Μακάμπι: Η πιο καλή, άναρχη ομάδα

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες ασχολείται με την Μακάμπι την οποία θεωρεί fun to watch λόγω του στιλ της, αλλά στο ΣΕΦ καλό είναι μην βγάλει αυτά τα στοιχεία διότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στον Ολυμπιακό.

Μακάμπι: Η πιο καλή, άναρχη ομάδα

Αν οι Ουίμς, Γκάουντλοκ, Τσίρμπες, Άιβερσον και Σμιθ δεν ξέραμε σε ποια ομάδα έπαιζαν, σίγουρα θα την «βαφτίζαμε» ως διεκδικήτρια μίας θέσης στο Final 4 και πιθανώς του τροπαίου.

Αυτοί όμως παίζουν στην Μακάμπι κι έτσι για κάποιο ανεξήγητο λόγο, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί (προ δύο εβδομάδων) τη θεωρούν του… χεριού τους.

Στον Παναθηναϊκό κατάλαβαν πως έκαναν λάθος αφού βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο στο «Ν. Γκάλης» και μένει να δούμε αν πήρε κάποιο μάθημα ο Ολυμπιακός.

Για να μην παρεξηγηθώ αυτό το «η Μακάμπι είναι του χεριού μας» βγαίνει από το στόμα των οπαδών και όχι από των παικτών και των προπονητών. Ευτυχώς δηλαδή.

Γενικά πάντως πιστεύω πως επειδή προηγήθηκε το παραλίγο πατατράκ στην εντός έδρας αναμέτρηση των «πρασίνων», στον Ολυμπιακό θα είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένοι.

Η Μακάμπι είναι η κλασική «αμερικάνικη» ομάδα. Με παίκτες born and raised στις ΗΠΑ, δε θα μπορούσε να παίζει διαφορετικό στιλ μπάσκετ πέραν του run ‘n’ gun. Τρέχουν συνέχεια και σουτάρουν συνέχεια. Παίζουν περισσότερο με το ένστικτο και λιγότερο με την τακτική (αυτός είναι ένας από τους λόγους που δε θα πάνε στο Final 4). Ακόμη κι όταν δεχτούν καλάθι, κάνουν γρήγορα την επαναφορά και πάλι ψάχνουν τον αιφνιδιασμό.

Η Μακάμπι παίζει άναρχο στιλ μπάσκετ και αυτό ξεκάθαρα δε βολεύει τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες οφείλουν να τη βάλουν στο ρυθμό τους γιατί αλλιώς θα έχουν δύσκολα ξεμπερδέματα.

(Ναι, το φοβάμαι το ματς).

Αν ο αντίπαλος δεν έχει τακτική, δεν ξέρει η άμυνα τι να στοχεύσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η φράση «προσωπική άμυνα» ακούγεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτές τις μέρες στο ΣΕΦ.

Πολύ απλό. Αν δε σε περάσει ο παίκτης σου, δε θα υπάρξει ρήγμα. Δεν είναι εύκολο. Ο Γκάουντλοκ κι ο Ουίμς έχουν ένα πρώτο βήμα που θυμάμαι μόνο τον Χένρι Τέρνερ (σας παρακαλώ μη ρωτήσετε ποιος είναι αυτός διότι θα αντιληφθώ την ηλικία μου) να το έχει.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η άμυνα.

Ένας περισσότερο λόγος είναι και το γεγονός πως με εξαίρεση το σέντερ, οι άλλοι είναι όλοι ισοϋψείς (εκτός του Οχαγιόν). Αυτό σημαίνει αλλαγές σε όλα τα σκριν στη δική τους άμυνα, αλλά και στην επίθεσή της Μακάμπι οφείλουν οι παίκτες του Σφαιρόπουλου να ακολουθούν μέχρι έξω τους προσωπικούς τους αντιπάλους.

Επειδή ενδεχομένως να σας μαύρισα λίγο την καρδιά και να σας γέμισα με απαισιοδοξία, να σας καλμάρω λέγοντας τούτο… Το ποια ομάδα θα νικήσει είναι καθαρά στο χέρι του Ολυμπιακού. Η Μακάμπι θα πάρει ό,τι και όσα τις δώσει ο Ολυμπιακός. Τίποτα περισσότερο.

ΥΓ: Κλειδί για μένα η παρουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου. Ειδικά στην άμυνα που θα πάει πάνω σε παίκτες της δικής του «κοψιάς».

ΥΓ 2: Ο Κώστας Παπανικολάου παίζει καλά. Δεν σκοράρει, δεν ευστοχεί από τα 6.75, αλλά μπάσκετ δεν είναι μόνο οι πόντοι. Κάνει αρκετά καλά τις δουλίτσες στο παρκέ.

Ο ίδιος γνωρίζει πως ο Ολυμπιακός δεν τον έχει για τις μικρές αυτές δουλίτσες. Η ομάδα χρειάζεται το μακρινό του σουτ . Ο ίδιος γνωρίζει πως τα 2/20 τρίποντα μέχρι τώρα είναι άσχημο στατιστικό. Ξέρει απόλυτα τι του γίνεται.

Πιστεύω είναι θέμα χρόνου να… ξεμπουκώσει.

ΥΓ 3: Με Ουίμς και Γκάουντλοκ ταυτόχρονα στην πεντάδα, τα μαρκαρίσματα θα είναι ένα ζήτημα και για τις δύο ομάδες.

ΥΓ 4: Η Μακάμπι τα τελευταία 3 χρόνια ξοδεύει αλόγιστα χρήματα σε παίκτες, αλλά όχι σε προπονητές. Τάμπακ (γελάμε), Γκούντες (γελάμε), Έντελστάιν (γελάμε λιγότερο, αλλά γελάμε) και τώρα ο Χαντάρ (δε γελάμε γιατί δεν τον ξέρουμε, αλλά...).

ΥΓ 5: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ιδιοκτήτης ομάδας μπάσκετ θα βγει δημοσίως να μιλήσει για πληρωμένες διαιτησίες και δε θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη μαζί του.