H οικογενειακή αποστολή και το «vamos» του «διπλού» (pics)

H οικογενειακή αποστολή και το «vamos» του «διπλού» (pics)

Γιώργος Κούβαρης
H οικογενειακή αποστολή και το «vamos» του «διπλού» (pics)
Ο Γιώργος Κούβαρης έφτασε στη χώρα των Βάσκων με την αποστολή των «πρασίνων» και μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας εν όψει του πολύ κρίσιμου παιχνιδιού, μετά και τα τελευταία αποτελέσματα, με αντίπαλο τη Μπασκόνια στην... αφιλόξενη Βιτόρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΤΟΡΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Μετά το παιχνίδι στο Κάουνας ο προβληματισμός ήταν έκδηλος. Κανείς δεν μπορούσε να «χωνέψει» τον τρόπο με τον οποίο είχε χάσει η ομάδα από τη Ζάλγκιρις, ενώ είχε αρχίσει να μπαίνει στην εξίσωση και ο παράγοντας «αποκλεισμός από τα playoffs».

Κάτι που πριν από μερικές εβδομάδες έμοιαζε απίθανο να συμβεί, αλλά όπως είναι δομημένη η φετινή EuroLeague και βάσει του βεβαρημένου προγράμματος, όλες οι ομάδες είναι ικανές για το καλύτερο και το... χειρότερο. Όπως και αποδείχθηκε!

Εκεί που άρχισε να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, έφτασε στο σημείο να διεκδικεί ακόμα και την είσοδο στην πρώτη τετράδα της regular season, όπερ και σημαίνει το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs! Δύο σερί νίκες με Ρεάλ Μαδρίτης και Αρμάνι Μιλάνο και ο Παναθηναϊκός Superfoods ξανά στο... παιχνίδι! Και αν αναλογιστεί κάποιος το ρεκόρ που έχει στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 13 νίκες σε 14 παιχνίδια, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα αυτό το αβαντάζ...

Δεν είναι εύκολη η κατάκτηση της 4ης θέσης, αλλά σε καμία περίπτωση και απίθανη. Το παιχνίδι με την Μπασκόνια είναι εκείνο που θα καθορίσει και το «πράσινο» μέλλον μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου και σε μεγάλο βαθμό την θέση που θα τερματίσει η ομάδα. Το σίγουρο είναι ότι στις τάξεις των «πρασίνων» επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το πολυπόθητο «διπλό», το οποίο θα τους ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο στην τελική τετράδα. Βέβαια τίποτα δεν εξαρτάται μόνο από τα χέρια τους ωστόσο οφείλουν και θέλουν να κυνηγήσουν όλες τις ελπίδες που τους αναλογούν στα τρία εναπομείναντα ματς με Μπασκόνια (εκτός), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός) και Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός).

Ο Γιαννακόπουλος και η οικογενειακή πτήση

Το καλό κλίμα στις τάξεις της ομάδας έγινε ακόμα καλύτερο, αφού μερικοί παίκτες ταξίδεψαν στη Βιτόρια μαζί με τις οικογένειές τους, όπως ο Μάικ Τζέιμς και ο Κέι Σι Ρίβερς. Μάλιστα την αποστολή συνόδεψε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μαζί με την σύζυγό του Ιωάννα και τη μητέρα του Δέσποινα, με τον πρόεδρο της ομάδας να... ηγείται για την εκτός έδρας νίκη. Τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν σε όλα τα μέλη της αποστολής, με τους Αμερικανούς να στήνουν το δικό τους... λόμπι στο αεροπλάνο και να συζητάνε μεταξύ τους και τους υπόλοιπους να χαλαρώνουν με μουσική και ταινίες.

Φυσικά από τις συζητήσεις των μελών της αποστολής δεν έλειψαν τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στην Τουρκία, με την εντός έδρας ήττα της Φενέρ από την Μακάμπι: «Όλα μπορούν να συμβούν σ' αυτήν την Ευρωλίγκα. Γι' αυτό ας κερδίσουμε εμείς και βλέπουμε στο τέλος τι θα έχουμε καταφέρει» ήταν μία από τις εφάμιλλες ατάκες που ακούστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Πίστη υπάρχει. Και αυτό είναι το πλέον σίγουρο. Μένει να φανεί κατά πόσο θα βγουν στο παρκέ της «Fernando Buesa Arena» τα πλάνα του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος είχε λίγες ώρες για να προετοιμάσει την ομάδα του γι' αυτό το παιχνίδι. Κάτι που -φυσικά- ισχύει και στον αντίποδα, με τον Σίτο Αλόνσο και την φορμαρισμένη Μπασκόνια.

Κατά την άφιξη στο... ερημικό αεροδρόμιο της Βιτόρια δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι (όπως θα περίμεναν πολλοί) για τον Γιάννη Μπουρούση και τον Μάικ Τζέιμς, παρά μόνο ένας φωτογράφος. Παρόλα αυτά εθεάθησαν δύο εκπρόσωποι του Τύπου στο ξενοδοχείο χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις. Η αποστολή της ομάδας βρήκε πολύ κρύο και βροχή, με την προπόνηση της ελληνικής ομάδας είναι προγραμματισμένη για τις 9 το βράδυ.

Η αφιλόξενη Βιτόρια

Από εκεί και πέρα σύμμαχος του Παναθηναϊκού δεν θα είναι η προϊστορία. Κάθε επίσκεψη στην βόρεια Ισπανία και δη στην επαρχία Αλάβα (σ.σ. με την Αλαβές να αποτελεί το ποδοσφαιρικό καμάρι της πόλης) περνάει από... σαράντα κύματα! Το γήπεδο της Μπασκόνια γίνεται... κατηφορικό τις περισσότερες φορές, αφού σε εννέα αναμετρήσεις για την EuroLeague το σκορ είναι 7-2 υπέρ των Βασκων. Μάλιστα οι τελευταίες δύο ήττες ήταν και εκείνες που στέρησαν από τον Παναθηναϊκό το δικαίωμα να διεκδικήσει την είσοδο στο περσινό Final-4 του Βερολίνου.

Αντίστοιχα η τελευταία νίκη σημειώθηκε τη σεζόν 2013-14 με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο της ομάδας. Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 72-64 (Λάσμε 20, Διαμαντίδης 12, Γκιστ 10-Πλάις 17, Ερτέλ 13) και από εκείνο το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2014 επιστρέφουν στον τόπο του... εγκλήματος, οι Παππάς, Γκιστ και Φώτσης. Η πρώτη νίκη των «πρασίνων» σημειώθηκε τη σεζόν 2002-2003 με 76-75 (Μακ Ντόναλαντ 15, Μίντλετον 15, Φώτσης 12-Νοτσιόνι 20, Άλεν 15, Μότολα 13).

Don't run Baskonia, don't run

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, οι «πράσινοι» καλούνται να σταματήσουν τον δαιμονιώδη ρυθμό που επιβάλει η Μπασκόνια στα εντός έδρας παιχνίδια της. Ένα τρίλεπτο είναι ικανό να «σκοτώσει» οποιονδήποτε αντίπαλο και είναι χαρακτηριστικό ότι κάπως έτσι την... πάτησε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο περιορισμός του Σέιν Λάρκιν αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα των «πρασίνων» και δεν αποκλείεται να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής ο Μάικ Τζέιμς! Ο Αμερικανός γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι ίδιου στυλ παίκτης, στα... κυβικά του Λάρκιν και αναμένεται -εκτός από τις επιθετικές του πρωτοβουλίες- να παίξει σημαντικό ρόλο και στο αμυντικό κομμάτι.

Οι «πράσινοι» αναμένεται να πάνε περισσότερο σε «σετ» παιχνίδι και άμυνα στα όρια του φάουλ προκειμένου να σταματήσουν τα... γκάζια των Ισπανών στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Φελντέιν και Ρίβερς αναμένεται να έχουν αρκετή δουλειά πάνω τον Χάνγκα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πάνω του και τον Ντιμίτρις Νίκολς. Επιθετικά ο Πασκουάλ έχει ζητήσει υπομονή από τους παίκτες του, καλή κυκλοφορία και αποφυγή των λαθών. Γιατί στην αντίθετη περίπτωση είναι δεδομένο ότι η Μπασκόνια θα τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, πολλώ δε μάλλον εάν υπάρχουν σχήματα από πλευράς Παναθηναϊκού με αργές επιστροφές.

Και όπως λένε στη χώρα των Βάσκων «Ikusten duzu beranduago»