Η χρονιά της «αρκούδας»! (pics & vids)

Η χρονιά της «αρκούδας»! (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Η χρονιά της «αρκούδας»! (pics & vids)
Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα πρόσωπα, τις ομάδες και τα γεγονότα που σημάδεψαν την EuroLeague μέσα στο 2016!

Αν υπάρχει μια ομάδα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη ότι δεν τελειώνει τίποτα πριν από την απονομή, αυτή είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ένας οργανισμός που έφθασε πέρσι στο Final Four της EuroLeague για 13η φορά τα τελευταία 14 χρόνια ωστόσο οι παίκτες και ο Δημήτρης Ιτούδης ουδόλως ενθουσιάστηκαν έπειτα από το sweep στην προημιτελική σειρά με τον Ερυθρό Αστέρα. Τουναντίον, έπειτα από κάθε παιχνίδι υπενθύμιζαν πως τα πιο δύσκολα έρχονται και ότι τίποτα δεν είχε ολοκληρωθεί. Βλέπετε, το πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ είναι ότι μόνο δυο παιχνίδια κρίνουν αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη: Ο ημιτελικός και ο τελικός της EuroLeague.

Στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από οκτώ χρόνια

Ήταν ένας τελικός που τα είχε όλα! Ανατροπή διαφοράς 21 πόντων (53-32, 21:33), μεγάλα καλάθια, το φόλοου του Βίκτορ Χριάπα που έστειλε το ματς στην παράταση κι εν συνεχεία τους συγκλονιστικούς Ντε Κολό και Χάινς στο έξτρα πεντάλεπτο, εκεί που κρίθηκαν όλα! Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε της Φενέρμπαχτσε με 101-96 στην Mercedes-Benz Arena και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια! Το 2006 στην Πράγα οι Ρώσοι χρειάστηκαν τον Θοδωρή Παπαλουκά στον «άσο», φέτος χρειάστηκαν έναν άλλον Έλληνα, τον Δημήτρη Ιτούδη για να τελειώσει τη δουλειά και να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια ο Έτορε Μεσίνα και ο Γιόνας Καζλάουσκας.

Ο τελικός της ανατροπής!

Η ΤΣΣΚΑ έκανε το τέλειο ημίχρονο στις 15 Μαΐου 2016, ξεδίπλωσε όλη την ποιότητά της στο παρκέ, πάτησε γκάζι στο δεύτερο δεκάλεπτο με τους Τεόντοσιτς, Ντε Κολό και Χίγκινς ενώ πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 50-30! Παρ' όλα αυτά, η Φενέρμπαχτσε αντέδρασε, άρχισε να ροκανίζει σταδιακά τη διαφορά με τους Γιούντο, Άντιτς ενώ ισοφάρισε σε 81-81 με το τρίποντο του Ντίξον στα 40"! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για την ΤΣΣΚΑ, ο Σλούκας κέρδισε το φάουλ μετά το λάθος του Ντε Κολό και διαμόρφωσε το 81-83 με 2/2 βολές στα 21" για το φινάλε της κανονικής διάρκειας. Η τελευταία λέξη, πάντως, ανήκε στον Βίκτορ Χριάπα, που εξιλεώθηκε για το λάθος που έκανε το 2014. Ο Ντε Κολό σούταρε για τρεις πόντους, η μπάλα όμως κατέληξε στα χέρια του Ρώσου φόργουορντ που ισοφάρισε με φόλοου (83-83) στέλνοντας το ματς στην παράταση. Το μομέντουμ φάνηκε να ταιριάζει περισσότερο στη Φενέρμπαχτσε που πήγε στο +3 με τρίποντο του Σλούκα. Ωστόσο, από εκεί και πέρα «μίλησαν» μόνο οι Κάιλ Χάινς - Νάντο Ντε Κολό, απέναντι μάλιστα σε μια Φενέρ που ήταν φανερά κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια να γυρίσει το ματς. Τελικό σκορ 101-96 και η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε τον έβδομο ευρωπαϊκό τίτλο της, και τρίτο από καταβολής του θεσμού του Final Four.

Ο Προπονητής της Χρονιάς είναι Έλληνας

Ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την EuroLeague μετά από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ο πρώτος που το πετυχαίνει, όντας σε πάγκο ξένης ομάδας! Ήταν ο μαθητής που κέρδισε τον δάσκαλό του, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας ανήκει και στον Ζέλικο. Δεν θα ήμουν σε αυτό το επίπεδο αν δεν ήταν αυτός. Αν δεν ήταν ο μεγάλος μου αδερφός και αν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία στον Παναθηναϊκό…» παραδέχτηκε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε ο Ιτούδης, ο οποίος αναδείχτηκε Κόουτς της Χρονιάς στην EuroLeague, παραλαμβάνοντας πρόσφατα το βραβείο «Alexander Gomelskiy» από τα χέρια του μέντορά του! Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μίλος Τεόντοσιτς στο gTV, στο περιθώριο του Final Four στο Βερολίνο. Ο Σέρβος γκαρντ εξήγησε πως ο Ιτούδης είναι «ο καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ», τονίζοντας μάλιστα πως η διαφορά της ΤΣΣΚΑ που κατέκτησε την EuroLeague με τις προηγούμενες σεζόν είναι ότι «επιτέλους οι ρόλοι έχουν διαχωριστεί στην ομάδα και ξέρουμε ποιος κάνει τι και για ποιο λόγο».

Ναι, ο Μίλος Τεόντοσιτς πανηγύρισε σε Final Four

Ανήμερα του αποκλεισμού της ΤΣΣΚΑ από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Final Four της Μαδρίτης, ο Μίλος Τεόντοσιτς δέχθηκε την πιο φυσιολογική ερώτηση που μπορούσε να του γίνει. «Πόσα Final Four θα χρειαστείς ακόμα για να πάρεις το τρόπαιο;», δεδομένου ότι μετρούσε αισίως 0/6 στην τελική φάση της διοργάνωσης! Ο Σέρβος έδειξε να εκνευρίζεται στην παρατήρηση της δημοσιογράφου από τη Ρωσία, της είπε πως δεν είναι σωστός ο τρόπος που του απευθύνει την ερώτηση και μετά δήλωσε «για να ικανοποιήσω το ενδιαφέρον σου, θα σου πω αυτό: ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που το έχασα». Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, λοιπόν, κατέκτησε τον τίτλο στο συγκλονιστικό τελικό με τη Φενέρμπαχτσε έπειτα από τρεις χαμένους ημιτελικούς και ο Τεόντοσιτς ξόρκισε τους… δαίμονές του μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες σε Μαδρίτη (2015), Μιλάνο (2014), Λονδίνο (2013), Κωνσταντινούπολη (2012), Παρίσι (2010) και Βερολίνο (2009). Εξάλλου, ουδείς μπορείς να ξεχάσει τη σκληρή κριτική που του άσκησε η sports-express.ru μετά από την περσινή αποτυχία: «Διώξτε τον, αλλιώς δεν θα πάρετε ποτέ Euroleague»! Εν τέλει ο Μίλος έμεινε και η ΤΣΣΚΑ πάτησε κορυφή.

Νάντο Ντε Κολό, ο τύπος που σάρωσε τα πάντα!

Στις 7 Ιουλίου 2014, ο Άντριαν Βοϊναρόφσκι του Yahoo Sports έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη: Ο Νάντο Ντε Κολό απέρριψε την qualifying offer των Τορόντο Ράπτορς για να υπογράψει συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Η πρόταση των Ρώσων ήταν διετούς διάρκειας, για το ποσό των 1.5 εκατ. ευρώ το χρόνο (καθαρά), με το Τορόντο να του δίνει 1.8 εκατ. μεικτά. Πέραν των χρημάτων, ο Ντε Κολό αναζητούσε κάτι πιο συνεπές σε χρόνο συμμετοχής, από τα 13' που είχε ανά αγώνα στο ΝΒΑ κι έπειτα από δυο χρόνια, τα πήρε όλα! Πρώτος σκόρερ της EuroLeague με 19.4 πόντους μ.ό., πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου κι MVP του Final Four, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης. Έπειτα από τα παραπάνω… ανδραγαθήματα, ο Γάλλος γκαρντ έβαλε την υπογραφή του σε νέο ηγεμονικό συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ που θα τον κρατήσει στη Μόσχα ως το 2019. «Γύρισα στην Ευρώπη για να παίζω, να εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες που μου δίνονται και να έχω διαρκώς περισσότερες ευθύνες. Αυτό κάνω με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Ντε Κολό.

Standing ovation για τον Δημήτρη Διαμαντίδη

Η Λαμποράλ Κούτσα υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό σε ό,τι ελάχιστοι πίστευαν πως μπορεί να γίνει και το τελικό 75-84 στο ΟΑΚΑ την έστειλε με sweep στο Final Four της EuroLeague. Εκείνο το Game 3 της προημιτελικής σειράς με τους Βάσκους ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη στη διοργάνωση. Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού έπαιξε στην EuroLeague για 12 σεζόν, κατέκτησε τον τίτλο στην Αθήνα (2007), το Βερολίνο (2009) και τη Βαρκελώνη (2011), αναδείχτηκε MVP το 2011 και MVP του Final Four το 2007 και το 2011 ενώ αποσύρθηκε ως EuroLeague Legend! Κέρδισε έξι φορές τον τίτλο του Καλύτερου Αμυντικού ενώ αποσύρθηκε ως πρώτος στις ασίστ (1255), τα κλεψίματα (434), τα λεπτά συμμετοχής (7967:49), πρώτος σε συμμετοχές σαν βασικός (228) και δεύτερος πίσω μόνο από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, με 278 συμμετοχές συνολικά. Το standing ovation των φίλων του Παναθηναϊκού που γέμισαν το ΟΑΚΑ για το παιχνίδι με τη Λαμποράλ Κούτσα ήταν η τελευταία εικόνα του Δημήτρη Διαμαντίδη στην EuroLeague.

Η ονειρεμένη χρονιά του Γιάννη Μπουρούση

Η Λαμποράλ Κούτσα επέστρεψε πέρσι στο Final Four έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια και το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Γιάννη Μπουρούση! Ο διεθνής σέντερ ήταν η απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορούσε την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς ενώ έκανε επτά (7) ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague με τους Βάσκους, έπειτα από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη διοργάνωση. Ο Μπουρούσης αναδείχτηκε τέσσερις φορές MVP αγωνιστικής (2η - regular season / 4η, 10η, 13η – TOP-16) και MVP Μαρτίου ενώ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του θεσμού μαζί με τους Μάλκολμ Ντιλέινι (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Νάντο Ντε Κολό, Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και Γιαν Βέσελι (Φενέρμπαχτσε)! Η Λαμποράλ Κούτσα δεν είχε το μπάτζετ των προηγούμενων χρόνων ενώ ο 33άχρονος σέντερ τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι οι συμπαίκτες του ήταν εκείνοι που τον βοήθησαν πολύ. Οι Βάσκοι έφεραν στα όριά της τη Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό του Final Four όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής (σ.σ. ας όψεται το άστοχο τρίποντο του Ντάριους Άνταμς), γνωρίζοντας εν τέλει την ήττα από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στον μικρό τελικό.

Το «θαύμα» της Λοκομοτίβ Κουμπάν

Η χρονιά για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν ξεκίνησε με τον πιο ταλαντούχο ψηλό της ομάδας (Άντονι Ράντολφ) τραυματισμένο και τη διοίκηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τον Μάλκομ Ντιλέινι σε ομάδα της Κίνας. Παρά τις δυσκολίες και την απειρία, η «Λόκο» του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξε εντυπωσιακή σταθερότητα. Για την ακρίβεια, τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της στη regular season και δεύτερη στο Top-16, έχοντας μάλιστα την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση ενώ απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στα playoffs, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στη σειρά με 1-2! Από εκεί, λοιπόν, που οι ρωσικές ομάδες πλην της ΤΣΣΚΑ δεν είχαν πετύχει ποτέ νίκη στα προημιτελικά της EuroLeague, η Λοκομοτίβ Κουμπάν έφτασε να κατακτήσει την 3η θέση στο Βερολίνο, σημειώνοντας συνεχή limit up στη διοργάνωση. Σε ό,τι αφορά τον Μπαρτζώκα, η Ρωσία αποδείχτηκε το ιδανικό μέρος για την επιστροφή του στους πάγκους έπειτα από την επεισοδιακή αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, απολαμβάνοντας την απόλυτη αναγνώριση. Σε πολλές συνεντεύξεις του δήλωνε εντυπωσιασμένος από την αγάπη του κόσμου, που έβλεπε στο πρόσωπο του τον «σταρ» της ομάδας.

Η EuroLeague της νέας εποχής

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έδειχνε πιο αποφασισμένη από ποτέ για να πάρει την κατάσταση στα χέρια της με την προώθηση του Basketball Champions League, οι ομοσπονδίες, οι λίγκες και οι ομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν «στρατόπεδο» πριν από την έναρξη της χρονιάς ενώ η EuroLeague δεν ήταν διατεθειμένη να απολέσει τα κεκτημένα των τελευταίων 16 ετών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό και εξαιρετικά ανταγωνιστικό φορμάτ! Το νέο σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague, λοιπόν, προβλέπει πρωτάθλημα με 16 ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν σε λίγκα 30 αγωνιστικών, εκεί όπου παίζουν όλοι με όλους ενώ ακολουθούν τα playoffs (θέσεις 1-8, 2-7, 3-6, 4-5) που θα κρίνονται στις τρεις νίκες κι εν συνεχεία το Final Four. Η EuroLeague μπήκε σε μία νέα εποχή, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη λάμψη από εμπορικής κι αγωνιστικής άποψης, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.