Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός 61-81 (pics & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός 61-81 (pics & vid)
Ο Παναθηναϊκός άστραψε και βρόντηξε στο δεύτερο ημίχρονο και χάρη στην άμυνά του, τον Μάικ Τζέιμς και το... 49-19 του β' μέρους, διέλυσε την Μακάμπι (81-61) και «κλείδωσε» το αβαντάζ έδρας στα playoffs!

Ναι! Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός που ονειρεύονται οι φίλοι της ομάδας! Ο Παναθηναϊκός του δευτέρου ημιχρόνου, όπου παρουσιάστηκε... μεταλλαγμένος και φρόντισε να δείξει στη Μακάμπι ποια ομάδα θα είναι το αφεντικό του ματς!

Ήθελε τη νίκη και την πήρε! Τόσο απλά! Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν το καλύτερο ημίχρονο της σεζόν και έκαναν... σκόνη και θρύψαλα την αδιάφορη (αλλά επικίνδυνη στο πρώτο ημίχρονο) Μακάμπι! Το επιμέρους 49-19 δείχνει από μόνο του όλα όσα συνέβησαν στο δεύτερο ημίχρονο όπου η ελληνική ομάδα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού! Ήταν μία από τις πιο πειστικές εμφανίσεις του Παναθηναϊκού στην EuroLeague έχοντας σταθερά τη διαφορά στους 20 πόντους στο δεύτερο μισό του αγώνα. Ο Μάικ Τζέιμς ήταν σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο, ο Κρις Σίνγκλετον πραγματικός... τερματοφύλακας (6 κλεψίματα!!!), ο Νικ Καλάθης ήταν θετικός, ενώ όταν μπήκαν τα σουτ η... σεμνή τελετή έλαβε τέλος!

Από τις κινήσεις που έμελλε να αλλάξουν τη ροή του αγώνα ήταν το small ball που χρησιμοποίησε ο Τσάβι Πασκουάλ με την έναρξη του β' ημιχρόνου προκειμένου να πιέσει και να «ροκανίσει» τη διαφορά των 10 πόντων. Με Παππά, Τζέιμς και Καλάθη στην πεντάδα τα κατάφερε αρκετά καλά, αφού έκλεψε μπάλες, έβγαλε ενέργεια και έδειξε... αντίδραση! Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποίησε ένα σερί 13-0 (!) και μετέτρεψε το -10 (48-38) σε +3 (51-48) με αποτέλεσμα να πάρει το μομέντουμ του αγώνα!

Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος στην άμυνα, δεν βρήκε σκορ από την περιφέρεια και η Μακάμπι μπόρεσε να πάρει διαφορά 10 πόντων (42-32) και να βάλει... δύσκολα στον Τσάβι Πασκουάλ και στους παίκτες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» τελείωσαν το ημίχρονο με 1/15 τρίποντα (δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 6,7% ενώ είχαν 0/10 στα πρώτα δώδεκα λεπτά!!), την ώρα που η Μακάμπι είχε 6/10 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα και τον Βίκτορ Ραντ να κάνει το... 20λεπτο της ζωής του (σ.σ. για την ακρίβεια τα 14:24 που αγωνίστηκε) έχοντας 14 πόντους με 3/4 τρίποντα!

Είτε με άμυνα πάνω του, είτε χωρίς, ο Αμερικανός έβλεπε το καλάθι του Παναθηναϊκού σαν... βαρέλι και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους παίκτες της ελληνικής ομάδας. Ουσιαστικά ήταν και ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους «πράσινους» οι οποίοι έβρισκαν σκορ από το «ζωγραφιστό». Τρανό παράδειγμα ότι σημείωσαν 24 από τους 32 πόντους του ημιχρόνου μέσα από τη ρακέτα των Ισραηλινών!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Απλούστατα στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε τελείως πρόσωπο και με ένα «εκρηκτικό» 20λεπτο «σκόρπισε» τη Μακάμπι. Η διαφορά ήταν εμφανέστατη: Στο δεύτερο ημίχρονο είχε 9/18 τρίποντα, ενώ 1/15 στο πρώτο! Επίσης στο δεύτερο μισό οι «πράσινοι έκαναν 10 κλεψίματα και πήραν επτά ριμπάουντ περισσότερα στο σύνολο!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μάικ Τζέιμς ήταν εκείνος που άλλαξε τον ρου του αγώνα έχοντας 17 πόντους με 4/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ και μόλις ένα λάθος. Ο Κρις Σινγκλετον τον συμπλήρωσε ιδανικά με 13 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα, 2 ασίστ και 2 τάπες!!!

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Ντέβιν Σμιθ απλά... δεν υπήρχε στο γήπεδο αφού έμεινε στο «μηδέν» σε 22:30 λεπτά συμμετοχής έχοντας 0/3 τρίποντα και 2 λάθη.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου και το 13-0 σερί που έκανε ο Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα να μετατρέψει το -10 (48-38) σε +3 (51-48).

Ο «ΑΦΑΝΗΣ» ΗΡΩΑΣ: Ο Νίκος Παππάς με την άμυνά του στον Βίκτορ Ραντ ήταν εκείνος που αποτέλεσε τον κρυφό άσο στο μανίκι του Πασκουάλ, ο οποίος τον χρησιμοποίησε στο «τρία» σε σχήμα small ball.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 1/15 τρίποντα του α' ημιχρόνου, ενώ η Μακάμπι τους (μόλις) 19 πόντους του β' ημιχρόνου.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τάπα στα... ίσια του Γκαλ Μέκελ στον Νικ Καλάθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου, με την οποία «έβγαλε» τη Μακάμπι στο transition και τον Ραντ να καρφώνει στον αιφνιδιασμό.

Τα δεκάλεπτα: 26-20, 42-32, 54-63, 61-81