Το… παζλ των αριθμών που γιγαντώνει το φαινόμενο Ουέστμπρουκ! (pics&vids)

Το… παζλ των αριθμών που γιγαντώνει το φαινόμενο Ουέστμπρουκ! (pics&vids)

Gazzetta team
Το… παζλ των αριθμών που γιγαντώνει το φαινόμενο Ουέστμπρουκ! (pics&vids)

bet365

Το gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει με αριθμούς το... φαινόμενο με τα triple doubles του Ράσελ Ουέστμπρουκ που άφησαν άφωνο όλο τον μπασκετικό πλανήτη!

Το παιχνίδι απέναντι στους Σανς θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του Ράσελ Ουέστμπρουκ. Με τις 8 ασίστ που μοίρασε, ο ηγέτης της Οκλαχόμα κατάφερε να πετύχει κάτι που έμοιαζε απλησίαστο. Να τελειώσει τη regular season με μέσους όρους triple double («διψήφιος» σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ), ακόμη κι αν στα επόμενα τρία εναπομείναντα παιχνίδια, τελειώσει με 0 πόντους, 0 ριμπάουντ και 0 ασίστ!.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στο Λάτσιο - Νάπολι (21+).

Ο μοναδικός που είχε πετύχει κάτι αντίστοιχο, ήταν ο σπουδαίος Όσκαρ Ρόμπερτσον τη σεζόν 1961-62 με τη φανέλα των Cincinnati Royals.

Πως όμως εξηγείται το φαινόμενο Ουέστμπρουκ; Ποια ήταν τα μυστικά που τον οδήγησαν στα…. όργια που παρακολουθούμε φέτος; Η ανάλυση της εκπληκτικής χρονιάς αυτού του φοβερού παίκτη έχει ενδιαφέρον. Μπήκαμε στον… κόσμο των triple doubles του Ουέστμπρουκ και ανακαλύψαμε «λαβράκια».

Πως ο Ουέστμπρουκ… ντύθηκε Ρόμπερτσον!

Στο ξεκίνημα της σεζόν, η Οκλαχόμα είχε περάσει πλέον στην εποχή Ουέστμπρουκ. Ο Ντουράντ είχε φύγει για το Γκόλντεν Στέιτ και πλέον όλες οι ευθύνες έπεφταν πάνω στον εντυπωσιακό γκαρντ με το νούμερο 0 στην πλάτη. Όλος ο οργανισμός των Θάντερ είχε καταλάβει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πλάνο, για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του Russ. Ο κόουτς Ντόνοβαν ήταν αυτός που ανέλαβε να τρέξει το project.

Η εφαρμογή του σχεδίου είχε να κάνει με τα λεπτά που ο Ράσελ θα βρισκόταν στο παρκέ. Ο ποιοτικός χρόνος που θα του επέτρεπε να εκτοξεύσει το παιχνίδι του και να βοηθήσει την ομάδα του να έχει μια επιτυχημένη σεζόν. Έτσι ο γκαρντ των Θάντερ έπαιρνε τις απαραίτητες ανάσες όποτε χρειαζόταν, κάτι που μαρτυρούν και τα μόλις 5 παιχνίδια (όλα στην παράταση) που έπαιξε πάνω από 40 λεπτά.

Για να έχει αυτό το 30-10-10 μ.ο σε πόντους, ασίστ και ριμπάουντ χρειάστηκε να παίζει 10 λεπτά λιγότερα και να παίρνει 25 λιγότερες κατοχές από τον Ρόμπερτσον τη σεζόν 1961-62. «Αν υποθέσουμε πως ο «Westbeast» έπαιζε όσο «Big O» τότε, δηλαδή 44.3 λεπτά ανά αγώνα, τότε ο σταρ της Οκλαχόμα θα τέλειωνε τη σεζόν με 39.9 πόντους, 14.6 ριμπάουντ και 13.3 ασίστ ανά παιχνίδι. Νούμερα που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ζαλάδα.

Τα ρεκόρ του Ρόμπερτσον έμοιαζαν απλησίαστα, όχι όμως για τον Ουέστμπρουκ

Ο Ρόμπερτσον ήταν κάτοχος δύο μυθικών ρεκόρ. Το πρώτο είχε να κάνει με τον αριθμό των triple doubles μέσα σε μια regular season (41) και το δεύτερο με τον διψήφιο μέσο όρο σε πόντους ριμπάουντ και ασίστ. Στην αρχή της χρονιάς φάνταζε δύσκολο, όμως όσο περνούσε ο καιρός και ο Ουέστμπρουκ «κατέγραφε» το ένα triple double πίσω από το άλλο, τότε άρχιζαν όλοι να το πιστεύουν. Και πιο πολύ από όλους ο εκρηκτικός πόιντ γκαρντ της Οκλαχόμα. Πλέον έχει ισοφαρίσει τα 41 triple doubles του παλιού παίκτη των Μπακς και θα έχει άλλες τρεις ευκαιρίες να το πετύχει.

Δεν τον λένε τυχαία «Mr. Triple Double»

Η… αγάπη του Ουέστμπρουκ για τα triple double δεν έγινε γνωστή φέτος. Είχε αρχίσει να ξεπετάγεται δειλά δειλά από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως σιγά σιγά ανεβαίνει τη σκάλα με τα triple doubles.

Μέχρι τώρα στην καριέρα του έχει 78 και βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης . Οι μόνοι που βρίσκονται μπροστά του είναι οι Όσκαρ Ρόμπερτσον (181), Μάτζικ Τζόνσον (138) και Τζέισον Κιντ (107).

Αξίζει να αναφερθεί πως ο παίκτης του Μπίλι Ντόνοβαν, χρειάστηκε 395 λιγότερα παιχνίδια από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς για να φτάσει στα 44 triple double, κάτι που δείχνει πολλά για το all around παιχνίδι του. Αυτή τη στιγμή έχει 24 παραπάνω από τον «Βασιλιά» και λογικά η διαφορά θα αυξάνεται.

Άλλο ένα στοιχείο που γιγαντώνει τον μύθο του Ουέστμπρουκ είναι η συχνότητα που κάνει τα triple double. Το ποσοστό δηλαδή που μετράει τα triple doubles ανά παιχνίδι. Ο δικός μας άνθρωπος έχει 11.7 %, άρα πετυχαίνει στην καριέρα του ένα σε κάθε 10 ματς, όντας τρίτος πίσω από τον Όσκαρ Ρόμπερτσον (17.4%) και Μάτζικ Τζόνσον (15.2%)

Η φετινή επανάσταση στα triple doubles

Φέτος έχουν σημειωθεί 111 triple doubles στο NBA, μια επίδοση που έχει… συνθλίψει το παλιό ρεκόρ που βρισκόταν στα 78. Πολλοί πιστεύουν πως αυτό είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της επιθετικής λειτουργίας των ομάδων του NBA, άλλοι ισχυρίζονται πως οι παίκτες έχουν περισσότερο χώρο για να κάνουν την κίνηση τους.

Όμως η εξήγηση φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ράσελ Ουέστμπρουκ. Ο τρελός αυτός τύπος κατέχει τα 41 εκ των 111 triple doubles της φετινής σεζόν, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 36.9%. Δηλαδή καταλαβαίνουμε πως είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η φετινή εκτόξευση στα triple doubles.

Ασίστ ο Ράσελ = νίκη των Θάντερ

Τα triple doubles του Ουέστμπρουκ έχουν ωθήσει σε πολλές νίκες στους Θάντερ. Όμως για να εμβαθύνουμε, το μυστικό κρύβεται στις ασίστ. Όταν κάνει τουλάχιστον 10 ασίστ σε ματς, τότε η Οκλαχόμα έχει ρεκόρ 36-11. Τις φορές που προτιμάει να επιχειρήσει 25 σουτ ή παραπάνω τότε το ρεκόρ είναι στο 17-18. Άρα η δημιουργία του Ράσελ έχει κυρίαρχο ρόλο στις επιτυχίες της ομάδας του Ντόνοβαν.

Μπλειζερς-Μπουλς: Τα τελευταία «οχυρά»

Άλλο ένα εκπληκτικό στατιστικό στοιχείο αφορά στο ότι μόλις δύο ομάδες του NBA, δεν έχουν επιτρέψει στον «Beastbrook» (παρατσούκλι που του έχει κολλήσει ο Καντέρ) να κάνει triple double απέναντι τους . Είναι οι Τρέϊλ Μπλέιζερς και οι Μπουλς. Οι υπόλοιπες 27 δεν κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο του. Οι κύριοι Λίλαρντ και Μπάτλερ κρατάνε ακόμα τα τελευταία «οχυρά».

Μια ποικιλία με... Ουέστμπρουκ, Χάρντεν, «Βασιλιά» και Γιάνναρο!

Φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των triple doubles ανήκει στους κυρίους Ουέστμπρουκ (41), Τζέιμς Χάρντεν (20) ή αλλιώς «μούσιας» και στον περσινό MVP των τελικών ΛεΜπρόν Τζέιμς (12).

Διψήφια σε 3 στατιστικές κατηγορίες έχουν υπάρξει φέτος 22 άτομα, δείχνοντας πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτόν τον τομέα. Ο απίστευτα ταλαντούχος και με υψηλό μπασκετικό I.Q, Νίκολα Γιόκιτς έχει 6, όσα έχει και ο πολυσύνθετος Ντρέιμοντ Γκριν, ο οποίος έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που έκανε triple double χωρίς να πετύχει 10 πόντους (είχε 10 κλεψίματα, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ)).

Βέβαια δεν γίνεται να ξεχάσουμε το δικό μας παιδί , τον Γιάνναρο Αντετοκούνμπο. Ο «Greek Freak» μετράει 2 φέτος, ενώ έχει χάσει αρκετά ακόμα, καθώς του λείπει μια ασίστ ή ένα ριμπάουντ.

MVP Alert

Τελειώνοντας να σταθούμε στους δύο ανθρώπους που ερίζουν για την κατάκτηση του βραβείου του MVP της regular season.

Οι Ράσελ Ουέστμπρουκ και Τζέιμς Χάρντεν είναι οι μοναδικοί παίκτες στην ιστορία της λίγκας που πέτυχαν 2 triple double μέσα στην ίδια σεζόν, μετά τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ τη δεκαετία του 70’, και το συνδύασαν με «50αρα» στους πόντους.

Τελικά τι άλλο χρειάζεστε για να πειστείτε πως ο Ουέστμπρουκ κάνει μια διαβολική χρονιά;

 

NBA Τελευταία Νέα