Μπασκόνια - Παναθηναϊκός 63-72 (pics & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Μπασκόνια - Παναθηναϊκός 63-72 (pics & vid)
Ο Παναθηναϊκός ήταν... Panathinaikos στη Βιτόρια και πραγματοποιώντας την καλύτερη εκτός έδρας εμφάνιση τη φετινή σεζόν επικράτησε της Μπασκόνια με 72-63 και σε συνδυασμό με την ήττα της Φενέρ, μπήκε και πάλι δυνατά στο κυνήγι της τετράδας!ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΤΟΡΙΑ: Γ. Κούβαρης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Την έψαχνε καιρό και την βρήκε την... κατάλληλη στιγμή!

Ο Παναθηναϊκός κάνοντας μεγάλη προσπάθεια στην Βιτόρια κατάφερε να επιβληθεί της φορμαρισμένης Μπασκόνια με 72-63 και να πάρει την πολυπόθητη εκτός έδρας νίκη που ήθελε και επιζητούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό! Μια νίκη που είναι ικανή να τον οδηγήσει μέχρι και το Final – 4 της Κωνσταντινούπολης, αφού ενδέχεται να του χαρίσει το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs! Απαραίτητη προϋπόθεση; Να φανεί συνεπής στα εναπομείναντα δύο ματς με ΤΣΣΚΑ εντός έδρας και Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

Βέβαια λίγο έλειψε να... πιει θάλασσα στο τέλος, αφού δεν ήθελε και πολύ να βάλει τα χέρια του και να βγάλει τα μάτια του! Αν και κρατούσε με νύχια και με δόντια διαφορά 10 πόντων (67-57) δύο λεπτά πριν από το τέλος, δύο φθηνά λάθη του Φελντέιν παραλίγο να γυρίσουν τούμπα το ματς και από θρίαμβο να έφτανε σε... αυτοκτονία. Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο και η εξάντληση, με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να διαχειριστεί την ανάγκη του για το θετικό αποτέλεσμα.

Η διαφορά είχε φτάσει και τους 22 πόντους στα μέσα στης τρίτης περιόδου (25-47) με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει το αμυντικό του ρεσιτάλ! Ουσιαστικά είχε «στραγγαλίσει» τους Βάσκους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν τον δρόμο για το ελληνικό καλάθι και ουσιαστικά σκόραραν από τη γραμμή των βολών και αυτό διότι οι «πράσινοι» είχαν συμπληρώσει γρήγορα τα πέντε ομαδικά φάουλ στην τρίτη περίοδο. Ακόμα όταν η Μπασκόνια μείωσε στους 14 πόντους (37-51) ήρθε ο Γκέιμπριελ για να εκτοξεύσει τρίποντη βόμβα με τη λήξη του δεκαλέπτου και να... κόψει τα πόδια των παικτών του Σίτο Αλόνσο.

Λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε το καλύτερο -ίσως- δεκάλεπτο στην φετινή EuroLeague και ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων, έχοντας προηγηθεί με 18 πόντους διαφορά (24-6) χάρη στην καταπληκτική του άμυνα, την εξουδετέρωση του Λάρκιν και το άριστο διάβασμα του Πασκουάλ!

Ο Καταλανός τεχνικός είχε λύσεις για τα... πάντα σε εκείνο το διάστημα και ουσιαστικά χτύπησε στις αδυναμίες των Βάσκων. Ο Καλάθης ήταν συγκινητικός, τόσο στην άμυνα πάνω στον Αμερικανό γκαρντ της Μπασκόνια, όσο και στην επίθεση, περισσότερο με τη δημιουργία του και με το να «φτιάχνει» καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Ο Γκιστ είχε δυνατό ξεκίνημα μέχρι που... ζήτησε ο ίδιος αλλαγή, ο Νίκολς έκανε αθόρυβη δουλειά, ενώ ο Σίνγκλετον συνέχισε να αποτελεί την σταθερή αξία του Παναθηναϊκού.

Οι έξι πόντοι παθητικό μπορούν να αποτυπώσουν στο έπακρο την εικόνα του αγώνα, αν και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου δεν... ήθελε και πολύ για να «στραβώσουν» τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό. Ο Σέιν Λάρκιν άρχισε να βρίσκει ρυθμό, ο Άνταμ Χάνγκα τον συμπλήρωνε και οι Βάσκοι μείωσαν σε 29-18 χάρη σε ένα επιμέρους 12-5 στο πρώτο πεντάλεπτο του β' δεκαλέπτου. Παρά το μομέντουμ που άρχισε να πηγαίνει στα χέρια της Μπασκόνια, ο Παναθηναϊκός έπαιξε μυαλωμένα, δεν παρασύρθηκε και κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και τη διαφορά μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Μπορεί να ακούγεται «κλισέ» αλλά πραγματικά το ήθελε πολύ! Ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός για 30 λεπτά και δεν μπόρεσε να χάσει αυτή τη νίκη την οποία και κράτησε με νυχια και με δόντια. Εβγαλε τρομερή ενέργεια στη μεγαλύτερη διάρκεια, κυνήγησε όλες τις φάσεις, άριστα διαβασμένος, πολλά hustle plays!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κρις Σίνγλετον ήταν εκείνος που άνοιξε την ψαλίδα της διαφοράς έχοντας στο σύνολο 18 πόντους με 3/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 6/8 βολές, 8 ριμπάουντ. Ο Τζέιμς Γκιστ τον συμπλήρωσε ιδανικά με 11 πόντους και σημαντικές άμυνες στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Ροντρίγκ Μπομπουά ήταν σε... άλλο γήπεδο (0/2 δίποντα, 0/3 τρίποντα), πολύ άστοχος και δεν μπόρεσε να βοηθήσει καθόλου την ομάδα του

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Αν στο πρώτο δεκάλεπτο όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 24-6 και έβαλε τις βάσεις για τη μεγάλη νίκη στην Fernando Buesa Arena, στο δεύτερο μπόρεσε να «απαντήσει» στο... παραλίγο ξέσπασμα της Μπασκόνια και να ανακτήσει τον ρυθμό του αγώνα διατηρώντας την διαφορά σε υψηλά επίπεδα.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ» ΗΡΩΑΣ: Ο Μάικ Τζέιμς με δύο σημαντικά καλάθια στο τέλος και δη τη στιγμή που η Μπασκόνια είχε πάρει το μομέντουμ και έδειχνε πιο ικανή από ποτέ να γυρίσει το ματς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το... το καλάθι της χρονιάς που λίγο έλειψε να πετύχει ο Γιάννης Μπουρούσης! Στα 30'' πριν από το τέλος του ημιχρόνου, πήρε τη μπάλα ξαπλωμένος και με υπερένταση προσπάθησε να ευστοχήσει με ταμπλό! Όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι...

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός την τελευταία περίοδο, όταν εξαιτίας της κούρασης δέχτηκε 26 πόντους, ενώ είχε δεχτεί 37 στα προηγούμενα 30 λεπτά. Η Μπασκόνια το πρώτο της δεκάλεπτο και τα 4/24 σουτ.

Τα δεκάλεπτα: 6-24, 21-37, 37-54, 63-72

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.