίκης κόουτς στην ιστορία του θεσμού, ο οποίος οδήγησε εσχάτως τη Φενέρ στο τρίτο σερί Final 4 απέναντι στον Παναθηναϊκό.

«Δεν έχει πλέον δάχτυλα για άλλα δαχτυλίδια»!

«Ο κάτοχος του ρεκόρ δεν έχει αντίπαλο: Οκτώ ευρωπαϊκοί τίτλοι και συνεχίζει, έχοντας παράλληλα 16 εμφανίσεις σε Final 4. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κοουτσάρει 533 αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όλους στην EuroLeague με εξαίρεση τα 37 ματς στο Σαπόρτα. Έχει κατακτήσει την EuroLeague με τέσσερις διαφορετικές ομάδες: Την Παρτίζαν, την Χοβεντούτ Μπανταλόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Παναθηναϊκό. Ο Ομπράντοβιτς, επίσης, έχει συμμετάσχει στα ημιτελικά της διοργάνωσης με όλες τις ομάδες που έχει κοουτσάρει. Με την Μπένετον ήταν τρίτος στη Βαρκελώνη το 1998 ενώ φέτος οδήγησε τη Φενέρ στο τρίτο σερί Final 4. Αν λάβουμε υπόψη μας και τους δυο τίτλους Σαπόρτα, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα δάχτυλα στα χέρια του για περισσότερα δαχτυλίδια! Αν πάρει όμως τον τίτλο με τη Φενέρμπαχτσε θα γράψει ιστορία αφού καμία άλλη τουρκική ομάδα δεν το έχει πετύχει» αναφέρει σχετικά ο Στάνκοβιτς για τον Σέρβο προπονητή.

Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Ιτούδη, αναφέρει πως «είναι ο νεότερος κόουτς της ελίτ όμως στην τρίτη του χρονιά στην ΤΣΣΚΑ μετράει ισάριθμες συμμετοχές στα Final 4 και κατέκτησε τον τίτλο το 2016. Φέτος έχει την ευκαιρία να κατακτήσει άλλον έναν. Για 13 ολόκληρα χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, εκεί όπου κατέκτησαν μαζί πέντε τίτλους. Ένας τύπος που λατρεύει το μπάσκετ, ο Ιτούδης είναι ένας σύγχρονος κόουτς με φρέσκες ιδέες. Εξάλλου επανέφερε την ΤΣΣΚΑ στην ελίτ».

Στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνεται επίσης ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Πασκουάλ, για την πορεία του με την Μπαρτσελόνα τα προηγούμενα χρόνια. «Ακόμα ένα μέλος της νέας γενιάς της προπονητικής. Συμμετέχει στην EuroLeague λιγότερο από 10 χρόνια όμως έχει ήδη κατακτήσει έναν τίτλο, το 2010 με την Μπαρτσελόνα ενώ έχει συμμετάσχει σε πέντε Final 4. Έπειτα από οκτώ χρόνια στην Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να εργαστεί στο εξωτερικό για πρώτη φορά. Κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό κι έφτασε ως τα playoffs».

Το Top-10 συμπληρώνουν προπονητές που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα κι έχουν κατακτήσει τίτλους όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, καθώς και ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Πίνι Γκέρσον, ο οποίος κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα Ευρώπης με τη Μακάμπι σε πέντε Final 4 της EuroLeague και της SuproLeague!

Το top-10 του Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς
10. Δημήτρης Ιτούδης
9. Ντέιβιντ Μπλατ
8. Πάμπλο Λάσο
7. Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες
6. Τσάβι Πασκουάλ
5. Ντούσαν Ίβκοβιτς
4. Πίνι Γκέρσον
3. Μπόζινταρ Μάλκοβιτς
2. Ετόρε Μεσίνα
1. Ζέλικο Ομπράντοβιτς