Παναθηναϊκός - Μπασκόνια 69-68 (vid & pics)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Μπασκόνια 69-68 (vid & pics)
Ύστερα από τέσσερις σερί ήττες από τη Μπασκόνια, ο Παναθηναϊκός επικράτησε των Βάσκων μετά από ένα συγκλονιστικό ματς με 69-68 και έκανε άλμα για την πρώτη τετράδα.

Μπορεί να καρδιοχτύπησε, μπορεί να είδε τον... Χάρο με τα μάτια του, αλλά στο τέλος πανηγύρισε την 9η νίκη του στην EuroLeague και στρογγυλοκάθισε στην πρώτη τετράδα της κατάταξης. Ύστερα από ένα δραματικό ματς, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 69-68 και μπορεί να κανει βλέψεις για... μεγάλα πράγματα. Έστω και αν δεν βρέθηκε στη μέρα του. Έστω και αν έπρεπε να πάρει και το δώρο της Μπασκόνια στην τελευταία επίθεση, αφού οι παίκτες της δεν εκδήλωσαν καν επίθεση!

Το σίγουρο είναι ότι οι «πράσινοι» δεν παρουσίασαν το καλό τους πρόσωπο και έπρεπε να... γλιτώσουν το έμφραγμα στην τελευταία επίθεση για να φτάσουν στο 9-5! Οι Κρις Σίνγκλετον, Νικ Καλάθης και Μάικ Τζέιμς ήταν εκείνοι που «λύγισαν» τη Μπασκόνια, η οποία στο δεύτερο ημίχρονο έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι. Μάλιστα η διαφορά είχε φτάσει και στους εννέα πόντους για λογαριασμό των Βάσκων (40-49 στο 24') με την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να μοιάζει... κοιμισμένη από τον ρυθμό της Μπασκόνια. Αν και είναι ομάδα που «χτυπάει» συνήθως από την περιφέρεια, στο συγκεκριμένο ματς είχε επιλέξει τη ρακέτα των «πρασίνων» και μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό.

Το ξεκίνημα ήταν ονειρικό για τον Παναθηναϊκό και πολύ περισσότερο για τον Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος έσπασε όλα τα κοντέρ στο πρώτο δεκάλεπτο. Σημείωσε 19 πόντους έχοντας 1/1 δίποντο, 3/4 τρίποντα, 8/8 βολές, 1 κλέψιμο και 1 τάπα ισοφαρίζοντας την επίδοση του Λίνας Κλέιζα από το 2009 σε ένα ματς Ορλεάν-Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ ήταν... απολαυστικός ξεσηκώνοντας τους 11.000 και πλέον φίλους των «πρασίνων» που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Η διαφορά είχε φτάσει και στους 11 πόντους (27-16) λίγο πριν από το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (27-18) και όλα έδειχναν ότι ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτοςο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και αυτό χάρη στην εξαιρετική του άμυνα, αφού οι παίκτες των «πρασίνων» με πρώτο και καλύτερο τον Νικ Καλάθη είχαν κλέψει τρεις φορές τη μπάλα στο μισό γήπεδο, φτάνοντας στο εύκολο καλάθι. Μάλιστα είχαν... αφοπλίσει τον Σέιν Λάρκιν, ο οποίος είχε 0/2 σουτ στο πρώτο μέρος και μόλις 3/4 βολές.

Βέβαια δεν υπήρχε αντίδοτο για τον Τορνίκε Σενγκέλια, ο οποίος με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου έμελλε να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Ο Πασκουάλ έκανε το απαιραίτητο rotation αλλά από τη στιγμή που έλειψαν η ενέργεια και η πίεση, η Μπασκόνια πραγματοποίησε ένα σερί 11-0 και έφερε το ματς στα ίσια (27-27). Έκτοτε μπόρεσε να κάνει σωστή διαχείριση του ρυθμού, να ελέγξει πλήρως το ματς και πάει στ αποδυτήρια έχοντας προβάδισμα τεσσάρων πόντων (37-41) αν και σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο επιχείρησε μόλις δύο τρίποντα!! (16/25 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 9/12 βολές). Να σημειωθεί ότι υπήρχε γκρίνια για τα σφυρίγματα του Λαμόνικα, ο οποίος είχε αφήσει το σκληρό παιχνίδι, κυρίως στη ρακέτα των Βάσκων. Πάντως με 9-23 ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Δεν έχασε τη συγκέντρωση του ότα η Μπασκόνια προηγήθηκε με 9 πόντους (49-40) και έδειχνε να ελέγχει το ματς. Επιπλέον είχε το καθαρό μυαλό στο τέλος να παίξει εξαιρετική άμυνα πάνω στον Μπομπουά, ο οποίος ακόμα προσπαθεί να καταλάβει τι έκανε...

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κρις Σίνγκλετον (23 πόντοι, 3/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 8/10 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 2 τάπες) ήταν εξαιρετικός (ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο), ενώ ο Νικ Καλάθης (παρά τις 1/5 βολές) παρέμεινε η σταθερή αξία με 14 πόντους, 6 ασίστ, 6 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Σέιν Λάρκιν ήταν εκτός παιχνιδιού με 6 πόντους και 1/7 σουτ, ενώ υπέπεσε και σε 6 λάθη. λ

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Τα δύο διαδοχικά τρίποντα των Κέι Σι Ρίβερς και Μάικ Τζέιμς στα μέσα της τέταρτης περιόδου με τα οποία κράτησαν τον Παναθηναϊκό στο ματς και συνάμα έκοψαν τον αέρα της Μπασκόνια που ήθελε να κρατήσει τα ηνία στο σκορ.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Μάικ Τζέιμς ήταν ο παίκτης κλειδί και αυτός που πήρε την κατάσταση στα χέρια του στην τελευταία περιόδο σημειώνοντας επτά από τους 16 πόντους του.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εντυπωσιακή ασίστ του Νικ Καλάθη στα μέσα της τρίτης περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεφε στο ματς και μπόρεσε να «σερβίρει» έτοιμο κάρφωμα στον Φελντέιν ξεσηκώνοντας την κερκίδα!

ΤI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το 58,6% στις βολές (17/29) και τα 18 λιγότερα ριμπάουνρ (40 έναντι 22) ενώ η Μπασκόνια τα 19 λάθη με κυριότερο αυτό της τελευταίας επίθεσης.

Τα δεκάλεπτα: 27-18, 37-41, 55-59, 69-68