Euroleague: Μια διοργάνωση ολοένα και πιο... αμερικάνικη!

Gazzetta team
Euroleague: Μια διοργάνωση ολοένα και πιο... αμερικάνικη!
Το gazzetta.gr αναλύει το φαινόμενο της διαρκούς αυξανόμενης εμπιστοσύνης των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων σε Αμερικανούς μπασκετμπολίστες! Πως... ψωνίζουν οι «αιώνιοι», ποια ομάδα το παρακάνει και ποια αγνοεί την αμερικανική αγορά.

Τι κι αν η Euroleague είναι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη; Το μπάσκετ διανύει όλο και πιο έντονα την εποχή της παγκοσμιοποίησης και όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την αγορά της Μέκκας του αθλήματος, που δεν είναι άλλη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών! Αν λοιπόν, ο αριθμός των ξένων (μη Αμερικανών) παικτών στο ΝΒΑ, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, το αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και στην Γηραιά Ήπειρο με τις ευρωπαϊκές ομάδες να εμπιστεύονται με ολοένα και μεγαλύτερη συνέπεια Αμερικανούς μπασκετμπολίστες.

Αναφερόμαστε είτε σε εκείνους που δεν κατάφεραν να κάνουν την καριέρα που ονειρεύονταν στο ΝΒΑ, είτε σ' εκείνους που έρχονται από νεαρή ηλικία στην Ευρώπη, προκειμένου να «ψηθούν» και αργότερα να ξαναγυρίσουν στην χώρα τους. Όμως, πολλοί είναι κι εκείνοι που στο τέλος μένουν εδώ και κάνουν μια καριέρα, ίσως καλύτερη και από αυτή που θα περίμεναν. Και το να αγωνιστεί κανείς σε μία κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως αυτή της Euroleague και να αναγνωρίζονται οι κόποι του, αποτελεί για πολλούς εξ' αυτών, μεγάλο δέλεαρ.

Όπως δέλεαρ είναι και για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους η κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου και γι' αυτό το λόγο ενισχύουν κάθε χρονιά τα ρόστερ τους με ό,τι καλύτερο μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές ομάδες επιλέγουν να βασίζονται σε Αμερικανούς, οι οποίοι φημίζονται για τα πλούσια αθλητικά τους προσόντα και το «προχωρημένο» ταλέντο τους. Αυτή η μόδα, βέβαια, δεν εμποδίζει και ορισμένες να αγνοήσουν το «ξένο» στοιχείο και «πορευτούν» με την ντόπια σοδειά!

Το gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει τη νέα πραγματικότητα, συγκρίνοντας το φετινό αριθμό των παικτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τις 4 τελευταίες σεζόν, καθώς οι ομάδες μειώθηκαν από 24 σε 16 και καταγράφει τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί, μετρήσαμε τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών παικτών που πάτησαν το παρκέ της Euroleague σε καθεμία σεζόν, από τις τέσσερις τελευταίες χρονιές (2012-13/2015-16), μέχρι και τη φετινή, οπότε και οι ομάδες μειώθηκαν κατά οκτώ και καταγράφουμε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Αρχικά παραθέτουμε τις ομάδες που συμμετείχαν στο θεσμό, από το 2012-13 μέχρι και το 2015-16, οπότε και ο αριθμός των ομάδων ήταν 24. (Σε παρένθεση βρίσκεται ο αριθμός Αμερικανών παικτών που είχε η κάθε ομάδα).

Euroleague 2012-13: Άλμπα Βερολίνου (6), Εφές (3), Ασέκο Πρόκομ Γκντίνια (3), Μπεσίκτας (5), Μπάμπεργκ (7), Τσεντεβίτα (2), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (4), Αρμάνι Μιλάνο (5), Ελάν Σαλόν (6), Μπαρτσελόνα (2), Φενέρ (3), Χίμκι (3), Μπασκόνια (3), Λιέτουβος Ρίτας (0), Μακάμπι (7), Καντού (4), Σιένα (4), Ολυμπιακός (5), Παναθηναϊκός (6), Παρτίζαν (2), Ρεάλ (3), Μάλαγα (4), Ολίμπια Λιουμπλιάνας (2), Ζαλγκίρις (5).
Σύνολο: 94 Αμερικάνοι σε 364 παίκτες.

Euroleague 2013-14: Εφές (2), Μπάμπεργκ (7), Μπουντιβέλνικ Κιέβου (5), Ερυθρός Αστέρας (3), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (4), Αρμάνι Μιλάνο (6), Μπαρτσελόνα (3), Μπάγερν Μονάχου (5), Φενέρ (2), Γαλατάσαραϊ (5), Ναντέρ (6), Μπασκόνια (3), Λιέτουβος Ρίτας (2), Λοκομοτίβ Κουμπάν (3), Μακάμπι (8), Σιένα (6-11), Ολυμπιακός (7), Παναθηναϊκος (4), Παρτίζαν (1), Ρεάλ (4), Ζιέλονα Γκόρα (3), Στρασμπούρ (3), Μάλαγα (4), Ζαλγκίρις (1).
Σύνολο: 94 Αμερικανοί σε 356 παίκτες.

Euroleague 2014-15: Άλμπα Βερολίνου (4), Εφές (2), Τσεντεβίτα (0), Ερυθρός Αστέρας (2), ΤΣΚΚΑ Μόσχας (4), Σάσαρι (6), Αρμάνι Μιλάνο (5), Μπαρτσελόνα (3), Μπάγερν Μονάχου (3), Φενέρ (2), Γαλατάσαραϊ (2), Μπασκόνια (4), Λιμόζ (4), Μακάμπι (10), Νεπτούνας (2), Νίζνι (2), Ολυμπιακός (7), Παναθηναϊκός (4), Τούροβ Ζγκορζελέκ (3), Ρεάλ (3), Μάλαγα (3), Ούνιξ Καζάν (3), Βαλένθια (1), Ζαλγκίρις (2).
Σύνολο: 80 Αμερικάνοι σε 356 παίκτες.

Euroleague 2015-16: Εφές (5), Μπάμπεργκ (3), Τσεντεβίτα (3), Ερυθρός Αστέρας (2), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (4), Νταρουσάφακα (5), Σάσαρι (4), Αρμάνι Μιλάνο (5), Μπαρτσελόνα (5), Μπάγερν Μονάχου (4), Φενέρ (3), Χίμκι (5), Μπασκόνια (2), Λιμόζ (3), Λοκομοτίβ Κουμπάν (5), Μακάμπι (8), Ολυμπιακός (6), Παναθηναϊκός (5), Καρσίγιακα (4), Ρεάλ (4), Ζιέλονα Γκόρα (2), Στρασμπούρ (4), Μάλαγα (4), Ζαλγκίρις (1).
Σύνολο: 95 Αμερικανοί σε 363 παίκτες.

Η φετινή διοργάνωση με 16 ομάδες

Euroleague 2016-17: Εφές (6), Μπασκόνια (2), Μπάμπεργκ (2), Ερυθρός Αστέρας (1), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (5), Νταρουσάφακα (6), Αρμάνι Μιλάνο (3), Μπαρτσελόνα (4), Φενέρ (3), Γαλατάσαραϊ (7), Μακάμπι (8), Ολυμπιακός (4), Παναθηναϊκός (6), Ούνιξ Καζάν (3), Ρεάλ (6), Ζαλγκίρις (0).
Σύνολο: 67 Αμερικάνοι σε 242 παίκτες.

Από τη σύγκριση αυτή ανάμεσα στις 5 τελευταίες χρονιές, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις ομάδες εκείνες που δεν ήθελαν να ενισχυθούν καθόλου με το αμερικάνικο στοιχείο, εκείνες που ξεκίνησαν με λίγες προσθήκες και προοδευτικά αυξήθηκε ο αριθμός τους, αλλά κι εκείνες που το ρόστερ τους βασιζόταν κατ' εξοχήν σε Αμερικανούς.

Παραδείγματος χάριν, όσον αφορά τις τούρκικες ομάδες, η Εφές τη σεζόν 2012-13 είχε τρεις Αμερικανούς στο ρόστερ της, τις επόμενες δύο χρονιές, «έπεσε» στους δύο, ενώ φέτος, που μειώθηκαν οι ομάδες, έχει επιλέξει έξι!

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στη Γαλατάσαραϊ, η οποία το 2013-14 είχε πέντε παίκτες, εν συνεχεία «έπεσε» επίσης στους δύο και μετά την «αποχή» της από την περσινή σεζόν που συμμετείχε στο Eurocup, το οποίο κατέκτησε, επέστρεψε φέτος με εφτά (!) Αμερικανούς, στους 15 παίκτες που έχει συνολικά.

Από την άλλη, η Νταρουσάφακα που συμμετείχε στις δύο τελευταίες σεζόν, έχει αυξήσει τους Αμερικανούς της κατά έναν (από 5 σε 6), ενώ η Φενέρμπαχτσε φαίνεται πως επιμένει πιο πολύ... ευρωπαϊκά, καθώς, σε όλες τις χρονιές, οι παίκτες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού κυμαίνονταν από 2 έως 3, επιλέγοντας να δίνει έμφαση σε Τούρκους, αλλά και Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες.

Σχετικά με τις ισπανικές ομάδες, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έχουν αυξήσει τους Αμερικανούς τους. Οι Καταλανοί από 2-3 που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχουν τέσσερις, ενώ οι Μαδριλένοι από 3-4 αντίστοιχα, στην τρέχουσα έχουν έξι. Από την άλλη, ο αριθμός των Αμερικανών στην Μπασκόνια φέτος μειώθηκε από 4, που ήταν το 2014-15, σε 2.

Όσον αφορά την πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κρατούσε μία... σταθερά σε αυτόν τον τομέα, καθώς είχε σε όλες τις σεζόν τέσσερις Αμερικανούς, ενώ φέτος ενισχύθηκε με έναν ακόμη (5). Στα ίδια επίπεδα κινείται και η Ούνιξ Καζάν, η οποία μπορεί να μην ήταν στη διοργάνωση τις χρονιές 2012-14 και 2015-16, ωστόσο την τελευταία φορά που συμμετείχε (2014-15) είχε τρεις Αμερικανούς, όπως και φέτος.

Αντιθέτως, υπάρχουν και ομάδες, οι οποίες μείωσαν αισθητά τους Αμερικανούς τους, σε βαθμό που να τους ψάχνουμε πλέον με το... κυάλι.

Η ομάδα του Βελιγραδίου, ο Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος είχε πάντα στο ρόστερ του από δύο έως τρεις Αμερικανούς (τη χρονιά 2012-13 δεν πήρε μέρος στο θεσμό), φέτος έχει μόνο έναν! Εντυπωσιακό είναι πως οι 12 στους 14 παίκτες του είναι όλοι από τη Σερβία!

Η Αρμάνι Μιλάνο, ενώ παραδοσιακά στηριζόταν σε πέντε έως έξι Αμερικανούς, φέτος έχει μόνο τρεις.

Η Μπάμπεργκ εκεί που είχε μέχρι και εφτά (!), φέτος «έπεσε» στους δύο (!), με 9 στους 16 παίκτες να προέρχονται από την Γερμανία (τη σεζόν 2014-15 δεν συμμετείχε στο θεσμό).

Αυτή που ξεφεύγει πλήρως από τον κανόνα, πάντως, είναι η Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, η οποία εκεί που είχε πέντε Αμερικανούς (2012-13), πλέον δεν έχει κανέναν (!), με 9 στους 14 παίκτες του ρόστερ της να είναι Λιθουανοί.

Ο σύλλογος εκείνος, όμως, που έδειχνε ανέκαθεν την προτίμησή του στο αμερικάνικο στοιχείο είναι αυτός του Τελ Αβίβ. Ο λόγος για την Μακάμπι, η οποία είχε το 2012-13 εφτά Αμερικανούς, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως τη σεζόν 2014-15 έφτασε μέχρι και τους 10 (!), στους 14 παίκτες που είχε συνολικά. Φέτος ο αριθμός έχει μειωθεί κατά δύο, δηλαδή έχει οχτώ. (συνυπολογίζονται και οι Αμερικανοί με ευρωπαϊκό διαβατήριο).

Τέλος, η πορεία στο θέμα των Αμερικανών των ελληνικών ομάδων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, είναι λίγο διαφορετική. Η ομάδα του Πειραιά είχε μέχρι και εφτά Αμερικανούς στο ρόστερ της (2013-14 και 2014-15), ενώ φέτος έχει τέσσερις. Από την άλλη, το «τριφύλλι» τις δύο εκείνες σεζόν είχε τέσσερις Αμερικανούς, ενώ φέτος έξι.

Ακολουθεί σχετικός πίνακας, στον οποίο φαίνεται ο μέσος όρος των Αμερικανών, τόσο στις 24 ομάδες που έπαιξαν, τις τελευταίες τέσσερις σεζόν, όσο και στις 16 που αγωνίζονται φέτος.

Από τον πίνακα παρατηρείται πως τις δύο πρώτες χρονιές (2012-13 και 2013-14) μπορεί ο αριθμός των Αμερικανών να είναι ίδιος (94), ωστόσο ο αυτός των παικτών στα ρόστερ μειώθηκε κατά οχτώ, οπότε παρουσιάζεται μια μικρή αύξηση του 0.58%.

Η αμέσως επόμενη χρονιά (2014-15) παρουσιάζει μια αισθητή πτώση (κατά 3.93%) καθώς ο αριθμός των Αμερικανών μειώθηκε κατά 14, ενώ αυτός των παικτών παρέμεινε σταθερός (356).

Την αμέσως επόμενη (2015-16) αυξήθηκε κατά 3.70%, καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες που συμμετείχαν επέλεξαν έναν Αμερικανό περισσότερο, προκειμένου να ενισχυθούν κατάλληλα. Παρόλα αυτά, την μία χρονιά το τρόπαιο κατέκτησε η Ρεάλ, ενώ πέρυσι ο τίτλος πήγε στην ΤΣΣΚΑ. Δηλαδή σε ομάδες που είχαν σταθερά τρεις και τέσσερις Αμερικανούς, αντίστοιχα, γεγονός που ναι μεν αποδεικνύει τη σημαντική συμβολή αυτών των παικτών, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τη σημασία του συνόλου και της «χημείας» του εκάστοτε ρόστερ.

Στη φετινή διοργάνωση, τώρα, είναι εμφανές ότι οι Αμερικάνοι αποτελούν τη «μερίδα του λέοντος»!

Το ποσοστό τους είναι μεγαλύτερο (27.68%) συγκριτικά με τις άλλες χρονιές, που οι ομάδες ήταν 24, με τον αριθμό των παικτών από τις ΗΠΑ να ανέρχεται στους 67, στους 242 συνολικά αθλητές που βρίσκονται στα ρόστερ.

Δηλαδή, μπορεί μεν οι ομάδες να μειώθηκαν κατά οκτώ, όμως, οι Αμερικάνοι αυξήθηκαν!

Ειδικότερα, αν συγκρίνει κανείς το ποσοστό της σεζόν 2013-14 (26.40%) που ήταν το μεγαλύτερο ανάμεσα στις άλλες χρονιές, που οι ομάδες ήταν 24, με το φετινό που είναι 16 (27.68%), θα παρατηρήσει πως υπάρχει μια αύξηση του 1.28%, ενώ αν το συγκρίνει με την προηγούμενη χρονιά (26.17%), η αύξηση αυτή πάει στο 1.51%!

Μια αύξηση που είναι μεν μικρή, αλλά όχι και αμελητέα, καθώς αν ο φετινός αριθμός δεν είχε μειωθεί, οι Αμερικανοί που θα έπαιζαν φέτος στην Euroleague μπορεί και να ξεπερνούσαν όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Από αυτό το γεγονός, διακρίνεται η «δίψα» των ομάδων να κατακτήσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο, ειδικά τώρα που αυτές μειώθηκαν κατά οχτώ και συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα ουσιαστικά, με όλα τα παιχνίδια να είναι από τα λεγόμενα do-or-die και γι' αυτό το λόγο η εμφάνιση των Αμερικανών είναι πιο αισθητή φέτος.

Ωστόσο, το κατά πόσο ο αριθμός των Αμερικανών παικτών μπορεί να επηρεάσει τελικά την παρουσία μιας ομάδας και να κάνει τη διαφορά, θα φανεί μέσα στη σεζόν, και κυρίως στην τελική ευθεία, καθώς οι ομάδες που κατέκτησαν το τρόπαιο το 2012-13 και 2013-14 ήταν ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι, οι οποίες είχαν από πέντε και οχτώ Αμερικανούς, αντίστοιχα, ενώ τις χρονιές 2014-15 και 2015-16 στέφθηκαν πρωταθλήτριες η Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ, οι οποίες είχαν λιγότερους, δηλαδή τρεις και τέσσερις αντίστοιχα, όπως προαναφέρθηκε, με το σύνολό τους να είναι πιο «δεμένο».