Hot Tech 2023: Νέα χρονιά, νέες τεχνολογίες

Hot Tech 2023: Νέα χρονιά, νέες τεχνολογίες

Χωρίς αμφιβολία οι σύγχρονες μοτοσικλέτες και τα scooter είναι πιο ασφαλή από ποτέ. Αυτό οφείλεται σίγουρα στην σημαντική βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς, την σωστή γεωμετρία των πλαισίων, τις ποιοτικές αναρτήσεις, τα ισχυρά φρένα, τα βελτιωμένα ελαστικά και φυσικά στα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.



Ήδη τα περισσότερα μοντέλα, ακόμα και οι μικρές μοτοσικλέτες 125 κ.εκ. είναι εξοπλισμένα με το βασικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης (Traction Control) και το σύστημα ABS στα φρένα. Αυτά τα δύο συστήματα ωστόσο είναι μόνο η αρχή καθώς πολλές μοτοσικλέτες πλέον διαθέτουν διαφορετικές χαρτογραφήσεις στον κινητήρα για πιο ομαλή λειτουργία ανάλογα με τις συνθήκες, συστήματα ρύθμισης του φρένου του κινητήρα, ABS με ευαισθησία στις κλίσεις, μονάδα μέτρησης αδράνειας IMU έξι αξόνων και πολλά ακόμα.

Piaggio MP3
Piaggio MP3



Για το 2023 συναντάμε δύο νέα συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά δίκυκλα. Το πρώτο είναι το πρωτοποριακό σύστημα ραντάρ της Yamaha το οποίο τοποθετήθηκε στο νέο Tracer 9 GT+ και το δεύτερο είναι το σύστημα τεσσάρων αισθητήρων και κάμερας οπισθοπορείας στο αναβαθμισμένο Piaggio MP3. Στην περίπτωση της Yamaha, σύστημα ραντάρ με adaptive cruise control δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται σε μοτοσικλέτα καθώς το έχουμε συναντήσει ήδη στα Ducati Multistrada, KTM 1290 Super Adventure, BMW R18 και Kawasaki H2.

Το πρωτοποριακό στην περίπτωση της Yamaha είναι ότι το σύστημα Adaptive Cruise Control είναι συνδεδεμένο μέσω ραντάρ με το ενοποιημένο σύστημα πέδησης και την μονάδα ελέγχου προσφέροντας μια νέα εμπειρία ασφάλειας. Το σύστημα ελέγχει αυτόματα την ταχύτητα της μοτοσικλέτας (επιτάχυνση και επιβράδυνση) και παράλληλα είναι σε θέση να επιβραδύνει ρυθμίζοντας την ισχύ πέδησης σε κάθε τροχό αυτόματα όταν αντιληφθεί κίνδυνο σύγκρουσης. Με αυτόν τον τρόπο ο αναβάτης μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια έχοντας ως σύμμαχο ένα ισχυρό όπλο να τον καλύψει σε περίπτωση ανάγκης.

Yamaha Tracer 9
Yamaha Tracer 9 GT+



Το δεύτερο εντυπωσιακό και καινοτόμο σύστημα που συναντάμε ανάμεσα στα μοντέλα του 2023 βρίσκεται στο νέο Piaggio MP3. Το τρίκυκλο scooter της ιταλικής μάρκας φέτος αναβαθμίστηκε ριζικά και εξοπλίστηκε με ένα πρωτοποριακό σύστημα καμερών και αισθητήρων. Στις τέσσερις πλευρές του scooter έχουν τοποθετηθεί ραντάρ τα οποία ελέγχουν τον περιβάλλοντα χώρο και προσφέρουν στον αναβάτη σύστημα ειδοποίησης τυφλού σημείου και σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας. Παράλληλα, στην περίπτωση οπισθοπορείας, η οθόνη πληροφοριών μετατρέπεται σε οθόνη που απεικονίζει μέσω κάμερας τι συμβαίνει στο πίσω μέρος.

Τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης έχουν έρθει για να βελτιώσουν την ασφάλεια των δικύκλων και πραγματικά το κάνουν με εξαιρετικό τρόπο. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις και τα σύγχρονα συστήματα συνδεσιμότητας τότε μπορούμε να μείνουμε ήσυχοι ότι η μοτοσικλέτα οδεύει προς το δρόμο της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης από τον αναβάτη.