Φυσετζίδης: «Το έργο της ΔΟΑ το ζηλεύουν τα ξένα Πανεπιστήμια»

Φυσετζίδης: «Το έργο της ΔΟΑ το ζηλεύουν τα ξένα Πανεπιστήμια»

bet365

Ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Μιχάλης Φυσετζίδης μιλά στο gazzetta.gr για τους στόχους του, τις δράσεις της ΔΟΑ, αλλά και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Μιχάλης Φυσετζίδης μίλησε για όλους και για όλα στο gazzetta.gr, τονίζοντας το ρόλο και τη σημασία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας που είναι το ανώτατο μορφωτικό ίδρυμα του παγκόσμιου Ολυμπιακού κινήματος.

Εδώ και τρεις μήνες είστε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ανώτερου μορφωτικού ιδρύματος της Ολυμπιακής οικογένειας. Εχετε αντιληφθεί την ευθύνη;

«Πραγματικά είναι μία τεράστια ευθύνη και για αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που με επέλεξαν ομόφωνα γι' αυτή τη θέση. Εχω αντιληφθεί πλήρως την ευθύνη που ανέλαβα και υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της ΔΟΑ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Η σημασία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στο παγκόσμιο αθλητικό και Ολυμπιακό κίνημα είναι κεφαλαιώδης και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια, ο ρόλος της να γίνει ακόμα πιο επιδραστικός.»

Μπορείτε με λίγα λόγια να περιγράψετε το έργο της Ακαδημίας;

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία αποτελεί ουσιαστικά το μορφωτικό βραχίονα της ΔΟΕ. Εκπαιδεύει τα στελέχη του Ολυμπιακού κινήματος και τα κρατά ενήμερα για όλες τις εξελίξεις ενώ στη Σύνοδο των Νέων Μετεχόντων, που είναι και η μεγαλύτερη κάθε χρόνο, φιλοξενεί νεαρά παιδιά που προτείνουν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τα εισάγει στον Ολυμπισμό και τις αξίες του. Παράλληλα διοργανώνει Συνόδους στην Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια υψηλού κύρους και εμβέλειας ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διοργανώνει το μοναδικό στον κόσμο Μεταπτυχιακό στις Ολυμπιακες σπουδές. Για να σας το πω σε μία πρόταση, πρόκειται ουσιαστικά για έργο που θα ζήλευαν και τα κορυφαία ξένα Πανεπιστήμια.»

Η επίδραση της ΔΟΑ πιστεύετε ότι είναι η ίδια και εντός των συνόρων;

«Είναι γεγονός ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης επί Ισίδωρου Κούβελου, οι Ελληνες δεν γνωρίζουν ακόμα τόσο καλά, το έργο και το ρόλο της ΔΟΑ. Είναι από τους τομείς που θέλουμε να δώσουμε μεγάλο βάρος, καθώς είναι κρίμα και άδικο, να μην γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπατριώτες μας, κοινωνοί της δουλειάς που γίνεται στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας και της αναγνώρισης που έχει η Ακαδημία σε όλο τον κόσμο.»

Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που έχετε θέσει;

«Ο προγραμματισμός των Συνόδων έχει γίνει από πέρσι και θέλουμε να φέρουμε εις πέρας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όλες τις δράσεις και τις Συνόδους. Προσδοκούμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλες τις προγραμματισμένες Συνόδους και φυσικά στην εκπλήρωση των προσδοκιών που έχουν οι συμμετέχοντες. Μην ξεχνάτε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όταν φεύγουν από την Αρχαία Ολυμπία μεταφέρουν στην καρδιά και το μυαλό τους, ένα κομμάτι της Ελλάδας και μεταβάλλονται στους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.»

Ηδη έγινε η πρώτη φετινή Σύνοδος στην Αρχαία Ολυμπία. Πως πήγε;

«Πράγματι διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τη 14η Διεθνή Σύνοδο για Προέδρους και Διευθυντές Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, στην οποία συμμετείχαν 125 εκπρόσωποι Επιτροπών και Ακαδημιών από 90 χώρες και το ειδικό θέμα της, το οποίο ανάπτυξαν 10 διακεκριμένοι ομιλητές, είχε τίτλο «Ολυμπιακό Κίνημα: Η διακυβέρνηση που βασίζεται στις Ολυμπιακές Αξίες».

Υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για να μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία η Ακαδημία και να εκπληρώσει το έργο της;

«Καταρχήν να πω ότι η συνεισφορά της Πολιτείας είναι ελάχιστη, καθώς δίνει περίπου το 6,5% του προυπολογισμού της. Από εκεί και πέρα υπάρχει η βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Eπιτροπής και η προσπάθεια που κάνουμε εμείς με ιδιώτες χορηγούς. Αυτός είναι και ο λόγος που είχα συνάντηση στην Ταϊλάνδη με τον εκατομμυριούχο Gordon Tang. Είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά αγαπά την Ακαδημία και το έργο της. Συζήτησα μαζί του και του ζήτησα να συνεχιστεί η συμφωνία που είχε κάνει για τη χρηματοδότηση της Ακαδημίας με την προηγούμενη διοίκηση και ήταν ιδιαίτερα θετικός. Με διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη στήριξη της ΔΟΑ και θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Ιδρύματος που θα αναλάβει το ακαδημαϊκό κομμάτι, της on line εκπαίδευσης για τους φοιτητές Πανεπιστημίων στην Κίνα, ξεκινώντας από τη γενέτειρα του. Εμείς μάλιστα θα του προτείνουμε να μην περιοριστεί σε φοιτητές Πανεπιστημίων αλλά να εφαρμοσθεί και σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά προκειμένου να υπάρχουν για το έργο της ΔΟΑ και πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι ανέφελη. Αλλωστε μιλάμε και την ίδια γλώσσα, καθώς είναι άνθρωπος που προέρχεται από το τάεκβοντο, ήταν αθλητής του τάεκβοντο και συνεχίζει να αγαπάει το άθλημα από το οποίο προέρχομαι και εγώ.»

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου τους ΔΟΑ. Τι παραπάνω πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

«Οι μελλοντικές δράσεις της ΔΟΑ πρέπει να στοχεύσουν στην ανάδειξη δύο τομέων: Ο πρώτος αφορά νέες διευρυμένες ακαδημαϊκές δράσεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και ο δεύτερος τη διοργάνωση παλαιότερων συνόδων της Ακαδημίας που για διαφορετικούς λόγους είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά στις ακαδημαϊκές δράσεις να σας αναφέρω ενδεικτικά αυτά που προγραμματίζουμε και είναι: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συμμετέχοντας στο Erasmus Mundus, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ καθώς και Διεπιστημονικό Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα της ΔΟΑ με ελληνικά πανεπιστήμια. Στον τομέα της αναβίωσης παλαιότερων συνεδρίων ενδεικτικά σας αναφέρω τη διοργάνωση Διεθνούς Συνόδου Αθλητικών Συντακτών που έγινε για τελευταία φορά το 2009 και Διεθνούς Συνόδου Ολυμπιονικών που σταμάτησε το 2011.»

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με την κόντρα Καπράλου – Κούβελου, δημιούργησαν αρκετά σύννεφα πάνω από την ΕΟΕ και μάλιστα η μία πλευρά έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει από εδώ και πέρα;

«Καταρχήν να πω ότι ζήσαμε πρωτόγνωρα πράγματα σε αυτές τις εκλογές, καθώς ακόμα και το πρωϊ της εκλογικής διαδικασίας, είχαμε αποφάσεις δικαστηρίων, κάτι που δεν τιμά τους ανθρώπους που επιχείρησαν παρέμβαση στην ΕΟΕ μέσω της δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα οι εκλογές έγιναν κανονικά και η πλειοψηφία επέλεξε τον Σπύρο Καπράλο αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, έργο που κυρίως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι αθλητές. Στις εκλογές ψήφισαν 14 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, ενώ απείχαν 11, άρα η γνώμη της πλειοψηφίας πρέπει να είναι σεβαστή και είναι λάθος – κατά τη γνώμη μου – να προσπαθεί η μειοψηφία να ανατρέψει τη βούληση της πλειοψηφίας. Ηδη απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί και πλέον απομένει η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για την οποία, είμαι επίσης αισιόδοξος γιατί προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και η οποία πιστεύω ότι θα αναγνωρίσει ότι οι εκλογές στην ΕΟΕ έγιναν με την πλήρη εφαρμογή των κανονισμών και του γράμματος του νόμου.»

Ποιος είναι ο Μιχάλης Φυσετζίδης

Ο Μιχάλης Φυσεντζίδης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα και έχει ως επαγγελματική ενασχόληση τις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (ΑΒΑ-ΦΥΣΚΟ Α.Ε.). Διήνυσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), του Πανεπιστημίου Αθηνών με κύρια ειδικότητα το Ποδόσφαιρο και δεύτερη ειδικότητα τη Χιονοδρομία, Προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκπονεί Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σήμερα δραστηριοποιείται ενεργά στο Αθλητικό Κίνημα και έχει περισσότερες από 150 βραβεύσεις στο ενεργητικό του από διάφορους φορείς, (Υπουργείο Αθλητισμού, Αθλητικά σωματεία, Ελληνική Αστυνομία, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Αλλοδαπές Αθλητικές Ομοσπονδίες, Κοινωνικά Ιδρύματα, Αλλοδαπά Πανεπιστήμια κ.ά.) για τη προσφορά του στον Αθλητισμό.

Κατέχει τη θέση του Προέδρου της Διοίκησης-Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Αντιπροέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Νοσοκομείου «Ελπίς», του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό και του Γενικού Γραμματέα της Μεσογειακής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.

Είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Αθλητικών Παραγόντων και της Ελληνικής Φιλαθλητικής Εταιρείας, αλλά και Μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης, της Ευξείνου Λέσχης, και πολλών Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων και Συνδέσμων Φιλίας με άλλα κράτη.

 

Τελευταία Νέα