Κλάιμπερν: «Μου αρέσει να παίρνω μεγάλα σουτ!»

Γιώργος Κούβαρης
Κλάιμπερν: «Μου αρέσει να παίρνω μεγάλα σουτ!»
Ο Ουίλ Κλάιμπερν, ο παίκτης... έκπληξη της φετινής EuroLeague μίλησε στο gazzetta.gr για την εκπληκτική του πορεία, τον Μπλατ, τους «αιώνιους» αντιπάλους και τη μάχη του ΣΕΦ!

Μέχρι το καλοκαίρι του 2016, το όνομα του δεν ήταν γνωστό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για την ακρίβεια ήταν γνωστό σε λίγους και πιο... εξειδικευμένους με το γερμανικό πρωτάθλημα και το πρωτάθλημα Ισραήλ. Ειδάλλως το όνομα του Ουίλ Κλάιμπερν ήταν χαμένο ανάμεσα στους ουκ ολίγους Αμερικανούς που βολοδέρνουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ένας παίκτης ο οποίος δεν έγινε ποτέ ντραφτ έχοντας αλλάξει τρία κολέγια! Μετά το Μάρσαλτάουν (2008-2010), πήρε μεταγραφή στο Γιούτα (2010-2011) και από εκεί στο Αϊόβα Στέιτ προκειμένου να είναι πιο κοντά στην γενέτειρα πατρίδα του, το Μίσιγκαν.

Το καλοκαίρι του 2013, όταν οι Μιλγουόκι Μπακς επέλεγαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο νούμερο 15 του draft στο ΝΒΑ, ο Κλάιμπερν δεν άκουσε ποτέ το όνομά του και αναγκάστηκε να πάρει το αεροπλάνο για το υπερατλαντικό ταξίδι και τη μόνιμη εγκατάσταση στην Ευρώπη. Αρχικά στη Γερμανία για λογαριασμό της Ουλμ και στη συνέχεια στο Ισραήλ για λογαριασμό της Χάποελ Χολόν. Μάλιστα αναδείχθηκε τη σεζόν 2015-16 και πρώτος σκόρερ της λίγκας με 20,9 πόντους κατά μέσο όρο.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Ολυμπιακός - Νταρουσάφακα, αν ο Γκριν σκοράρει τουλάχιστον 15 πόντους.

Κι αν γνωρίζει κάποιος πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντέιβιντ Μπλατ! Εκείνος που ανακάλυψε τον Ουίλ Κλάιμπερν και του εμπιστεύτηκε με... κλειστά τα μάτια θέση ξένου στην Νταρουσάφακα. Μια ομάδα με υψηλό μπάτζετ και υψηλές απαιτήσεις, η οποία δίνει... μάχη για να προκριθεί στα προημιτελικά.

Ο παίκτης-έκπληξη της φετινής EuroLeague μίλησε το gazzetta.gr και αναφέρθηκε τόσο στους «αιώνιους», όσο στον εαυτό του και στον προπονητή της ομάδας του! «Ο Μπλατ ειναι... Μπλατ! Είχε τη φήμη του πολύ καλού προπονητή και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνουμε και εμείς που δουλεύουμε μαζί του κάθε μέρα. Πάντα βρίσκει τη λύση σε δύσκολες στιγμές. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα εμάς των παικτών να εκτελέσουμε σωστά το πλάνο του» ήταν τα λόγια του Αμερικανού γκαρντ/φόργουορντ για τον προπονητή του, ο οποίος είναι εκείνος που του έχει χαρίσει απλόχερα την... αυτοπεποίθησή!

«Ο κόουτς Μπλατ λέει σε όλους μας να παίρνουμε τα μεγάλα σουτ. Και εμένα μου αρέσει να παίρνω τα μεγάλα σουτ! Μας εμπιστεύεται και το δείχνει και ίσως για αυτό να έχουμε και επιτυχία. Μας τονώνει το ηθικό και την αυτοπεποίθησή μας. Πάντα προσπαθεί να βρει τα καλύτερα plays για μας ώστε η τελική προσπάθεια να είναι αυτή που πρέπει. Ασχέτως αν ευστοχήσουμε ή αστοχήσουμε».

Ο ίδιος είναι κάτι παραπάνω από... προσγειωμένος! «Δεν προσπαθώ να κάνω κάτι ιδιαίτερο ή κάτι το φαντεζί στο παιχνίδι μου. Προσπαθώ απλά να να βοηθάω την ομάδα μου όσο το δυνατόν καλύτερα και ουσιαστικά. Κάνω αυτά που μου ζητάει ο προπονητής μου. Τίποτε το λιγότερο και τίποτε το περισσότερο. Από εκεί και πέρα θέλω να βελτιώνομαι συνέχεια ώστε να φτάσω στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο...»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ματς με τον Παναθηναϊκό, αλλά και στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ: «Την περασμένη εβδομάδα απέναντι στον Παναθηναϊκό γνωρίζαμε καλά ότι έπρεπε πάση θυσία να κερδίσουμε ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης. Παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ τα καταφέραμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πλέον το συγκεκριμένο παιχνίδι το έχουμε αφήσει πίσω. Αποτελεί παρελθόν. Το μυαλό μας βρίσκεται μόνο στο Ολυμπιακό, ένα ματς πολύ πιο δύσκολο από τη στιγμή που θα γίνει στην έδρα του αντιπάλου μας, ο οποίος είναι πολύ δυνατός φέτος. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ καλή ομάδα! Όπως και ο Παναθηναϊκός. Και οι δύο ομάδες έχουν μεγάλες πιθανότητες για το Final-4»

Κλείνοντας απένειμε τα εύσημα στον Ουοναμέικερ λέγοντας ότι «ο Μπραντ τα κάνει όλα πιο εύκολα. Κάνει όλη την ομάδα καλύτερη. Και από τη στιγμή που ο πλέι μέικερ είναι τόσο... καλός, τότε και η υπόλοιπη ομάδα παίζει στο ίδιο επίπεδο».

Όσο για το δικό του μέλλον; Μάλλον προτίμησε να... αποφύγει την ερώτηση! «Θέλω να κάνω μεγάλα πράγματα με τη Νταρουσάφακα και στη συνέχεια θα σκεφτώ και το μέλλον μου. Προς το παρόν με ενδιαφέρει η φετινή σεζόν και να πετύχουμε τους στόχους μας».