WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Οι νάρκισσοι θα αγνοούν πάντα τα όρια, εκτός αν τα επιβάλλετε


29 Νοεμβρίου 2020

 Οι νάρκισσοι θα αγνοούν πάντα τα όρια, εκτός αν τα επιβάλλετε

Ο καθορισμός υγιών ορίων είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε σχέσης, είτε πρόκειται για οικογενειακή, ρομαντική, πλατωνική ή επαγγελματική. Αν όμως είστε σε σχέση με έναν νάρκισσο , τα όρια είναι ακόμη πιο σημαντικά. Ωστόσο, η καθιέρωσή τους με τρόπο αποτελεσματικό και που ο νάρκισσος δεν θα αγνοήσει, είναι ένα άλλο θέμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να θέσουν όρια, είναι ότι ανησυχούν για το πώς μπορεί να αντιδράσουν άλλοι ή ότι θα θεωρηθούν εγωιστές. Η απάντηση σε αυτό είναι η φράση του φιλόσοφου Λάο Τσε «Εάν σας ενδιαφέρει συνέχεια τι σκέφτονται οι άλλοι, θα είστε για πάντα αιχμάλωτοι τους.»

Φυσικά, το να λαμβάνουμε υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην αφήσετε αυτό να γίνει προτεραιότητα έναντι των δικών σας αναγκών, κυρίως όταν αντιμετωπίζετε τοξικά ή άτομα με ναρκισσιστικές συμπεριφορές. 

Εξάλλου αυτό που κάνουν οι νάρκισσοι είναι απλώς να παίρνουν, χωρίς να έχουν την ενσυναίσθηση να νοιάζονται. Οπότε δεν πρόκειται ποτέ να αναρωτηθούν εάν ζητάνε πάρα πολλά ή να απολογηθούν για κάτι. Και εάν εσείς απλά τους ευχαριστείτε, πιθανότατα θα καταλήξετε σε ένα απύθμενο πηγάδι όπου θα εξυπηρετείτε για πάντα τις ανάγκες τους.  Όμως είστε οι μόνοι που μπορείτε να σταματήσετε αυτό τον φαύλο κύκλο. 

Όταν αρχίζετε να βάζετε όρια, είναι λογικό να αισθάνεστε ενοχές - και ενώ είναι φυσικό αυτό το συναίσθημα, είναι επίσης κάτι που οι νάρκισσοι  θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον σας. Και ενώ μπορεί να σας είναι ευκολότερο να παραδοθείτε σε αυτήν την πίεση και να συνεχίσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο, δεν πρέπει να υποκύψετε. Ο λόγος που μπορεί να δυσκολευτείτε να θέσετε όρια σε έναν νάρκισσο είναι ότι πρέπει να ξεπεράσετε τη δυσφορία που μπορεί να νιώσετε εκείνη τη στιγμή.

Τέλος να συμπληρώσουμε πως η ναρκισσιστική διαταραχή ενός ατόμου μπορεί να δημιουργήσει περιορισμούς και προβλήματα στη ζωή σας. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εργασία, το σχολείο και τις σχέσεις σας. Τα καλά νέα είναι πως η συγκεκριμένη διαταραχή δεν είναι ανίατη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θεραπεία και τις αλλαγές του τρόπου ζωής.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.