Μεταπτυχιακό στις Αθλητικές Σπουδές από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Gazzetta team
Μεταπτυχιακό στις Αθλητικές Σπουδές από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

bet365

Ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Αθλητικές Σπουδές προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), σε ενδιαφερόμενους που θέλουν να εμβαθύνουν τη γνώση τους στις πολλαπλές πτυχές του αθλητισμού και της σωματικής αγωγής και να εξελίξουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία, που υλοποιείται εξ αποστάσεως, δέχεται αυτή την περίοδο αιτήσεις με καταληκτική ημερομηνία τις 10 Ιουλίου.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο πρόσφατα ξεκίνησε ένα νέο μεταπτυχιακό στις Αθλητικές Σπουδές. Τι προσφέρει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό και σε ποιους απευθύνεται;

Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένης γνώσης πάνω σε ζητήματα κοινωνιολογίας, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας, ανθρωπολογίας και πολιτισμικών σπουδών του αθλητισμού και της σωματικής αγωγής. Απευθύνεται καταρχήν σε αποφοίτους ΑΕΙ των Τμημάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρωτότυπη έρευνα στα παραπάνω πεδία. Παράλληλα προς την ερευνητική αποστολή του, το Πρόγραμμα αποβλέπει στην εξειδίκευση στελεχών του αθλητισμού, του αθλητικού τύπου και της εκπαίδευσης, φέρνοντάς τους σε επαφή με τις νέες θεωρητικές και μεθοδολογικές τάσεις στο χώρο των κοινωνικών, ιστορικών και πολιτισμικών σπουδών του αθλητισμού και της σωματικής αγωγής.

Ποιες οι δυνατότητες μετεξέλιξης για έναν απόφοιτο με μεταπτυχιακό τίτλο στις Αθλητικές Σπουδές;

Το ΜΠΣ προσφέρει στους αποφοίτους του όλα τα απαραίτητα θεωρητικά και μεθοδολογικά εφόδια για να ερευνήσουν διεπιστημονικά και να κατανοήσουν τις βαθύτερες κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις του αθλητικού φαινομένου. Μια τέτοια κατανόηση είναι απαραίτητη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης μέσω του αθλητισμού. Υπό την έννοια αυτή, φιλοδοξία του Προγράμματος είναι οι απόφοιτοί του να απασχοληθούν τόσο ως ακαδημαϊκοί ερευνητές, όσο και ως επιτελικά στελέχη σε όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων. Αυτό αφορά φορείς τόσο του δημοσίου, όπως τα αρμόδια υπουργεία, οι αθλητικοί οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εκπαιδευτικές μονάδες και οι αθλητικές ομοσπονδίες, όσο και του ιδιωτικού τομέα, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι ή τα ΜΜΕ.

Από τις κοινωνιολογικές διαστάσεις του Αθλητισμού έως τη διάρθρωση και λειτουργία της Αθλητικής Βιομηχανίας, ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο αντικείμενο. Ποιες πτυχές του αθλητισμού προσεγγίζονται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα καλύπτεται όλο το φάσμα των σύγχρονων θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων στην κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία και την ιστορία του αθλητισμού και των σπορ. Επιπλέον, δίνεται έμφαση σε ειδικότερα ζητήματα, όπως η σημασία του αθλητισμού στο πλαίσιο της (οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής) παγκοσμιοποίησης, η σχέση αθλητισμού, σωματικών πρακτικών και κοινωνικο-πολιτισμικών ταυτοτήτων (εθνικών, ταξικών, έμφυλων), οι μεταβαλλόμενες φίλαθλες και οπαδικές κουλτούρες, τα φαινόμενα αθλητικής παραβατικότητας και οι πολλαπλοί τρόποι αντιμετώπισής τους, η ιστορική εξέλιξη και οι κοινωνικές διαστάσεις της φυσικής αγωγής.

Πώς διαφοροποιείται το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό σε σχέση με άλλα προγράμματα Αθλητικών Σπουδών;

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας. Αυτό αφορά καταρχάς στο αντικείμενό του. Σε αντίθεση με άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα που εξειδικεύονται στην κοινωνική έρευνα του αθλητισμού στο πλαίσιο της επιστήμης της Φυσικής Αγωγής, το Πρόγραμμα Αθλητικές Σπουδές του ΕΑΠ είναι το πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα στη χώρα μας που υλοποιείται από Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ιδιαίτερο θεωρητικό και πρακτικό του προσανατολισμό. Εκτός αυτού, βασικές καινοτομίες του Προγράμματος είναι η διαεπιστημονικότητα και η άρρηκτη σύνδεση διδασκαλίας και έρευνας.

Η μοναδικότητα του Προγράμματος αφορά επίσης στη διδακτική του μέθοδο. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα που προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού πανεπιστημιακού τίτλου στις Αθλητικές Σπουδές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτό διευκολύνει την παρακολούθησή του από ανθρώπους που ήδη εργάζονται στον χώρο του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής και θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να εξελιχθούν επαγγελματικά. Επιπλέον, η εξ ολοκλήρου ψηφιακή διδασκαλία μέσω ειδικής πλατφόρμας, επιτρέπει σε κάποια/κάποιον να το παρακολουθήσει, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.

Τέλος, παρότι το Πρόγραμμα έχει δίδακτρα, αυτά είναι συγκριτικά χαμηλά, ενώ παρέχονται από το ΕΑΠ και σημαντικές διευκολύνσεις στον τρόπο καταβολής τους.

Παρότι ο Αθλητισμός έχει κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα, έχει υπάρξει ακαδημαϊκό ερευνητικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα;

Μέχρι πρόσφατα ο αθλητισμός αποτελούσε ένα περιθωριακό γνωστικό αντικείμενο στον χώρο των κοινωνικών επιστημών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ο λόγος για αυτό είναι η κυριαρχία στερεοτύπων, προκαταλήψεων και μυθολογιών που θέλουν τον αθλητισμό μια «εφήμερη» και «μη εμπρόθετη φυσική δραστηριότητα» του «ελεύθερου χρόνου», σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά πεδία, όπως η Πολιτική ή η Οικονομία, που εκλαμβάνονται ως πιο σημαντικά. Παραβλέπονται έτσι οι σύνθετες σχέσεις μεταξύ αυτών των κοινωνικών πεδίων και των σύγχρονων σπορ.

Τις τελευταίες δεκαετίες η παραπάνω προκατάληψη έχει υποχωρήσει σημαντικά. Σήμερα ο αθλητισμός και τα σπορ αποτελούν σε διεθνές επίπεδο ένα αναπτυσσόμενο και δυναμικό πεδίο κοινωνικής και ιστορικής έρευνας. Στη χώρα μας η νέα αυτή τάση έφτασε με σχετική καθυστέρηση και έχει μικρότερη εμβέλεια. Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες εγχώριες ακαδημαϊκές προκαταλήψεις που αμφισβητούν τη «σοβαρότητα» του αθλητισμού ως πεδίου έρευνας, όλο και περισσότεροι έλληνες κοινωνικοί επιστήμονες προσανατολίζονται σήμερα ερευνητικά προς αυτόν.

Φιλοδοξία του Προγράμματος είναι, εκτός των άλλων, να δώσει μια νέα δυναμική στις κοινωνικές σπουδές του αθλητισμού στη χώρα μας, μέσα από τη συντονισμένη δικτύωση όσων ασχολούνται με αντίστοιχα ερευνητικά ζητήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενημερωθείτε σχετικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία στο www.eap.gr/programmata-spoudwn. Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην αρχική σελίδα eap.gr.

Οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, ώρα 15:00.

 

Τελευταία Νέα