«Η Αρμάνι με άγγιξε περισσότερο!»

«Η Αρμάνι με άγγιξε περισσότερο!»

bet365

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Αντώνης Φώτσης, μιλάει στο gazzetta.gr για το νέο σταθμό της καριέρας του, την αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό και τους στόχους στο Eurobasket της Λιθουανίας!

Μπαίνοντας στο βοηθητικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ολοκλήρωνε την προπόνησή του, το συναίσθημα ήταν λίγο... πρωτόγνωρο. Νέος προπονητής, αλλαγές στο προπονητικό team και το κυριότερο πολλοί νέοι παίκτες. Τελικά οι νέοι του εφετινού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αποδεικνύονται περισσότεροι από τους παλιούς. Με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να έχει εγκαταλείψει εδώ και λίγες ώρες τα καράβι, οι λεγόμενοι «παλιοί» ξεχώριζαν «σαν την μύγα μέσα στο γάλα»!

Το gazzetta.gr επέλεξε να δώσει το λόγο στον από πέρυσι αρχηγό της «επίσημης αγαπημένης», στον Αντώνη Φώτση, οποίος μας αναφέρθηκε τόσο στην εφετινή προσπάθεια της Εθνικής Ομάδας, όσο και στη νέα σελίδα της καριέρας του, στην πρωτεύουσα της μόδας (Μιλάνο).

-Ρίχνοντας μία ματιά στους συμπαίκτες σου, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς είσαι ο πλέον «βετεράνος» της Εθνικής Ομάδας, αφού αποτελείς μέλος της από το 2001. Πατέρας έγινες, γένια έχεις, οπότε μπορούμε να πούμε ότι έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι και λίγο παππούς;
(γέλια!!!) Ε, όχι και παππούς! Στο μπάσκετ δεν μετράει η ηλικία, δεν έχει σημασία πόσο νέος ή πόσο μεγάλος είσαι, σημασία έχει ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός και πώς το αποδεικνύεις μέσα στο γήπεδο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

-Ναι, αλλά από τους πιο παλιούς στην εφετινή Εθνική Ομάδα έχουν μείνει μόνο ο Ζήσης κι ο Μπουρούσης...
Κι οι απουσίες μέσα στο πρόγραμμα είναι, δεν μπορούν να παίζουν όλοι για πάντα! Δε γίνεται να έχεις πάντα τους ίδιους συμπαίκτες. Στο μπάσκετ όλα αλλάζουν κι αυτό το κάνει και πιο όμορφο ως άθλημα.

-Έτσι να εξηγήσουμε δηλαδή και την αποχώρησή σου από τον Παναθηναϊκό; Τι άλλαξε και σχεδόν 25 μέρες μετά την ολοκλήρωση της περυσινής σεζόν -οπότε και δήλωνες ότι θέλεις να παραμείνεις στην ομάδα- έγινες ο πρώτος από τους παίκτες του «τριφυλλιού» που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου;
Η δική μου επιθυμία αυτή ήταν! Αλλά για διαφόρους λόγους, χωρίς να κρατάω καμία κακία, δεν έγινε πραγματικότητα. Συμβαίνουν καμιά φορά αυτά τα πράγματα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Το κατάλαβα κι αποφάσισα να χαράξω μία διαφορετική πορεία, κάνοντας μία καινούρια αρχή.

-Προσωπικά, δεν αισθάνθηκες κάποια στενοχώρια; Στα 30 σου κι έχοντας οικογένεια κλήθηκες να αλλάξεις περιβάλλον και συνήθειες και να ενταχθείς σε ένα τελείως διαφορετικό αγωνιστικό πρόγραμμα.
Δεν το βλέπω σαν κάτι το καινούριο ή σαν μία επιπλέον δυσκολία. Αυτή είναι η δουλειά μου κι άλλωστε το έχω κάνει και στο παρελθόν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.

-Πριν ανακοινωθεί η μετεγγραφή σου στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, παρουσιαζόσουν πολύ κοντά σε συμφωνία με την Μπαρτσελόνα. Πολλοί παραξενεύτηκαν για την επιλογή σου να υπογράψεις στην ιταλική ομάδα και να απορρίψεις την πρόταση μίας ομάδας που πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο σε Ισπανία και Ευρωλίγκα.
Είναι αλήθεια ότι η Μπαρτσελόνα έχει πολύ μεγάλη δυναμική και κάθε χρόνο διεκδικεί όλους τους τίτλους. Μιλώντας με τους ανθρώπους της ιταλικής ομάδας, όμως, διαπίστωσα ότι έχουν μεγάλο όραμα κι είναι αποφασισμένοι να την ξανακάνουν πρωταγωνίστρια όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε και από τις κινήσεις που έχουν κάνει αυτό το καλοκαίρι. Η προσέγγισή τους ήταν εξαιρετική και γι' αυτό την τελευταία στιγμή αποφάσισα να αποδεχθώ την πρότασή τους.

-Να επιστρέψουμε στην Εθνική Ομάδα. Εσύ ως ο πιο παλιός κι ως αρχηγός πώς βλέπεις την εφετινή προσπάθεια μετά από τόσες απουσίες-αποχωρήσεις;
Το συναίσθημα είναι το ίδιο. Έχουμε κάποιες σημαντικές απώλειες, αλλά κι αρκετά νέα ταλαντούχα παιδιά που έχουν πολλές δυνατότητες να μας βοηθήσουν! Ο στόχος δεν αλλάζει και δεν είναι άλλος από την προσπάθειά μας να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Οι αποστάσεις μεταξύ των περισσοτέρων ομάδων είναι πολύ μικρές κι εμείς -όσοι επιλεχθούμε για να πάμε στη Λιθουανία- αυτή τη στιγμή θέτουμε τις βάσεις για να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στους επίσημους αγώνες.

-Με δεδομένο ότι φέτος θα λείψουν οι δύο πιο βασικοί γκαρντ (Διαμαντίδης και Σπανούλης) της Εθνικής Ομάδας κι υπάρχει μεγαλύτερο βάθος μέσα στο ρακέτα, να προετοιμαζόμαστε για να αντικρίσουμε ένα τελείως αγωνιστικό προφίλ από αυτό που είχαμε συνηθίσει;
Δε νομίζω ότι από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να γίνει ολοκληρωτική στροφή όσον αφορά την αγωνιστική ταυτότητα της Εθνικής Ομάδας. Δε γίνεται ξαφνικά να ρίξουμε λήθη στον τρόπο που παίζαμε όλα τα χρόνια και να αρχίσουμε με μία τελείως νέα αγωνιστική φιλοσοφία. Σίγουρα έχουν αλλάξει κάποια πρόσωπα, ωστόσο, οι αγωνιστικές βάσεις της ομάδας έχουν παραμείνει οι ίδιες. Ξέρουμε καλά πού υπερτερούμε και πού μειονεκτούμε κα όλον αυτόν τον καιρό δουλεύουμε σκληρά για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας.

-Με ποιον στόχο θα πάμε στο Eurobasket;
Αν δεν μπαίνουμε δυνατά σε κάθε παιχνίδι με σκοπό να τα δίνουμε όλα κι ακόμη κι αν χάνουμε, να ξέρουμε ότι κάναμε το καθήκον μας, δεν ωφελεί να μιλάμε για στόχους. Σίγουρα θέλουμε να πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ή τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στο Προολυμπιακό Tουρνουά, αλλά αυτό καλύτερα να το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

-Iσχύει ότι οι πολλές απουσίες, δίνουν -σε όσους έχουν παραμείνει- ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο;
Για τους άλλους παίκτες δεν μπορώ να μιλήσω. Για μένα δεν ισχύει κάτι το διαφορετικό. Όσο προσπαθούσα σε προηγούμενες διοργανώσεις, τόσο θα προσπαθήσω και φέτος. Για μένα είναι το ίδιο...

 

Τελευταία Νέα