Peugeot 3008: Ορόσημο στα σύγχρονα SUV

Peugeot 3008: Ορόσημο στα σύγχρονα SUV

Με το 3008 ξεκίνησε όχι μόνο η μεταμόρφωση της Peugeot αλλά και ολόκληρης της κατηγορίας των SUV, που λόγω αυτού του μοντέλου γνώρισε τεράστια άνθηση.

Tο Peugeot 3008 δεύτερης γενιάς, ειδικά μετά την περιορισμένης έκτασης πρόσφατη αισθητική του ανανέωση, συνεχίζει να συγκινεί τους οδηγούς σε όλα τα επίπεδα. Το αυτοκίνητο είναι ένα σχεδιαστικό κόσμημα, έχει ένα πρωτοποριακό εσωτερικό και μια γκάμα σύγχρονων κινητήριων συνόλων, τα οποία μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη αλλά και χρήση. Ας τα δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά.

image

Η επιτομή του δυναμισμού και τη κομψότητας

Το νέο Peugeot 3008 είναι συμπαγές μεν, αλλά ταυτόχρονα κυριαρχικό. Το μάτι πέφτει αμέσως στα νέα φώτα ημέρας, που έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα κυνόδοντα που είναι πλέον σήμα κατατεθέν των μοντέλων της μάρκας. Καινούρια είναι και η μάσκα, που δεν έχει πλαίσιο και ενώνει τα LED φωτιστικά σώματα (στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις) ενώ νέα είναι η σχεδίαση του προφυλακτήρα.

Peugeot 3008

Στο πίσω μέρος ελαφρώς ανανεωμένα είναι τα φωτιστικά σώματα. Διατηρούν τη βασική σχεδίαση με τις τρεις «νυχιές», που όμως τώρα κάθε μία από αυτές είναι μια τριάδα από LED φώτα, ενώ τα φλας είναι κυλιόμενα. Συνολικά το 3008 παραμένει σύγχρονο και ξεχωριστό. Δεσπόζει στο δρόμο και σε αυτό βοηθά το ψηλό αμάξωμα και η απόσταση των 21,5 εκατοστών από την επιφάνεια του οδοστρώματος.

image

Προηγμένα και αποδοτικά μηχανικά μέρη

Η γκάμα του νέου Peugeot 3008 προσφέρεται με μια πλειάδα κινητήρων βενζίνης, ντίζελ αλλά και υβριδικά συστήματα πρόωσης. Για τους λάτρεις της βενζίνης υπάρχει διαθέσιμος ο γνωστός, βραβευμένος τρικύλινδρος τούρμπο κινητήρας PureTech του γκρουπ PSA, που έχει χωρητικότητα 1,2 λίτρα και αποδίδει 130 ίππους και 230 Nm ροπής.

Για όσους πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια ή έχουν ως προτεραιότητα τη χαμηλότερη κατανάλωση, ο τετρακύλινδρος BlueHDi πετρελαιοκινητήρας με απόδοση 130 ίππων και τη δυνατότητα συνδυασμού με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων ΕΑΤ8, αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Peugeot 3008

Πλουραλισμό προσφέρει η Peugeot και στις plug-in υβριδικές εκδόσεις του 3008, οι οποίες είναι δύο, με την ίδια κορυφαία τεχνολογία αλλά διαφορετική μετάδοσης της κίνησης και ισχύ. Η βασική είναι δικίνητη, με 225 ίππους, ενώ η κορυφαία τετρακίνητη με 300 ίππους. Αμφότερες μεταφέρουν τη δύναμη μέσω ενός ειδικά εξελιγμένου αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων στους τροχούς, ενώ εξασφαλίζουν κορυφαία οικονομία και δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά που ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα.

Peugeot 3008

Όποιο κινητήρια σύνολο και αν επιλέξει ο οδηγός, θα απολαύσει το δυναμικό χαρακτήρα του 3008 και με τη συμπεριφορά του στο δρόμο. Άριστη ποιότητα κύλισης, εξαιρετική ηχομόνωση και άνετη ανάρτηση συνθέτουν μια εξαιρετική εμπειρία καθημερινών μετακινήσεων ή κάλυψης μεγάλων αποστάσεων.

Παρά τον όγκο, το αυξημένο ύψος από το έδαφος και την ανάρτηση που φιλτράρει τόσο καλά τις ανωμαλίες, το 3008 παραμένει ένα ιδιαίτερα σταθερό αυτοκίνητο. Ο οδηγός νιώθει ότι έχει πάντα τον έλεγχο και λαμβάνει αρκετή πληροφορία από το τιμόνι. Ως αποτέλεσμα, πάντα αισθάνεται σιγουριά, η οποία ενισχύεται από την παρουσία μιας πλήρους σουίτας βοηθημάτων, που φροντίζουν πολύ διακριτικά να αποφεύγονται οι υπερβολές. Επίσης, οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης και η απόσταση από το έδαφος αφήνουν το περιθώριο για κίνηση και μακριά από την άσφαλτο.

Συνολικά το Peugeot 3008 παραμένει σημείο αναφοράς στα συμπαγή οικογενειακά SUV. Είναι από τα σπάνια αυτοκίνητα που το απολαμβάνεις εξίσου είτε το κοιτάς, είτε το οδηγείς.

image

Πολυτελές αλλά και καινοτόμο εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Peugeot 3008 οι αλλαγές είναι ακόμα λιγότερες και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3” που είναι ευανάγνωστος και προσφέρει πλήθος πληροφοριών. Όπως είναι η πρακτική της Peugeot, ο οδηγός βλέπει τα όργανα πάνω από το μικρής διαμέτρου τιμόνι, που είναι επίπεδο στο πάνω και στο κάτω μέρος του. Υπάρχει επίσης η οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό, από την οποία γίνεται ο χειρισμός του συστήματος πολυμέσων και του κλιματισμού. Λίγο πιο κάτω βρίσκονται οι ιδιαίτερα ποιοτικοί διακόπτες «piano keys». Όλα είναι στη θέση τους και πολύ εύχρηστα.

Peugeot 3008

Ο συνολικός σχεδιασμός, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και η γενικότερη αίσθηση στο εσωτερικό του 3008 δείχνουν ξεκάθαρα την προσπάθεια της Peugeot να δώσει premium χαρακτήρα. Υπάρχουν πολύ καλής ποιότητας πλαστικά στα περισσότερα σημεία και ο συνδυασμός με το ύφασμα είναι άκρως επιτυχημένος. Οι χώροι επίσης είναι άπλετοι για όλους τους επιβάτες, που θα βρουν πολλές και πρακτικές θήκες για τα μικροαντικείμενά τους αλλά και για τις αποσκευές τους, στο μεγάλο χώρο όγκου 520 λίτρων