Μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα: Τι ισχύει;

Μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα: Τι ισχύει;

Ο τρόπος μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον συνεχώς αναβαθμίζεται και προβάλουν καινούριες τάσεις για να καλύψουν τον νευραλγικό αυτό τομέα. Στη ζωή μας έχουν μπει για τα καλά πλέον τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ωστόσο μια νέα μόδα στην κινητικότητα είναι τα scooter και οι μοτοσικλέτες μικρομετακίνησης.

Evomoto Cityplay
Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για να επιλέξει κάποιος αυτόν τον τρόπο μετακίνησης είναι ότι δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης για να κινηθείς με ένα τέτοιο όχημα. Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια έφερε μεγάλες αλλαγές και αύξησε τις δυνατότητες επιλογής. Μέσα στο νομοσχέδιο δημιουργήθηκε η κατηγορία AM για μοτοποδήλατα και ελαφρά τετράτροχα που επεκτείνουν τις δυνατότητες μικρομετακίνησης των πολιτών.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά οχήματα που μπορούν να οδηγηθούν χωρίς δίπλωμα. Πρόκειται για μοτοποδήλατα τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα και δεν ανήκουν στην κατηγορία των ποδηλάτων καθώς έχουν άδεια, πινακίδα, ασφάλεια και υποχρεωτική χρήση κράνους. Σημαντική επίσης προϋπόθεση είναι ο χρήστης να είναι άνω των 15 ετών.

Yadea C15
Yadea C15



Στην Ελλάδα μπορεί η συγκεκριμένη κατηγορία να μην έχει πάρει ακόμα «μπροστά», ωστόσο στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα για να επιλέξει ο αναβάτης. Συνήθως τα μοντέλα αυτά είναι ηλεκτρικά και κατατάσσονται στην κατηγορία είτε των scooter είτε στις μοτοσικλέτες. Ένα από τα θετικά στοιχεία της κατηγορίας είναι ότι υπόκεινται στην επιδότηση Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 του κράτους, μειώνοντας σημαντικά την τιμή απόκτησης ενός τέτοιου οχήματος.

Όπως σε όλες τις κατηγορίες δικύκλων, έτσι και εδώ έχουμε premium επιλογές, αλλά και πιο δελεαστικές οικονομικά επιλογές. Στην «ακριβή» πλευρά των επιλογών συναντάμε το νεανικό scooter Piaggio 1 (έκδοση 25Km/h), ενώ πηγαίνοντας προς τις πιο προσιτές λύσεις οι επιλογές αυξάνονται χάρη στα μοντέλα L1 της Yadea, την πληθώρα scooters της Daytona Best Electric, τα τεχνολογικά προηγμένα NIU, τα αξιόπιστα Ecooter και τα ενδιαφέροντα ηλεκτρικά μοντέλα της Sunra.

Daytona Diva 125e
Daytona Diva 125e



Οι τιμές των δικύκλων που δεν απαιτούν δίπλωμα οδήγησης κυμαίνονται από τα 600 έως τα 3.000 ευρώ με την αυτονομία τους να κυμαίνεται στα 40-70 χιλιόμετρα με μια φόρτιση, ανάλογα την μπαταρία και τις συνθήκες οδήγησης.

Η καινούρια νομοθεσία σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων τρόπων μετακίνησης που να συνάδουν με το σύγχρονο lifestyle έχει δημιουργήσει την νέα τάση της μικρομετακίνησης. Οι επιλογές είναι πολλές και προσιτές, κάτι που σημαίνει ότι οι νέοι αναβάτες μπορούν εύκολα να μπουν στον κόσμο των δύο τροχών.