Ξεκίνησε το 17ο συνέδριο της ΕλλΕΕΔΑΑ!

Gazzetta team
Ξεκίνησε το 17ο συνέδριο της ΕλλΕΕΔΑΑ!

bet365

Η... καρδιά της επιχειρηματικότητας στον αθλητισμό χτυπάει αυτό το Σαββατοκύριακο στα ΤΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών! Το 17ο συνέδριο της ΕλλεεΔΑΑ ξεκίνησε με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Το τριήμερο συνέδριο της ΕλεεΔΑΑ για την επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό ξεκίνησε την Παρασκευή (2/12). Η πρώτο στρογγυλή τράπεζα είχε θέμα «Αθλητικός τουρισμός και αναψυχή: Μοντέλα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής». Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Κώστα, καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο ΔΠΘ, ο οποίος ανέλυσε περιεκτικά και ουσιαστικά τα μοντέλα αθλητικού τουρισμού. Η Γεωργία Υφαντίδου, διδάσκουσα στα ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ ανέλυσε το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής, η οποία με άξονα το Μουντιάλ του 2010 δημιούργησε το δικό της μοντέλο. Η Ουρανία Βρόντου, Επίκουρος Καθηγήτρια του ΤΟΔΑ έθεσε τις προβληματικές και ο Δημήτρης Καραστάθης, προϊστάμενος του τμήματος Αθλητικού Τουρισμού και Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων Μαζικού Αθλητισμού της ΓΓΑ μίλησε για τη δημιουργία του σχετικά νέου τμήματος και αποκάλυψε ότι κατόπιν συζήτησης με τον Ιούλιο Συναδινό θα πραγματοποιηθεί άνοιγμα της Γενικής Γραμματείας στην επιστημονική κοινότητα και θα ζητηθεί η συνδρομή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων προκειμένου το τμήμα να πορευτεί στη σωστή κατεύθυνση. Η τράπεζα έκλεισε με την εισήγηση του Ζαχαρία Κιάφφα από τα ΤΕΦΑΑ.

Η δεύτερη τράπεζα είχε θέμα τις Προοπτικές Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο συντονιστής, Γιώργος Τζέτζης, καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ μίλησε για τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού, κάνοντας αναφορά στις εγκαταστάσεις, τις μονοπωλιακές συνθήκες και την κακή νοοτροπία, τονίζοντας την ανάγκη στελεχωσης των αθλητικών οργανισμών με εξειδικευμένα στελέχη. Κλείνοντας και δίνοντας τη σκυτάλη στον Παντελή Ταρνατόρο, πρόεδρο της Volleyleague, τόνισε πως η επαγγελματική λίγκα του βόλεϊ αποτελεί ένα επιτυχημένο πρότυπο. Με τη σειρά του, ο Ταρνατόρος ευχαρίστησε την ΕλεεΔΑΑ και ανέλυσε το νομικό καθεστώς των ΤΑΑ, το οποίο κρίνεται επιτυχημένο. Αναφέρθηκε στα συστατικά που φέρνουν γεμάτα γήπεδα, όπως όταν η μια ομάδα εκπροσωπεί όλη την πόλη, κάτι που συμβαίνει στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Σύρο και το Βραχάτι, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Volleyleague βρίσκεται μακριά από ανταγωνιστικές σωματειακές αντιλήψεις και δεν διαχειρίζεται χρήματα. Αφού αναφέρθηκε στο κεντρικό τμήματα μάρκετινγκ μίλησε για την ανάγκη να κάτσουν όλοι οι παράγοντες κάτω από το ίδιο τραπέζι, προκειμένου να υπάρξει ένα επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Ο Βασίλης Μανασής (Sports Analytics Group AUEB) σημείωσε ότι το μονοπώλιο στον επαγγελματικό αθλητισμό είναι καταστροφικό και στάθηκε στο χαμηλο επίπεδο αγωνιστικής ισορροπίας της Ελλάδας. Τόνισε ότι το βόλεϊ είναι πιο ανταγωνιστικό από άλλα αθλήματα, αλλά όχι εξίσου ανταγωνιστικό στην Ευρώπη. Στις αιτίες για τις διαφορές στις οικονομικές δυνατότητες ανέφερε τη φύση του επαγγελματικού αθλητισμού, το μέγεθος της αγοράς, τη μεγάλη αύξηση των εσόδων υπέρ των μεγάλων ομάδων, την υπόθεση Bosman κ.α. Απαρίθμησε τα μέτρα υπέρ της Αγωνιστική Ισορροπίας από τις ΗΠΑ και τόνισε ότι είναι αναπόφευκτη η δημιουργία της European Super League.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται από νωρίς το Σάββατο. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα!

 

Τελευταία Νέα