Κιθ Λάνγκφορντ, o... Φορντ της νέας εποχής! (pics & vid)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Κιθ Λάνγκφορντ, o... Φορντ της νέας εποχής! (pics & vid)
Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα της Ούνικς Καζάν και το gazzetta.gr γράφει για την απίθανη επίδοση του Κιθ Λάνγκφορντ σε σχέση με τους προηγούμενους κορυφαίους σκόρερ της EuroLeague!

Ο Κιθ Λάνγκφορντ και η παρουσία του στην πρώτη θέση της λίστας των κορυφαίων σκόρερ της EuroLeague 2016-17 δεν είναι αποτέλεσμα των... περιστάσεών του. Είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεών του. Στην προκειμένη, της απόφασής του να υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Ούνικς που θα τον κρατήσει στο Basket Hall του Ταταρστάν ως το 2018. Στα 32 του χρόνια ο Λάνγκφορντ κέρδισε τρεις πρωτιές στην έρευνα μεταξύ των GMs των 16 ομάδων της EuroLeague. Αυτές σε ό,τι αφορά τον καλύτερο Αμερικανό της λίγκας (43.75%), τον παίκτη που θα κάνει την breakout season (18.75%) και τον καλύτερο σούτινγκ γκαρντ της διοργάνωσης (31.25)!


«Αν ρίξετε μια ματιά στους παίκτες που έπαιξαν καλά τα προηγούμενα χρόνια στην EuroLeague, θα διαπιστώσετε πως αυτό που τους συνδέει είναι ότι έμειναν στην ίδια ομάδα, υπό τον ίδιο κόουτς για πολλά χρόνια» παραδέχτηκε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Αμερικανός σκόρερ, ο μόνος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που ήταν μέλος της All-EuroLeague First Team και κάτοχος του «Alphonso Ford Trophy», ο οποίος άλλαξε ομάδα την επόμενη χρονιά (σ.σ. 2014-15, όταν αποχώρησε από την Αρμάνι για την Ούνικς)! Εξήγησε, δε, πως «η συνεργασία μου με τον κόουτς Πασούτιν είναι "κλειδί" για εμένα και θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω μαζί του. Με καταλαβαίνει, θα με ξεκουράσει όταν το χρειαστώ κι έχει βρει τον τρόπο να με αντιμετωπίζει κατάλληλα ώστε να αποδώσω και να βγάλω στο γήπεδο αυτά που μπορώ».

Το περασμένο καλοκαίρι, λοιπόν, και παρά την έντονη φημολογία που είχε διαρρεύσει για συμφωνία με τη Μακάμπι, ο Λάνγκφορντ επέκτεινε τη συνεργασία του με την Ούνικς Καζάν που επέστρεψε στην εφετινή EuroLeague ως φιναλίστ στη VTB United League. Ο περσινός απολογισμός του; 19.7 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μ.ό. στο EuroCup, εκεί όπου η Ούνικς Καζάν έφτασε ως τους «16» της διοργάνωσης. Η εφετινή είναι η έβδομη σεζόν του στην EuroLeague, έχει εκτοξεύσει τους μέσους όρους του και διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ της διοργάνωσης, έχοντας συμπληρώσει τα 2/3 της regular season!

Ο Λάνγκφορντ, λοιπόν, έχει 22.3 πόντους μ.ό. στους 19 από τους 20 αγώνες της Ούνικς Καζάν που έχει συμμετάσχει, διεκδικώντας τον τίτλο του Κορυφαίου Σκόρερ της EuroLeague για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Το είχε πετύχει τη σεζόν 2013-14, ως παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο, έχοντας 17.6 πόντους σε 24 αγώνες. Το συγκεκριμένο βραβείο θεσπίστηκε τη σεζόν 2004-05 στην μνήμη του μακαρίτη Αλφόνσο Φορντ και απονέμεται στον παίκτη που έχει τον υψηλότερο μ.ό. πόντων πριν από το Final Four ενώ ο Ιγκόρ Ρακότσεβιτς είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει κατακτήσει τον τίτλο τρεις φορές. Δυο ως παίκτης της μεγάλης Τάου και μια με τη φανέλα της Εφές Πίλσεν!

Τη λίστα συμπληρώνουν οι Μπόμπι Μπράουν (Σιένα), Νάντο Ντε Κολό (ΤΣΣΚΑ), Λίνας Κλέιζα (Ολυμπιακός), Μπο ΜακΚάλεμπ (Σιένα), Ντρου Νίκολας (Μπένετον), Τέιλορ Ρότσεστι (Νίζνι), Μαρκ Σάλιερς (Ροάν) και Τσαρλς Σμιθ (Σκαβολίνι). «Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν ακριβώς τα συναισθήματα και τον σεβασμό μου προς τον Αλφόνσο Φορντ. Παρ' όλα αυτά, το να βγω πρώτος σκόρερ στην EuroLeague δεν είναι αυτοσκοπός. Βέβαια, θα ήμουν ψεύτης αν σας έλεγα ότι αυτή η προοπτική δεν βρίσκεται στο πίσω μέρους του μυαλού μου, όμως δεν με... καίει ιδιαίτερα». Το ιδιαίτερο σε ό,τι έχει να κάνει με τον Λάνγκφορντ και την εφετινή παρουσία του στην Ούνικς Καζάν είναι ότι ο μ.ό. του είναι καλύτερος από τις προηγούμενες 12 περιπτώσεις!


Κι όλα αυτά ενώ ο πρώτος σκόρερ της EuroLeague βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές, στα ματς με τις Νταρουσάφακα, Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι. Ενώ, λοιπόν, στις πρώτες 17 αγωνιστικές είχε μ.ό. 24.4 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, εντούτοις στις προηγούμενες τρεις εμφανίσεις του μέτρησε μόλις 6 βαθμούς, έχοντας 4/23 δίποντα και 6/21 τρίποντα σε αυτό το διάστημα! Μετράει, δηλαδή, 13 πόντους μ.ό. με 10/44 σουτ εντός πεδιάς. Πλέον ο Λάνγκφορντ θα βρει απέναντί του τον Ολυμπιακό, την ομάδα που επιτρέπει στον αντίπαλό της το μικρότερο ranking ανά αγώνα (74.1) ενώ στο ματς του πρώτου γύρου στο Φάληρο μέτρησε 25 πόντους με 2/2 βολές, 7/17 δίποντα και 3/6 τρίποντα.