Επιβεβαιώνει η Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είχε η Ελλάδα το 2015, επίδοση καλύτερη του στόχου του προϋπολογισμού, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα καλύτερη και την επίδοση της χώρας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.  

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άνικα Μπράιτχαρντ, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα το 2015 εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, όταν ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για έλλειμμα 0,25%.

Όσον αφορά στο έλλειμμα, το ποσοστό 7,2% του ΑΕΠ είναι ελαφρώς καλύτερο από την πρόβλεψη της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου για έλλειμμα 7,6%.

Παράλληλα, η κ. Μπράιτχαρτ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, λέγοντας πως η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Ενώ για τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε αυτό που έπρεπε να πει και ότι η ίδια δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο.

 

Στο μεταξύ, ικανοποίηση για τα στοιχεία της Eurostat εξέφρασε το Μαξίμου, δεδομένου ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη ο στόχος του προγράμματος και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%. Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ», ανέφεραν και συμλήρωσαν ότι «το αποτέλεσμα αυτό, παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης, δεν ήρθε τυχαία, αλλά με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους».

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές «απαντούν» και στη ΝΔ, λέγοντας πως τα στοιχεία της Eurostat βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία.

 

Πηγή: ethnos.gr

Best of internet