image

Αυτοκίνητο: Το αγαπάς, αλλά σου κοστίζει

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο σίγουρα αγαπάς πολύ το αυτοκίνητό σου, αλλά μάλλον η τσέπη σου έχει... αναστενάξει.

Κανονικά το αυτοκίνητο δε θα έπρεπε να είναι ένα ακριβό σπορ, αλλά αν βάλεις τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τις τιμές των καυσίμων που έχουν πλέον εκτοξευθεί, η ανάγκη για εξοικονόμηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

Το insurancemarket.gr είναι ο σύμμαχος του καταναλωτή στην εύρεση της καλύτερης ασφάλειας για το αυτοκίνητό σου και η εξοικονόμηση είναι το στοιχείο τους.

Θες να γλιτώσεις χρήματα σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο; Συνέχισε να διαβάζεις!

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Σωστός πίσω από το τιμόνι

Εάν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα από τη χρήση του αυτοκινήτου σου, τότε τα πρώτα που πρέπει να προσέξεις είναι ο τρόπος που οδηγείς και η συντήρηση που του κάνεις. Σίγουρα ξέρεις ότι η κατανάλωση καυσίμων επηρεάζεται πολύ από αυτούς τους δύο παράγοντες. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να γλιτώσεις χρήματα “πίσω από το τιμόνι”;

#1 Έλεγξε την πίεση των ελαστικών

Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου. Και αυτό γιατί όταν ένα ή περισσότερα ελαστικά έχουν χαμηλότερη πίεση από αυτή που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε αυξάνονται οι τριβές του πέλματος με την άσφαλτο και έτσι αυξάνεται και η μέση κατανάλωση καυσίμου.

#2 Φρόντισε να μην ανεβαίνουν οι στροφές πάνω από τη μέγιστη ροπή

Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι αν ο κινητήρας ανεβάζει πολλές στροφές (συνήθως πάνω από 3.000), η κατανάλωση του καυσίμου εκτοξεύεται. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις “οικονομική οδήγηση” και να διατηρείς τις στροφές κοντά στα όρια, προσέχοντας έτσι και τον κινητήρα.

#3 Μην κάνεις απότομες επιταχύνσεις

Όταν πρόκειται να κάνεις μια προσπέραση, καλό είναι να επιταχύνεις ομαλά, χωρίς απότομες μεταβολές της ταχύτητας. Φρόντιζε να φτάνεις στη μέγιστη ροπή του κινητήρα (πχ 3.000 στροφές) με το να κατεβάσεις ταχύτητα, επιταχύνοντας ομαλά και όχι με το να πιέζεις απότομα το πεντάλ του γκαζιού με υψηλή σχέση στο κιβώτιο.

#4 Χρησιμοποίησε το cruise control

Αν έχεις προσθέσει στο αυτοκίνητό σου αυτή τη λειτουργία, τότε σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το χρησιμοποιείς με κάθε ευκαιρία στις μεγάλες διαδρομές. Το cruise control βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης καθώς χάρη σε αυτό γίνεται χρήση της σωστής ποσότητας καυσίμου και όχι παραπάνω από την προβλεπόμενη.

#5 Μη βάζεις το A/C όταν έχεις ανοιχτά παράθυρα

Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο όσο νομίζεις... Το air condition για να λειτουργήσει, καταναλώνει περισσότερο καύσιμο, οπότε αν έχεις και ανοιχτά τα παράθυρα και η δροσιά από το air condition θα φεύγει και θα καις τζάμπα καύσιμο για να λειτουργήσει.

Άσε που, ειδικά για τις υψηλές ταχύτητες, αν έχεις τα παράθυρα ανοιχτά τότε αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση, άρα και η κατανάλωση καυσίμου.

....

#6 Κάνε τακτική συντήρηση στο αυτοκίνητό σου

Εάν δε θέλεις να πληρώνεις μια περιουσία για το αυτοκίνητο ή να σου μένει στο δρόμο και να φωνάζεις κάθε τρεις και λίγο την οδική βοήθεια, φρόντισε να του κάνεις service κάθε χρόνο.

Η μη έγκαιρη αλλαγή λαδιών ή αντικατάσταση μπουζί, φίλτρων κτλ αρχικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αυτοκίνητο η αποκατάσταση της οποίας θα σου κοστίσει ακριβά.

Επιπλέον, η μη τακτική συντήρηση μπορεί να επιβαρύνει και την απόδοση του κινητήρα, και άρα να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου.

Θέλεις να εξοικονομήσεις κι άλλο;

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Ασφαλίσου έξυπνα!

Αν η ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι αρκετά τσιμπημένη, μήπως κάτι δεν έχεις κάνει σωστά; Το ξέρεις ότι, πέρα από την οικονομική οδήγηση μπορείς να κερδίσεις χρήματα και από την ασφάλειά σου;

1. Σύγκρινε τακτικά

Όταν μιλάμε για ασφάλεια αυτοκινήτου online, η σύγκριση είναι μονόδρομος και η καλύτερη πρακτική. Επωφελήσου από τον ανταγωνισμό και δες εάν μπορείς να βρεις πιο οικονομική ασφάλεια κάνοντας έρευνα αγοράς!

2. Επίλεξε προσεκτικά τις καλύψεις

Μελέτησε προσεκτικά τις καλύψεις που έχεις στο συμβόλαιό σου.

Για παράδειγμα, αν το όχημά σου είναι καινούριο, πιθανότατα δε χρειάζεσαι οδική βοήθεια γιατί τις περισσότερες φορές την παρέχει η αντιπροσωπεία για έως και 2 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς.

Επίσης, αρκετά χρήσιμη είναι και η θραύση κρυστάλλων αφού το να αντικαταστήσεις μόνος σου ένα σπασμένο τζάμι, χωρίς να σε καλύπτει η ασφάλεια, μπορεί να σου κοστίσει πολύ περισσότερο.

Αν το όχημά σου είναι παλιό, ίσως χρειαστεί να μειώσεις τις προαιρετικές καλύψεις.

3. Βάλε απαλλαγή

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κλίμακες απαλλαγής όσον αφορά την κάλυψη πυρός/κλοπής και τη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Μεγαλύτερη απαλλαγή σημαίνει χαμηλότερο ασφάλιστρο!

Για παράδειγμα, η αύξηση της απαλλαγής κατά 200€ για ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 10.000€ μπορεί να επιφέρει μείωση του ασφαλίστρου κατά 20€ ή και παραπάνω.

4. Δες αν δικαιούσαι κάποια έκπτωση

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις που φτάνουν έως και 25% για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (αστυνομικοί, ένστολοι, άνεργοι).

Επίσης, μπορεί να έχεις κάποια άλλη ειδική έκπτωση! Όπως για παράδειγμα -5% εάν υπάρχει και άλλο ασφαλιστήριο.

....

5. Προτίμησε μεγαλύτερη διάρκεια

Η ετήσια διάρκεια ασφάλισης έχει το χαμηλότερο ανά μήνα ασφάλιστρο. Ειδικότερα, είναι περίπου 20% φθηνότερο σε σχέση με αυτό της εξάμηνης και έως -40% με το μηνιαίο.

Αν δεν έχεις σκοπό να πουλήσεις το όχημά σου ή να το δηλώσεις σε ακινησία, τότε ασφαλίσου με το χρόνο. Για να μη ζοριστείς στην εξόφληση του ποσού, έχεις τη δυνατότητα των 12 άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικής κάρτας.

6. Τα μάτια σου στον δρόμο!

Οι ασφαλιστικές επιβραβεύουν τους πελάτες που δεν προκαλούν ατυχήματα και επιβαρύνουν το ασφάλιστρο των οδηγών με ιστορικό συχνών ζημιών.

Συνήθως παρέχεται έκπτωση σε ασφαλισμένους που στα τρία η πέντε προηγούμενα χρόνια συνεχούς ασφάλισης δεν έχουν προκαλέσει ατύχημα.

Ακολούθησε τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματός σου και την επιλογή της ασφάλειας σου ώστε να προστατεύσεις τον εαυτό σου και την τσέπη σου. Έτσι θα είσαι και ασφαλής και ασφαλισμένος!