Ποιες μοτοσικλέτες οδηγούνται με δίπλωμα αυτοκινήτου

Ποιες μοτοσικλέτες οδηγούνται με δίπλωμα αυτοκινήτου

Η καινούρια νομοθεσία ισοδυναμίας αδειών οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας έως 125 κ.εκ. έχει δημιουργήσει ένα ευπρόσδεκτο μονοπάτι σε όλους τους οδηγούς αυτοκινήτου να μεταπηδήσουν με εύκολο τρόπο στον κόσμο της μοτοσικλέτας και των scooter. Έναν κόσμο ελευθερίας, ταχύτατων αστικών μετακινήσεων και ελάχιστης οικονομικής επιβάρυνσης.

QJMotor SRV 125
QJMotor SRV 125



Η νομοθεσία αναφέρει με ξεκάθαρο τρόπο ότι για να οδηγήσει κάποιος ένα δίκυκλο της κατηγορίας A1 (125 κ.εκ. έως 11 kW) μπορεί να το κάνει είτε με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης Α1, είτε με κάποιες προϋποθέσεις με άδεια αυτοκινήτου (Β). Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: Να έχει στην κατοχή του την άδεια οδήγησης Β πάνω από έξι χρόνια, να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών και να παρακολουθήσει πέντε μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης.

Voge 125R
Voge 125R



Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ο κόσμος του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας έρχονται πιο κοντά. Υπάρχουν όμως μοντέλα στην αγορά που να καλύπτουν τις ανάγκες των αναβατών; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι και μάλιστα υπάρχει τεράστια ποικιλία δικύκλων σε αυτήν την κατηγορία.

Ξεκινώντας από τα scooter, ο οδηγός έχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών από premium μοντέλα μέχρι πιο οικονομικά και πρακτικά. Στην πάνω κλίμακα των τιμών θα συναντήσουμε scooter όπως το Yamaha ΝMAX 125, το Piaggio Medley 125, το Aprilia SR GT 125, η Vespa GTS 125 και το Honda Forza 125, ενώ αν πάμε σε πιο οικονομικές λύσεις οι επιλογές αυξάνονται δραματικά καθώς οι εταιρείες SYM, Kymco, Daytona έχουν να προσφέρουν δεκάδες αξιόλογες λύσεις.

SYM ADX 125
SYM ADX 125



Εκτός από τα πρακτικά scooters, οι οδηγοί έχουν αρκετές επιλογές και στον τομέα των μοτοσικλετών. Και εδώ έχουμε premium επιλογές όπως το Yamaha XSR 125 και τα κλασικά της Honda (Cub, Dax, Monkey), ενώ αν πάμε σε πιο προσιτές επιλογές θα συναντήσουμε μοντέλα όπως το Daytona Monster 125, το Voge 125R, το Benelli Leoncino 125 και πολλά ακόμα.

Kymco Agility S 125
Kymco Agility S 125



Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές πλέον ενός οδηγού αυτοκινήτου είναι κυριολεκτικά αμέτρητες, για να μπορέσει να κάνει την κατάλληλη μετάβαση στους δύο τροχούς και να επωφεληθεί από τον νόμο ισοδυναμίας αδειών οδήγησης.