Γαλατάσαραϊ - Ρεάλ Μαδρίτης 87-84 (vid)

Γαλατάσαραϊ - Ρεάλ Μαδρίτης 87-84 (vid)
Κόντρα σε παραδόσεις και προγνωστικά, η Γαλατάσαραϊ (8-16) επικράτησε με 87-84 της Ρεάλ (18-6) στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ήταν η πρώτη ήττα των «Blancos» μετά από 9 σερί νίκες!

Ποια άμυνα; Η επίθεση ενθουσιάζει τα πλήθη. Τα εντυπωσιακά καρφώματα, τα τρίποντα των τελευταίων δευτερολέπτων, επί τούτου φρόντισαν οι δύο ομάδες στο πρώτο ημίχρονο. Μυαλό για άμυνα δεν υπήρχε κι αυτό αποδεικνύεται από το σκορ (49-46) του πρώτου μέρους.

Κοινός παρονομαστής των δύο ομάδων ήταν η εκπληκτική ευστοχία στα σουτ τριών πόντων καθώς αμφότερες σούταραν με πάνω από 53%. Οι γηπεδούχοι έβαλαν τα περισσότερα στο πρώτο δεκάλεπτο κι έφθασαν να προηγηθούν έως και με 21-14 (08:30) κάνοντας επιμέρους σκορ 12-2. Η δυσκολία τους να προσεγγίσουν το ζωγραφιστό τους ανάγκασε να σουτάρουν έξω από τα 6,75 και με 5/11 προσπάθειες είχαν το προβάδισμα με 25-20 (10’).

Έπειτα από τα πέντε λάθη του πρώτου δεκαλέπτου, η Ρεάλ κάπως συμμάζεψε το παιχνίδι της με την παρουσία του Λούκα Ντόντσιτς καθώς ο «πιτσιρικάς» ανέβασε τον δείκτη της τελικής πάσας. Οι Ισπανοί είχαν 4/6 τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο, μείωσαν σε 32-31 (14’) και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφεραν να ξεφύγει, αλλά πρόσφεραν απολύτως χορταστικό θέαμα στους θεατές.

Σε αντίθεση με τη Ρεάλ, η Γαλατάσαραϊ αποφάσισε να παίξει άμυνα στο 3ο δεκάλεπτο. Σε αυτό το διάστημα οι Τούρκοι έκαναν πέντε κλεψίματα, βρήκαν πόντους στο transition game και παράλληλα διατήρησε την ευστοχία της στα σουτ τριών πόντων. Η Ρεάλ εγκλωβίστηκε στην αμυντική πίεση των γηπεδούχων και δύο φορές της έμεινε η μπάλα στα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα των 18 πόντων (73-55, 29’) υπέρ της Γαλατάσαραϊ, αλλά εκεί ένα εύστοχο σουτ δύο πόντων του Ρούντι Φερνάντεθ κι ένα τρίποντο του Ντόντσιτς (τουλάχιστον) από τα 8,5 μέτρα μείωσε τη διαφορά στα επίπεδα των 13 πόντων (73-60).

Όπως όμως συνέβη και σε άλλα εντός έδρας παιχνίδια η Γαλατάσαραϊ απέτυχε να κρατήσει τη διαφορά. Η Ρεάλ Μαδρίτης τσάκιζε κόκκαλα στην άμυνα, έπαιξε zone press και μέσα σε τρία αγωνιστικά λεπτά «κατάπιε» τη διαφορά καθώς έτρεξε επιμέρους σκορ (7-16) και μείωσε σε 80-76. Η αντεπίθεση των Μαδριλένων συνεχίστηκε καθώς με την πίεσή τους δεν επέτρεψαν στη Γαλατάσαραϊ να κάνουν μια ορθολογική επίθεση και με νέο σερί 0-8 προηγήθηκαν με 80-84 (38’) μετουσιώνοντας έτσι και το zone press που έπαιξε.

Ένα τρίποντο του Ντίμπλερ (83-84) έδωσε άγρια ομορφιά στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, ενώ η Γαλατάσαραϊ πέρασε και μπροστά (85-84) μετά από εκπληκτική συνεργασία των Γκιουλέρ - Τάιους. Ένα λάθος του Ράντολφ και δύο εύστοχες βολές του Ντέι έδωσαν προβάδισμα τριών πόντων (87-84) στους γηπεδούχους, 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Η αστοχία του Γιουλ και η βιασύνη του Ντόντσιτς να… πετάξει την μπάλα σε μια απέλπιδα προσπάθεια για την ισοφάριση έγραψαν τον επίλογο του αγώνα

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Παρά την επιστροφή της Ρεάλ Μαδρίτης με επιμέρους σκορ 7-24 έπειτα από οκτώ λεπτά στο τέταρτο δεκάλεπτο, η Γαλατάσαραϊ έβγαλε εξαιρετικές άμυνες στα τελευταία 120 δευτερόλεπτα.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Όστιν Ντέι έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ, ενώ ο Τζον Ντίμπλερ είχε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή και πλήγωσε… θανάσιμα τη Ρεάλ Μαδρίτης.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Πέρα από το κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ και την ασίστ στον Άλεξ Τάιους, ο Γκιουλέρ έκανε εξαιρετικό παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα, όπως και ο Τίμπορ Πλάις κάτω από τα καλάθια.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Σέρχιο Γιουλ έχασε μέχρι και ελεύθερη βολή στα εννιά δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και με εξαίρεση 3-4 αγωνιστικά λεπτά ήταν άφαντος στο παρκέ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το εύστοχο σουτ τριών πόντων του Τζον Ντίμπλερ όταν η Ρεάλ ξέφυγε με 80-84. Εκεί ο Αμερικανός κράτησε όρθια την ομάδα του.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Γαλατάσαραϊ τα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου, ενώ η Ρεάλ πέρα από το ολόκληρο το τρίτο δεκάλεπτο, έκανε μόνο λάθη στα τελευταία δύο λεπτά.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η alley oop συνεργασία μεταξύ Ντόντσιτς και Οθέλο Χάντερ στα μισά της τελευταίας περιόδου είχε ακρίβεια και το εντυπωσιακό κάρφωμα του δεύτερου.

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 49-46, 73-60, 87-84.