Παναθηναϊκός - Μπάμπεργκ 81-72 (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Μπάμπεργκ 81-72 (vid)
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δυσκολεύτηκε κατά διαστήματα, αλλά έφτασε τελικά στην επικράτηση απέναντι στην Μπάμπεργκ με 81-72 και έμεινε μόνος του στην 5η θέση μετά τις ήττες του Ερυθρού Αστέρα και της Μπασκόνια. Εξαιρετικοί Μπουρούσης, Φελντέιν, Σίνγκλετον.

Μπορεί η Μπάμπερκ να αποτελεί... σκληρό καρύδι για τις περισσότερες ομάδες της EuroLeague, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει βρει το κουμπί της και δεν την άφησε να κάνει την έκπληξη στο ΟΑΚΑ. Αν και υπήρχαν διαστήματα που οι «πράσινοι» τα... χρειάστηκαν, ουσιαστικά δεν καρδιοχτύπησαν ιδιαίτερα.

Πλέον μπορεί να πει κάποιος ότι «κλείδωσε» τη πρόκριση ενώ μπορεί να ονειρεύεται και την τετράδα. Κάτι που φαντάζει δύσκολο από τη στιγμή που έχει το μειονέκτημα στην ισοβαθμία με τη Φενέρ αλλά σε καμία περίπτωση απίθανο.

Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν... όλα τα λεφτά για τον Παναθηναϊκό, ο Φελντέιν εκείνος που έδωσε το έναυσμα, ενώ οι Σίνγκλετον και Τζέιμς εκείνοι που τους συμπλήρωσαν ιδανικά, με τους «πράσινους» να βρίσκονται πλέον μόνοι τους στην 5η θέση της κατάταξης μετά τις ήττες των Ερυθρού Αστερα και Μπασκόνια. Παράλληλα διατήρησαν και το αήττητο με τη Μπάμπεργκ στο ΟΑΚΑ (4-0) ενώ έφτασαν το ρεκόρ τους στο 7-1 κόντρα στη γερμανική ομάδα.

Το τρίτο δεκάλεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος κράτησε τον Παναθηναϊκό τη στιγμή που τα τρίποντα είχαν σταματήσει να μπαίνουν και αυτό χάρη στην εξαιρετική άμυνα των φιλοξενούμενων. Ο Έλληνας σέντερ πήρε πολλές μπάλες στο «ζωγραφιστό» έπαιξε με πλάτη και «τελείωσε» τις περισσότερες φάσεις με αποτέλεσμα να στείλει εκ νέου τη διαφορά στους 10 πόντους (62-52). Σε αυτό έπαιξε ρόλο η αποδιοργάνωση της Μπάμπεργκ μετά τον τραυματισμό του Ζήση στα μέσα της τρίτης περιόδου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει προκειμένου να κάνει ράμματα. Πάντως και πάλι ο Παναθηναϊκός στήριξε μέρος του παιχνιδιού του στα τρίποντα έχοντας στο σύνολο 12/27 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα.

Εκείνος που ξεκίνησε «καυτός» το ματς και δεν είχε κανένα... πρόβλημα από την άμυνα της Μπάμπεργκ ήταν ο Τζέιμς Φελντέιν, ο οποίος πήρε ψυχολογία από το πρώτο σουτ και στη συνέχεια ζητούσε τη μπάλα για να «εκτελεί» από την περιφέρεια. Και το κατάφερε στον μέγιστο βαθμό, αφού η αξιόπιστη λύση στο επιθετικό κομμάτι των «πρασίνων» και εκείνος που... έκοψε τον βήχα των Γερμανών τη στιγμή που προηγήθηκαν με 13-7 στο 4'. Με κύριο συστατικό τα σουτ από την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ένα επιμέρους 20-6 και έκλεισε το δεκάλεπτο στο +8 (27-19).

Η συνέχεια ωστόσο ήταν διαφορετική. Αν και η διαφορά έφτασε και τους 11 πόντους (30-19 στο 11'), με τον Παππά να είναι θετικός και τον Μπουρούση να βοηθάει σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού, η Μπάμπεργκ δυνάμωσε στην άμυνα, έκλεισε τα ελεύθερα σουτ των «πρασίνων» και άρχισε να «ροκανίζει» τη διαφορά. Οι Ραντόσεβιτς και Ζήσης έκαναν τη μεγαλύτερη τη ζημιά και με ένα επιμέρους 16-2 προηγήθηκε 35-32 γυρίζοντας... τούμπα το ματς.

Ο Καλάθης ήταν αρνητικός σε αυτό το διάστημα αφού εκβίασε και τα σουτ (0/2 δίποντα και 0/3 τρίποντα) ενώ με την επιστροφή των Φελντέιν (13π. στο πρώτο ημίχρονο) και Σίνγκλετον (11π. στο πρώτο ημίχρονο) ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε κάπως το παιχνίδι.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ήταν καλά διαβασμένος, χτύπησε την αδυναμία της Μπάμπεργκ στην άμυνα στο low post δίνοντας ο Πασκουάλ πολλές μπάλες στον Μπουρούση, ενώ κατάφερε να περιορίσει τη δράση του Μίλερ στο δεύτερο ημίχρονο.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό έχοντας 16 πόντους (σ.σ. οι 11 στην τρίτη περίοδο) με 4/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 5/8 βολές, 3 ριμπάουντ και 4 λάθη. Ο Κρις Σίνγκλετον πρόσθεσε άλλους 17 πόντους με 1/3 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 3/3 βολές και 6 ριμπάουντ.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Νικολό Μέλι δεν βοήθησε καθόλου τη Μπάμπεργκ αφού έμεινε στους 2 πόντους με 1/5 σουτ, 0/1 βολή, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Από τον Παναθηναϊκό και πάλι ο Καλάθης πιστοποίησε το ντεφορμάρισμά του με 0/5 σουτ ,5 ασίστ και 3 λάθη.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίτο δεκάλεπτο, όταν ο Παναθηναϊκός πήρε διαφορά 10 πόντων με 62-52 και αυτό χάρη στις προσωπικές ενέργειες του Μπουρούση στο low post.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η σύγκρουση στον αέρα μεταξύ Παππά και Τζέιμς! Ο Αμερικανός είχε πάρει το ριμπάουντ, ο Έλληνας γκαρντ είχε... φόρα και έπεσε πάνω στον συμπαίκτη του με αποτέλεσμα να σωριαστούν και οι δύο στο παρκέ, η μπάλα να φύγει από τα χέρια τους και ο Τάις να καρφώσει από το... πουθενά στο καλάθι των «πρασίνων».

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: H Μπάμπεργκ τα κακά ποσοστά στις βολές (53% με 8/15) ενώ ο Παναθηναϊκός το ξεκίνημα του ματς, όταν και μπήκε χωρίς νεύρο με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στο σκορ.

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 42-41, 62-54, 81-72