Εσείς, αν ήσαστε η ΤΣΣΚΑ, θα τον αφήνατε;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Εσείς, αν ήσαστε η ΤΣΣΚΑ, θα τον αφήνατε;

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας «φωτίζει» τα πολλά πλεονεκτήματα, επιφυλάσσεται για την ευόδωση του εγχειρήματος και «φέρνει στο φως» την πρώτη ανεπίσημη αντίδραση Ρώσου συναδέλφου για το ενδεχόμενο παράλληλης απασχόλησης του προπονητή της ΤΣΣΚΑ στον πάγκο της Εθνικής ομάδας.

Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό... Σχεδόν πέντε μήνες μας χωρίζουν από την έναρξη της προετοιμασίας κι ακριβώς 200 μέρες από το πρώτο τζάμπολ στο Ευρωμπάσκετ του 2017 με αντίπαλο την Ισλανδία και ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο διάδοχος του Φώτη Κατσικάρη. Επιπροσθέτως και απολύτως φυσιολογικά, δεν έχει καταρτιστεί κανένα πλάνο για τον τρόπο που θα δουλέψουν οι διεθνείς. Τα φιλικά παιχνίδια που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν κλειστεί με τη σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου της ομάδας (γιατί δεν υπάρχει), αλλά το κυριότερο, είναι ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί η γενικότερη φιλοσοφία που θα ακολουθήσει η «επίσημη αγαπημένη», τώρα που ο χάρτης των εθνικών διοργανώσεων αλλάζει και από το ερχόμενο φθινόπωρο, σε τακτά χρονικά διαστήματα και μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, θα δίνουν προκριματικούς αγώνες, οι οποίοι θα κρίνουν την πρόκριση στα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τα θετικά της υποψηφιότητας Ιτούδη

Ας αρχίσουμε με τα εύκολα. Από τους Έλληνες προπονητές, ο Δημήτρης Ιτούδης, αυτή τη στιγμή, δεν είναι απλά εκείνος που έχει τις πιο «ανεβασμένες» μετοχές στο «χρηματιστήριο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δεν είναι απλά ο πιο πετυχημένος της τελευταίας 3ετίας, είναι μέχρι αποδείξεως του εναντίου (προπονητής της χρονιάς στην Euroleague) ο κορυφαίος τεχνικός στην Ευρώπη. Μετά από 13 επιτυχημένα χρόνια στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σαν κάτι περισσότερο από associate head coach, που λένε και στο ΝΒΑ, με το που ανέλαβε πρώτος προπονητής (μετά το ξεκίνημα της καριέρας του), οδήγησε την Μπάνβιτ στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στο άκρως ανταγωνιστικό τουρκικό πρωτάθλημα και με το που «προβιβάστηκε» στην ΤΣΣΚΑ, την καθοδήγησε σε δύο συνεχόμενα Final 4 και στον πρώτο και πιο δύσκολο ευρωπαϊκό της τίτλο μετά από χρόνια σερί αποτυχιών.

Η αξία του, λοιπόν, είναι κάτι περισσότερο από αναγνωρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι απολύτως φυσιολογικό να αποτελεί την πρώτη επιλογή της ομοσπονδίας, που καλά κάνει και θέλει να «ενισχύσει» την Εθνική ομάδα με τον καλύτερο Έλληνα προπονητή. Αν, όπως μαθαίνουμε, το τίμημα της ενδεχόμενης συνεργασίας θα παραπέμπει σε... ευγενική χορηγία (δηλαδή σχεδόν... δωρεάν) από την πλευρά του 46χρονου Βεροιώτη coach, τότε ακόμη καλύτερα! Γιατί αυτό, κατά πρώτον, τον τιμά (έχει πολύ μεγάλο συμβόλαιο στην ΤΣΣΚΑ) και κατά δεύτερον «λύνει» ένα τεράστιο πρόβλημα της ΕΟΚ, που στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης και με κατακερματισμένους τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δυσκολεύεται να διαθέσει ακόμη και ένα αξιοπρεπές ποσό.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, στο ραντεβού που έγινε μεσοβδόμαδα στη Μόσχα, ο Δημήτρης Ιτούδης δήλωσε «στρατιώτης» της Εθνικής, δεν αξίωσε οικονομικές απολαβές και μάλιστα προθυμοποιήθηκε να καταθέσει και μία έκθεση για τη λειτουργία της Εθνικής ομάδας στα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστια τιμή την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας και δήλωσε απόλυτα σύμφωνος να αναλάβει τη δουλειά, αν και εφόσον, οι συνθήκες το ευνοούν... Δηλαδή αν η ΤΣΣΚΑ, με την οποία είναι «δεμένος» μέχρι το 2019 (υπάρχει σχετικός όρος στο συμβόλαιό του που απαιτεί τη συγκατάθεσή της), δώσει το ok και του επιτρέψει την παράλληλη απασχόληση.

Σ' αυτό το σημείο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο 46χρονος Έλληνας προπονητής «καλοβλέπει» το μέλλον του στο ΝΒΑ και δεν είναι λίγες οι ομάδες που τον έχουν στο «radar» τους ως τον επόμενο Ευρωπαίο που μπορεί να κάνει το «άλμα» για τον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος. Μία ενδεχόμενη συνεργασία με την Εθνική ομάδα και φυσικά με τον Έλληνα superstar του «άλλου πλανήτη», Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα «ανεβάσει» ακόμη περισσότερες τις μετοχές του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολύ απλά, γιατί οι Αμερικανοί δίνουν μεγαλύτερη βάση στην πορεία ενός προπονητή σε εθνικό επίπεδο (π.χ.: ο assistant-coach της Γιούτα Τζαζ, Ιγκόρ Κοκόσκοφ που ήταν στην Εθνική Γεωργίας και τώρα στην αντίστοιχη της Σλοβενίας), απ' ότι σε διασυλλογικό.

Τα εμπόδια του εγχειρήματος

Πολύ απλά, ο «ισχυρός άνδρας» της ΤΣΣΚΑ, Αντρέϊ Βατούτιν και το συμβούλιο των επιχειρηματιών που εξουσιοδοτούν τον έμμισθο πρόεδρό της να «τρέχει» την ομάδα. Στο σημείο αυτό, προκύπτουν πολλαπλά ερωτήματα. Ποιος σοβαρός παράγοντας, μίας ομάδας που, μετά από 8 χρόνια συνεχόμενων αποτυχιών και απίστευτων εξόδων, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα συναινούσε σε μία τέτοια πρόταση και μάλιστα τον Φεβρουάριο μήνα; Πως μπορεί ο ρωσικός «κολοσσός» να εξετάσει αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην παράλληλη απασχόληση του τεχνικού «αφεντικού» του, πριν ξέρει πως θα κυλήσει η εφετινή χρονιά και πριν κάνει τον απολογισμό του, μετά το τέλος, φυσικά, του Final 4 και τους τελικούς της VTB League; Προσωπικά μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο και όσο και να θέλει ο Δημήτρης Ιτούδης (καλό για μας), το θέμα δεν μοιάζει εύκολο να επιλυθεί άμεσα.

«Αν ήμουν το αφεντικό, θα έλεγα όχι!»

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με την ΤΣΣΚΑ που δεν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ συζητώντας το θέμα με Ρώσο συνάδελφο, που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις και θέλησε να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, εισπέπραξε την εξής απάντηση: «Αν ήμουν εγώ το αφεντικό, για την ώρα, θα έλεγα όχι! Εκτός κι αν είχα αποφασίσει να λύσω τη συνεργασία μου μαζί του...». Και πως να μην πει όχι; Από τη στιγμή, που στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει καμία εικόνα ακόμη για το «καλεντάρι» της νέας σεζόν. Για το πότε θα διεξαχθούν τα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος (λένε για τέλη Νοεμβρίου και μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημες ημερομηνίες) και πότε και αν η Euroleague, θα διακόψει το αγωνιστικό πρόγραμμα (κυκλοφορεί ότι σε ανεπίσημο επίπεδο υπάρχει συμφωνία) για να διευκολύνει τους διεθνείς αγώνες. Επίσης, μπορεί ένας προπονητής να γίνει... Βέγγος μεταξύ ταξιδιών και διαφορετικών υποχρεώσεων και να τα πηγαίνει εξίσου καλά σε δύο πολύ απαιτητικές θέσεις; Επομένως, πως αυτή τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές, ένας σοβαρός σύλλογος όπως η ΤΣΣΚΑ, μπορεί να ξέρει τι θα γίνει μέσα στους επόμενους 3,5 μήνες για να συμφωνήσει σε μία πρόταση, που ενδεχομένως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της; Μόνο εάν ξέρει ότι το καλοκαίρι, θα χωρίσουν οι δρόμοι της με τον Δημήτρη Ιτούδη. Κάτι που για την ώρα δεν διαφαίνεται πιθανό...

Η τακτική του «ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα»

Για επίλογο, αφήσαμε την γνωστή στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», επικοινωνιακή τακτική του ισχυρού άνδρα του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, νομίζετε, ότι δεν τα ξέρει όλα αυτά που καταγράψαμε παραπάνω; Γιατί, επομένως, αφήνει να κυκλοφορήσει σε αυτό το timing όλο αυτό το εγχείρημα; Μήπως για να επανακτήσει τις χαμένες εντυπώσεις από τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε για τον τελικό του Κυπέλλου; Μήπως για να πείσει την κοινή γνώμη ότι προσπάθησε να φέρει τον καλύτερο; Και μετά να έχει άλλοθι για να καταλήξει στη μοναδική επιλογή, που αυτή τη στιγμή, πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όλοι ξέρουμε ποιος είναι, αλλά λόγω της μεταξύ τους «ψύχρας» των τελευταίων ετών, διστάζει ακόμη να κάνει την ολική επαναφορά;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!