«Δεν στηρίζουμε κανέναν», λένε οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας

«Δεν στηρίζουμε κανέναν», λένε οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας

O ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθάρισε σήμερα ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει ούτε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ούτε τον υποψήφιο του συνασπισμού της Αριστεράς Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. 

«Δεν στηρίζουμε κανέναν», λένε οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας

Η δήλωση αυτή έρχεται να «θολώσει» για άλλη μια φορά την πολιτική σκηνή της Ισπανίας, καθώς πλέον είναι εμφανές ότι μόνο μια συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς θα μπορούσε να απομακρύνει από την εξουσία το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. 

«Δεν θα υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και ο Ιγκλέσιας δεν θα γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης» δήλωσε ο Σάντσεθ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

«Οι Ισπανοί δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του κακού και του χειρότερου» 
πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτή η δήλωση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) γίνεται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύει ότι η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos)- που έχει συσταθεί από το κόμμα Podemos και το κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, κληρονόμος του Κομμουνιστικού Κόμματος) – θα συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές.

Σε περίπτωση που το Unidos Podemos λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Όμως ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον εφόσον αυτή η κυβέρνηση είχε επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Δεν θα προσφέρουμε στήριξη σε μια κυβέρνηση που καταλύει την εθνική κυριαρχία» υπογράμμισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Podemos, το οποίο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας.

«Δεν θα υποστηρίξουμε καμία κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα» της χώρας, τόνισε εκτιμώντας ότι ο Ιγκλέσιας «θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη» της Ισπανίας.

«Είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα… μεταξύ των ακραίων (θέσεων) του Ραχόι και του Ιγκλέσιας» πρόσθεσε.

Πηγή: ethnos.gr

Best of internet