Μπασκόνια - Ζαλγκίρις 79-84 (vid)

Μπασκόνια - Ζαλγκίρις 79-84 (vid)
Η Μπασκόνια (17-13) αποδείχθηκε πολύ αδύναμη για τις ιδιαιτερότητες ενός κρίσιμου αγώνα και η Ζαλγκίρις (13-16) πολύ περήφανη για να αποχαιρετήσει με ήττα τη φετινή Ευρωλίγκα. Το κομψοτέχνημα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επικράτησε με 79-84 κι έστειλε τη Φενέρμπαχτσε πάνω στον Παναθηναϊκό!

Η πίεση του αποτελέσματος ήταν ο κακός συνοδοιπόρος για την Μπασκόνια. Αυτό φάνηκε από τα πρώτα τρία λεπτά της αναμέτρησης όπου η Ζαλγκίρις ξέφυγε με σκορ 2-10. Εκεί οι Βάσκοι βρήκαν μαξιλαράκι ασφαλείας στην ευστοχία τους έξω από τη γραμμή του τριπόντου και απάντησαν με επιμέρους σκορ 11-2 (13-2, 7’), αλλά η Ζαλγκίρις απάντησε με τον ίδιο τρόπο και με τρεις βολές του Κέβιν Πάνγκος είχε το προβάδισμα (16-21) στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η έλλειψη ισορροπίας στην επίθεση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της Μπασκόνια και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου εκδήλωσε μόλις έντεκα προσπάθειες δύο πόντων και είκοσι τριών πόντων. Η Ζαλγκίρις βρήκε την ευκαιρία να ξεφύγει (22-28, 12:20), αλλά η είσοδος του Μπλάζιτς στο παρκέ έδωσε ενέργεια και επιθετικές λύσεις στους γηπεδούχους οι οποίοι ισορρόπησαν την κατάσταση (14’) χάρη στους οκτώ πόντους του Σλοβένου (30-31, 15’). Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου δεν άλλαξε κάτι καθώς η Ζαλγκίρις πατώντας πάνω στη δική της ευστοχία στα τρίποντα (7/15) είχε το προβάδισμα με 40-41.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Ζαλγκίρις άγγιξε την τελειότητα και η Μπασκόνια φλέρταρε με την καταστροφή. Και το ότι η διαφορά δεν επεκτάθηκε πέρα από τους δώδεκα πόντους (56-68) μάλλον οφείλεται στα 2-3 παιδαριώδη λάθη που έκανε στο transition η Ζαλγκίρις με συνέπεια να μην πλησιάσει η διαφορά και τους 20 πόντους. Η Ζαλγκίρις διατήρησε την ευστοχία της έξω από τη γραμμή του τριπόντου (12/25 μέχρι το τέλος της περιόδου), εκμεταλλεύτηκε τη νευρικότητα του αντιπάλου και επέβαλλε τους δικούς της κανόνες με πρωταγωνιστή τον Ουλάνοβιτς. Και μετά το 47-54 στα μισά του δεκαλέπτου, βρέθηκε στο +12 με το τέλος αυτού.

Στα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου η Ζαλγκίρις περιορίστηκε στους μόλις δύο πόντους, αυτό εκμεταλλεύτηκε και η Μπασκόνια μειώνοντας τη διαφορά στα επίπεδα των πέντε πόντων (67-72). Οι γηπεδούχοι πίεσαν ακόμη περισσότερο αλλά οι πόντοι του Γιανκούνας κράτησαν όρθια τη Ζαλγκίρις για να φτάσουμε στα 56 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ένα εύστοχο τρίποντο του Μπομπουά μείωσε τη διαφορά στο καλάθι (79-81), αλλά ο Κέβιν Πάνγκος απάντησε με τον ίδιο τρόπο (79-84) κι εκεί τελείωσαν όλα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ζαλγκίρις έβγαλε τους ψηλούς της Μπασκόνια εκτός παιχνιδιού, ανάγκασε τους Βάσκους σ’ ένα μονοδιάστατο τρόπο παιχνιδιού που περιλάμβανε μόνο μακρινό ενώ στις δικές της επιθέσεις πάτησε πάνω στην εκπληκτική ευστοχία της (13/27) στο τρίποντο. Εξάλλου, το τρίποντο του Πάνγκος στα 37’’ πριν το τέλος της έδωσε τη νίκη.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Τα γκαρντ της Ζαλγκίρις. Στην άμυνα στραγγάλισαν τους αντιπάλους τους και στην επίθεση βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα σε οργάνωση και δημιουργία. Μαζί τους και ο Ουλάνοβας που έκανε τη διαφορά στο τρίτο δεκάλεπτο.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Μπομπουά, Βόιτμαν και Χάνγκα ήταν εκτός ρυθμού και κατ’ επέκταση παιχνιδιού και ήταν αρνητικοί για την ομάδα τους.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η αρχική επιλογή ήταν οι επτά σερί πόντοι που έβαλε ο Γιανκούνας όταν η Μπασκόνια άσκησε μεγάλη πίεση στην τελευταία περίοδο. Ωστόσο, η τελική επιλογή είναι το τρίποντο του Κέβιν Πάνγκος 37 δευτερόλεπτα πριν το τέλος το οποίο «τελείωσε» τους Βάσκους.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Φυσιογνωμικά δεν σου γεμίζει το μάτι αλλά είναι ένας εξαιρετικός εργάτης. Ο Μπροκ Μότουμ έκανε πολύ καλή δουλειά και στις δύο πλευρές του παρκέ και δεν κατάλαβε κανείς πότε έβαλε 13 πόντους.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Η Μπασκόνια τον μονοδιάστατο τρόπο παιχνιδιού της όπου δεν υπήρχαν ψηλοί και η Ζαλγκίρις την τελευταία περίοδο όπου έχασε τον έλεγχο του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 40-41, 56-68, 79-84